Baba

“Az elmúlt egy hónapban összesen aludtam 48 órát”

Minden teljesen más lesz, mikor anyává válunk - sokszor és sokan mondják. De vajon tényleg minden gyökeresen megváltozik?
2022. Október 20.
Anya karjában tartja a babát, kezét fogja

Szülőnek lenni… 

Amikor megszületett a kislányunk, Léna, nem éreztük, hogy jönne a „Most szülővé, anyává és apává váltál érzés”. Főleg azért nem, mert mi már a terhesség alatt azzá váltunk. Azzá, hiszen a 41 hétig  tartó hányás, a sok gyógyszer (progeszteron, Letrox), a félrediagnosztizált 12 hetes genetikai vizsgálat, már azzá tett. Engem anyává, a férjemet pedig apává. 

Mielőtt megszületett a lányunk, olvastam én, hogy minden teljesen más lesz.

Hallottam én a jótanácsokat, hogy előtte aludd ki magad egy életre −; mert azt annyira könnyű egy állandóan a lépedetrugdosó 49 cm-es gyerekkel a pocakodban −, hogy az eddigi 32 éved, amit magaddal kettesben, (most már 1 hónap szülőség után mondhatom), önzően magaddal kettesben éltél, háttérbe szorul; hogy majd meglátod, már nem csak ketten lesztek ebben a házasságban; és hallottam én, a minden teljesen máslesz sablont is. De tényleg minden teljesen más lett. 

5:40 perc van. A kislányunk Léna 2:47 perckor kelt fel. Megetettem ciciből, megetettem cumisüvegből, megbüfiztettem, újra megetettem a maradékkal, majd megint megbüfiztettem, ezután tisztába tettem, majd kb. 30 percet énekeltem neki a “Hóban ébred, majd az ünnep” kezdetű karácsonyi dalt az ágya mellett állva, mert nem fértem oda a székre a pólyájától, a plüss nyulától és a takarójától, miközben simogattam a buksiját, és néztem őt elalvás közben. 

5 óra 43 perc van. Azt hiszem, megváltozott az életünk. Nemcsak azért, mert az ágyban fekve azt hallgatom, miközben a mai napon, a pocakfájás miatt 3 órát gyerekünkkel sétálgató férjem mellettem szuszog, hogy a szomszéd szobában lélegzik-e a gyerekem, hanem azért is, mert amikor arra gondolok 5:52-kor, hogy mit jelent nekem az új családtagunk, el tudnám sírni magam.

Nemcsak a szomszéd szobából szűrődő rettenetes zombi hangoktól, amik a lányunkból, Lénából áradnak; nemcsak azért, mert az elmúlt 1 hónapban aludtam összesen 48 órát; és nemcsak azért, mert miközben itt fekszem pánikolva, azon gondolkodom, hogy az újonnan vásárolt sterilizálót biztosan kihúztam-e adugaljból (mert a biztonságtechnikai mérnöknek készülő férjem az este elmagyarázta, hogyan gyulladhatunk fel és éghetünk szénné, ha ezt az egy mozdulatot nem teszem meg), hanem azért is,mert vele lett teljes a családunk. Amikor apa szakállába bújik a büfiztetéskor, amikor rám néz azokkal a nagy szemeivel 2 óra sírás után, amikor pukizik, és a család úgy örül, mintha legalább a lottó 5-öst nyertük volna meg. 

Bizony, 6:03 van, és én minden nehézség ellenére mosolyogva, elégedetten, kiteljesedve fekszem az ágyban, miközben a férjem mellettem szuszog, a lányunk, a Léna pedig a szomszédban zombi hangok kíséretében szundikál. Hát valami ilyesmi 1 hónap után szülőnek lenni.

Nyitókép: Getty Images (a kép illuszráció)