Baba

Fájdalmas szex császármetszés után, ez lehet az oka

Tévedés azt hinni, hogy csak hüvelyi szülés után lehet fájdalmas a szexuális élet újrakezdése!
2022. Május 01.
Nem csak hüvelyi szülés után fájhat a szex! (Fotó: Getty Images)

Bár jóval kevesebben vállalják fel nyíltan, a felmérések szerint a nők 49%-ának okoz kellemetlenséget a visszarázódás a szexuális együttlétekbe szülés után. Hüvelyi szülés után nehezebbé teheti az újrakezdést a gátmetszés vagy az esetleges sérülések, de császármetszést követően sem mindig zökkenőmentes az első szeretkezés. 

Sok pár nem tudja, mikor állnak készen a szexuális együttlétre: elméletben mindenki tisztában van a 6 hetes várakozási idővel, azonban ennek letelte után sem biztosak abban, hogy engedhetnek a csábításnak. “Van, hogy az anyuka tart attól, hogy túl korán térnek vissza a régi kerékvágásba, máskor az újdonsült apuka félti a párját, de az sem ritka, hogy mindkettőjüket kétségek gyötrik” – mondja dr. Kovács Péter nőgyógyász. A szakértő szerint az ideális időpont az újrakezdéshez az, amikor mindketten készen érzik magukat rá, senkinek nem kell tehát lelkifurdalást érezni akkor, ha ez a pillanat később érkezik el 6 hétnél. 

“A császármetszés egy hasi műtét, ami után nem mindenki regenerálódik egyforma gyorsasággal. Sok anyuka nehezebben tud visszatérni a fizikai aktivitáshoz, aminek a szexuális együttlét is részét képezheti. Előfordulhat, hogy a vágás helye húzódik vagy fáj a szeretkezés során, ebben nincs semmi rendkívüli, az érintettek számára azonban ijesztő lehet” – teszi hozzá a doktor úr, aki szerint egyénfüggő, hogy kinek mennyi ideig érzékenyebb a hasfala.

A kellemetlen érzés vagy a fájdalom útját állhatja annak, hogy az anyuka felhőtlenül élvezze a kényeztetést, a későbbiekben az ettől való félelem árnyékolhatja be a boldogságot. Függetlenül attól, hogy hüvelyi úton vagy császármetszéssel hozta világra a babát az anyuka, a szoptatás alatt fennálló hormonváltozások miatt hüvelyszárazság alakulhat ki, ami szintén fájdalmassá teheti az együttléteket, a probléma azonban könnyűszerrel orvosolható. 

Ahhoz, hogy újra örömteli lehessen a szex császármetszés után, a párnak ki kell tapasztalnia, hogy mely testhelyzetek kényelmesek leginkább az anyukának – sokaknak beválik például a kanálpóz, amiben mindkét fél az oldalán fekszik, a behatolás pedig hátulról történik. Szemben a misszionárius pózzal, ebben a testhelyzetben nem nehezedik nyomás az anyuka hasára, ami tovább csökkenti a fájdalom kialakulásának esélyét.

A beavatkozást követően nagyjából 30-40 nap alatt szépen begyógyul a vágás, ennyi időre tehát mindenképp szükség van a regenerálódáshoz, a testi felépülés mellett azonban nem elhanyagolható szempont, hogy a kismama lelkileg készen áll-e az együttlétekre. Fontos, hogy ha a császármetszés utáni fájdalom a hetek múlásával sem szűnik meg, az anyuka a biztonság kedvéért konzultáljon az orvosával.