Baba

Hogyan készüljünk fel az első napokra otthon a babával?

Hatalmas öröm és egyben óriási kihívás is az első nap, napok egy újszülöttel. Érzelmileg megterhelő és fizikailag kimerítő időszakra készülhetünk.
2021. December 16.

A vajúdás és a szülés hatalmas energiákat mozgat meg. Mikor végre otthon leszel a kisbabáddal, egy új korszak kezdődik, rengeteg örömmel és kihívással. Ha előre készülsz, megkönnyítheted ezt a kezdeti időszakot.

Tudnod kell, hogy ez az ellentmondásos érzelmek időszaka, nincs olyan, hogy normális érzés. Vannak, akik azonnal fülig szerelmesek az újszülöttjükbe, mások pedig nem érzik még a kötődést a babához. Mindkettő gyakori és mindkettő valid.

Időt kell adnod magadnak a gyógyuláshoz, a megérkezéshez, a ráhangolódáshoz és a hétköznapi teendők gördülékeny kivitelezéséhez is. És pont az idő az, ami valahogy sohasem elég. Lássuk, mi mindenre érdemes előre felkészülni. Ha előre ismered a lehetséges élmények sokféleségét és teljes skáláját, jobb képet kaphatsz arról, hogy mire számíthatsz, és segíthet abban, hogy magabiztosabbnak és nyitottabbnak érezd magad mindarra, ami rád vár.

Etetés

Könnyű azt feltételezni, hogy a baba etetése gyerekjáték lesz – és néhány szülőnél ez így is van. Azonban akár a szoptatás, akár a cumisüveges/tápszeres táplálásról legyen szó, kihívást jelenthet a baba etetésének elsajátítása. Bárhogyan is táplálod a babát, előfordulhat, hogy azon aggódsz eleget evett-e vagy éppen túl sokat evett. Vagy egyáltalán jól csinálod-e.A szoptatás főleg a kezdeti időkben nem biztos, hogy annyira simán megy, gyakran olyan problémák jelentkezhetnek, mint fájdalmas mellbimbó. Meglepődhetsz azon, hogy a baba milyen gyakran és hosszasan szopik, hogy bizony éjszaka is sokszor felébred. Az újszülötteknek jellemzően néhány óránként kell enniük. Az anyatej gyorsan szívódik fel és a kisbaba gyomra pici. Figyeld az éhségjeleket: a fej oldalra fordítása, az ajkak csücsörítése, a szopó mozdulat, a nyelv kidugása, a száj kinyitása, a kéz szájhoz tétele és a nyűgösség, sírás.Sokféle bizonytalanságod lehet a szoptatással kapcsolatban, a lehető legjobb, ha felírod egy szoptatási tanácsadó elérhetőségét, akár már a várandósság alatt is felveheted vele a kapcsolatot. Hidd el, ha kérdéseid lesznek az első napokban, az a legjobb, ha már kéznél van a szoptatási tanácsadó elérhetősége és nem akkor kell nyomoznod tanácsadó után.

Pelenkázás

Arra érdemes készülnöd, hogy akár napi 10 pelenkát is elhasznál egy baba. Mindenekelőtt azt érdemes magadban tisztáznod, hogy eldobható vagy mosható pelenkát szeretnél-e használni. Ha döntöttél, akkor szerezd be előre a pelenkát, eldobható esetében minimum 3-4 hétre.

A baba székletének színe nem feltételül olyan, amire számítanál. A sárgától a barnán át egészen a zöldig minden rendben van. Aggodalomra adhat okot az élénkpiros, a fehér, a szürke vagy a színtelen széklet.

Fürdetés

Míg a pelenka területét rendszeresen meg kell tisztítani törlőkendővel és/vagy vízzel és puha ruhával, az újszülötteknek általában nincs szükségük napi fürdetésre. A csecsemőket általában nem sokkal a születés után megfürdetik, és valószínűleg néhány napig nem lesz szükségük újabb fürdetésre. Körülbelül heti 3 fürdetést javasolnak a csecsemők számára. A gyakoribb fürdetés kiszáríthatja az újszülött érzékeny bőrét. Amíg nem esik le a köldökcsonk, szárazon kell tartani a területet, de egyéb teendő nincs vele (sem alkohol, sem hintőpor, sem semmi más!)

Kötődés és gondoskodás

A csecsemők nagyon szeretik, ha ölelgetik őket. Szeretik a testkontaktust és ez fontos is a fejlődésük szempontjából. A hordozókendő vagy a csatos hordozó nagyon praktikus eszköz – ha szeretnél úgy házimunkát végezni, hogy a baba közben rajtad legyen, akkor nagyszerű megoldásnak bizonyul a hordozás.Bár vannak szülők, akik attól tartanak, hogy elrontják a babát, ha túl sokat vannak kézben, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnének, a kisbabákat nem lehet elrontani és elkényeztetni azzal, ha reagálunk a szükségleteikre. Azok a babák, akiket sokat hordoznak, sokat vannak testközelben, kevesebbet sírnak, és hamarabb megnyugszanak.A kötődés nem mindenkinél jelenik meg varázsütésre, míg másoknál igen. Adj időt magadnak, ha azok közé tartozol, akiknél a nagy, átütő érzelem még várat magára. Az első napok, hetek nehezek és fárasztóak, legyél türelmes magadhoz.

Alvás

Sokan hiszik azt, hogy a minden kisbaba szinte az egész napot átalussza, de előfordul, hogy szakaszosan alszik a kisbabád, sőt az is, hogy alvás közben mindenféle furcsa hangokat hallat.Vannak babák, akik kezdettől fogva jól alszanak, és nem sírnak túl gyakran. Mások még akkor is sírnak, amikor úgy tűnik, hogy minden szükségletük teljesül. Előfordulhat, hogy csak akkor alszanak, ha ölelgeted őket és/vagy felébrednek vagy sírnak, ha a hátukra fekteted őket aludni. Ez mind normális viselkedés, és nem arról szól, hogy milyen szülő vagy.A legtöbb csecsemőnek nincs, még nem alakult ki t az éjszakai és a nappali ciklusa. Számíts arra, hogy a baba a nappali órák nagy részében aludni fog, és este ébren szeret lenni és sokat enni. Több hétbe telik, mire a kisbaba teljesen hozzászokik ahhoz, hogy a nappal az ébrenlét ideje.

Tippek az első napra

Bár nem tudod pontosan megjósolni, hogyan fog alakulni az első napod, vannak dolgok, amiket megtehetsz, hogy könnyebbé tedd a szülői létbe való átmenetet.

Delegáld a feladatokat

A partnerek, családtagok és barátok olyan dolgokat vehetnek át, mint például a főzés, komatál, házimunka, a baba fürdetése. Ideális, ha már a szülés előtt megszervezed a támogató hálódat és segítőket. Kérj segítséget és fogadd el, ha támogatni akarnak. Ez az első pár nap, vagy első hét a gyermekágy időszaka, nem a látogatók megvendégeléséről kell, hogy szóljon, épp ellenkezőleg.

Személyes tér

Néha amire a legnagyobb szükség van, az egy kis tér, ahol fellélegezhetünk. Ha nem szoptatod a babát, akkor felváltva is felkelhettek hozzá éjszakánként, cumisüvegből a párod is meg tudja etetni.

Fontos, hogy legyen időd lezuhanyozni, sétálni egyet a háztömb körül, hogy feltöltődj. Ahhoz, hogy a babával törődni tudj, önmagaddal is törődnöd kell.

Türelem

Az újszülöttek folyamatosan változnak, mire beáll egy rendszer, jön egy fejlődési ugrás, megkezdődik a fogzás vagy beindul egy-egy mozgás. Újra és újra kell szervezni a napokat, a baba fejlődéséhez és változó igényeihez igazodva.

A türelem és elfogadás azt is jelenti, hogy el kell engedned a tökéletességet, mint célt.

Mondj nemet

Előfordulhat, hogy az emberek olyan dolgokat kérnek tőled, amelyeket nem szeretnél megtenni. Nyugodtan mondj nemet. Ne érezd magad kötelességednek, hogy olyan látogatókat fogadj, akik nem segítenek neked, hanem vendégeskedni mennek hozzád. Te határozd meg, hogy mikor jó nektek, ha látogatók érkeznek, ne te, hanem ők alkalmazkodjanak. Soha nem kell hagynod, ha nem akarod, hogy valaki megpuszilja a babát, felvegye, megérintse.Semmit sem kötelező megtenned, ami nem a babáról és rólad szól. Nem kell ragyognia a lakásnak, nem kell vendégváró falatokkal készülnöd. Ez a kezdeti időszak arról szól, hogy magadra találj, regenerálódj, kialakuljon a kötődés a babád felé, ellásd őt, megtanuld értelmezni a jelzéseit. Mindenkinek illik elfogadnia, hogy ez sok anyának egyfajta befelé fordulást jelent, nem társasági életet. Persze, ha arra vágysz, hogy mindig legyen nálatok valaki, aki segít, akivel beszélgethetsz, akitől tanácsot kérhetsz, akkor nektek így a lehető legjobb.(Cikk forrása: verywellfamily.com)