Baba

Öt dolog, ami miatt nyugodtan rászólhatsz a babalátogatóra

Nem veszi le a cipőjét? Dohányfüstösen érkezik? Esetleg elfeledkezik a kézmosásról? Nyugodtan tegyük szóvá, ha ilyesmit tapasztalunk a babalátogatás során.
2019. November 12.
 Mielőtt a babához nyúl a látogató, mosson kezet

Az újszülött ékezése nemcsak a családi, hanem a rokoni, baráti körben is nagy esemény. Nem csoda tehát, ha mindenki alig várja, hogy kisbaba hazatérjen végre kórházból, és meglátogathassák. Vannak, akik ezt szívesen fogadják, míg más szülők inkább szűk családi körben szeretnének lenni az új jövevénnyel, és néhány hét türelmet kérnek. Bárhogy is dönt a család, ezt tiszteletben kell tartani, mint ahogy azt is, ha a szülők a babalátogatással kapcsolatban arra kérnek bennünket, hogy tartsunk be néhány szabályt.

Következzék most öt olyan tipikus szabály, amire bátran figyelmeztethetjük a látogatókat, ha netalántán elfeledkeznének róluk.

Nem veszi le a cipőjét

Aki kisbabás házba megy, annak kérés nélkül illik levennie cipőjét. Ha ezt nem teszi meg, kénytelenek leszünk mi magunk figyelmeztetni erre. Sokan nem is gondolnak arra, hogy cipőjük talpán rengeteg szennyeződés, kórokozó található, amit bevihetnek a lakásba. Ezek aztán a szőnyegen, padlón megtelepedve később befolyásolhatják a kisgyerekek egészségét, és akár betegséget is okozhatnak.

Nem mos kezet

Ha babalátogatóba érkeznek a rokonok, barátok, mielőtt a baba közelébe mennének, feltétlenül mossanak kezet. Ezt akkor is illik megtenni, ha nem fogják felvenni a picit. Az újszülöttek immunrendszere még nagyon fejletlen, és a kézről számtalan kórokozót és bacilust adhatunk át neki, ami súlyosan megbetegítheti. Úgy ildomos tehát, ha a látogató már a megérkezésekor felteszi a kérdést, hogy hol moshat kezet.

Amennyiben ezt elfelejtené, mindenképpen figyelmeztessük rá!

Betegen jön látogatóba

Fertőző betegen a legnagyobb felelőtlenség újszülöttet látogatni. Egy törékeny, a világgal épp csak ismerkedő immunrendszer számára veszélyes akár egy banális kis nátha is. Akkor sem szabad újszülöttet látogatni, ha mi magunk ugyan egészségesnek tűnünk, de a közvetlen környezetünkben már van fertőző beteg (pl. kisgyermek). Ha úgy látjuk, hogy a látogatóba érkezők betegek, vagy beszámolnak betegségre utaló tünetekről (láz, hasmenés, hányás, bőrtünetek stb.), akkor kérjük meg őket, hogy halasszák el későbbre a látogatásukat.

Megpuszilná a babát

Egy újszülött látványa minden ismerős és látogató szívét megolvasztja, és érthető, hogy legszívesebben azonnal elhalmoznák puszikkal, ám a szülővé válás fontos része, hogy – gyermekünk érdekében – az ezekhez hasonló helyzetekben is merjünk nemet mondani.

Az újszülöttek arcához, kezéhez szigorúan tilos hozzáérnie a babalátogatóknak. Ilyenkor ugyanis akár tudtukon kívül adhatnak át neki olyan fertőzéseket (pl. herpeszfertőzés, RSV), amelyek a baba számára akár súlyos lefolyásúak is lehetnek. Bátran jelezzük, hogy kisbabánk még nagyon pici és éretlen, ezért sokkal fogékonyabb mindenféle betegségre.

Rá akar gyújtani a baba közelében

A csecsemő környezetében történő dohányzás illetve egy dohányzó ember jelenléte is kockázatokkal jár. A baba környezetében szigorúan tilos rágyújtani, így mindenképpen kérjük meg a dohányzó vendégeket, hogy a látogatás előtt illetve ideje alatt ne gyújtsanak rá egyáltalán.

Mivel már a dohányzó ember ruhájának a szaga is irritáló lehet egy újszülött számára, ezért ilyen esteben kérjük meg látogatóinkat, hogy az alapos kézmosás mellett lehetőség szerint olyan ruhát vegyenek fel, ami nem dohányfüst szagú.Lehet, hogy kissé kínosnak találjuk, ha erről kell beszélnünk valakivel, de mindig tartsuk szem előtt, hogy gyermekünk egészsége sokkal fontosabb, mint ez a pár percnyi kellemetlennek tűnő beszélgetés.