Baba

Mikor szexelhetsz császármetszés után?

Íme az útmutató a császármetszés utáni szexhez, beleértve azt is, hogy mikor ugorhatsz először ágyba a pároddal, és milyen érzés lesz.
2021. December 03.
Fogadjátok meg az orvos tanácsát (Fotó: Getty Images)

Közvetlenül a császármetszés után valószínűleg a szex lesz az utolsó dolog, ami eszedbe jut. A felépülés előrehaladtával azonban felmerülhet a kérdés, hogy mikor “ülhetsz biztonságosan vissza a nyeregbe”.

Dr. Pamela Promecene, egy houstoni szülészorvos szerint a császár után hat hetet ajánlatos várni, mielőtt újrakezdenétek a hüvelyi közösülést. Ez a másfél hónap időt ad a testednek a gyógyulásra.

Ha azonban szülés közben vagy után komplikációk léptek fel, előfordulhat, hogy akár nyolc-tíz hetet is várnia kell a szexre. Fontos, hogy hagyd az összes szövetet meggyógyulni, hogy elkerüld a további károsodást. A szexuális tevékenység újrakezdése előtt érdemes konzultálni az orvosoddal, aki tudja, mi a legjobb neked.

Ha a doki is zöld utat adott, és nekiláttok a pároddal, arra azért készülj fel, hogy az első alkalom lehet, nem lesz még kellemes. Egy 2015-ös tanulmány szerint 1200 megkérdezett nő többsége arról számolt be, hogy fájt a szex az újrakezdésnél, sokan voltak, akik még másfél évvel a szülés után is nehézségekről meséltek.

Azon ne aggódj, hogy a császármetszés befolyásolná a szexuális vágyat, még akkor se, ha sok újdonsült anyának nincs kedve újra szeretkezni a hat hét letelte után (és ez is teljesen normális). Egyrészt valószínűleg kimerült újszülöttje éjjel-nappali rutinja miatt. És a szoptatás alatt felszabaduló hormonokról is ismert, hogy átmenetileg csökkentik a libidót.

A parents.com cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy az anális szexnél is fontos megvárni a hat hetet, de a legjobb, ha megkérdezed az orvosodat, mikortól szabad a pálya.

És mi a helyzet azzal, ha hüvelyi szülésed volt? A Babaszoba korábbi cikke erre is választ ad: “A szülést követően jó néhány hétbe beletelik ilyenkor is, mire a szervezeted ismét megerősödik. Gyermeked születése után, a 6. héten történik a kontrollvizsgálat, amikor a nőgyógyászod megnézi, hogy alakult a sebek gyógyulása, milyen a gát, a hüvely és a méhnyak állapota. Amennyiben mindent rendben talált, akkor ismét zöld lámpát kaptok a nemi élethez.”