Baba

Ha fájdalmas a szex szülés után

Te is tapasztalod? Nem vagy egyedül!
2021. Szeptember 17.
Fotó: Getty

Szülés után sokan panaszkodnak arra, hogy a szexuális együttlétek nem okoznak örömet nekik, sőt, kimondottan fájdalmasak. A Parents.com oldalon egy fizikoterapeuta beszél a szülés utáni szexuális fájdalom három gyakori okáról és a megoldási lehetőségekről.

“Miért nem mondta nekem senki, hogy a szex olyan érzés lesz, mintha egy kaktuszt próbálnék magamba préselni?” – kérdezte tőlem egy páciensem. Mókásnak hangozhat, de egyáltalán nem az, az illető pedig meglehetősen frusztrált volt. Hat hónappal volt a szülés után, és még mindig sok kellemetlenséget tapasztalt behatoláskor. A dologról talán azért is hallunk keveset, mert a társadalom valamelyest azt üzeni nekünk, hogy egy újszülött mellett ez a téma nem fontos, hogy a szex nem lehet az újdonsült szülők prioritása” – mondja a szakember. Egy biztos: nem szabad beletörődni abba, ha az együttlétek fájdalmasak. De lássuk először a főbb okokat!

1. Szöveti változások

Már a teherbeesés is befolyásolja a medencei szövetek működését, beleértve a medencefenék izmait is. A baba kibújása további stresszt jelent az előbb említett szöveteknek függetlenül attól, hogy a medencefenék nagy szakaszán, hagyományos úton vagy császármetszéssel történt a szülés. 

A medencefenék izmainak nagy szerepe lehet a fájdalmas szexben, annak ellenére, hogy nem látjuk őket. Egyfajta “függőágyként” ülnek a medencénk alján, és fontos feladataik vannak, beleértve az alátámasztást, az izgalomhoz és az orgazmushoz való hozzájárulást, valamint a kismedencei szervek testen belül tartását. Amikor szöveteink – beleértve a bőrt és az izomzatot – megsérülnek vagy elszakadnak, bizony szükség van időre a gyógyuláshoz. Ekkor hegszövet alakul ki, ami keményebb, kevésbé rugalmas, ráadásul az érzékenysége fokozódhat vagy éppen csökkenhet. Ha maga a heg végzi az összetartó feladatot, a megváltozott szövetállomány és a fokozott érzékenység kombinációja fájdalmat okozhat.

Mit lehet tenni?

Nem minden medencefenék-izomzat reagál ugyanúgy a terhességre és a szülésre, de egy fizikoterapeuta segíthet megtalálni a legjobb kezelést. Lehet például olyan gyakorlatokat végezni, amelyek arra összpontosítanak, hogy az izmokat a teljes mozgástartományban átmozgassák, de vannak koordinációs gyakorlatok, légzőgyakorlatok és lehet hegmasszázzsal is próbálkozni.

2. Hormonális változások

A hormonális változások nagy hatással lehetnek a szexuális életre ilyenkor is. Közvetlenül a szülés után az ösztrogén szintje jelentősen csökken, és alacsony is marad, különösen akkor, ha az édesanya szoptat. A hüvely és a hüvelybemenet szövetei pedig nagyon érzékenyek ezen hormon hatásaira. Ha kevés van belőle, akkor gyulladás vagy hüvelyszárazság alakulhat ki, ami persze megkeserítheti a nemi életet, de még a törülköző vagy egy szűk bugyi is kellemetlen lehet.

Mit lehet tenni? 

Bár a hüvelyszárazság szülés után elég gyakori, fontos kezelni. A hüvelyszövet nedves állapotban tartása (állandóan, nem csak a szex közben) az első lépés a csökkent ösztrogénszinthez kapcsolódó fájdalom javításában. A normál állapot visszaállítására több készítmény, krém, kúp kapható, de feltétlen kérjük ki orvosunk véleményét. 

3. Átalakuló szexuális szokások

Az egyik leggyakoribb tényező a fájdalmas szex hátterében a szokások megváltozása, ami a gyermek születése után gyakran előfordul. Természetes, hogy a baba ellátása, az ezernyi feladattal való zsonglőrködés, a testi változások és az alváshiány szorításában az újdonsült szülőknél nem a szex áll első helyen az igénylistán. Úgyhogy ilyenkor jellemző, hogy gyorsabbá, “célszerűbbé” válik az együttlét, ám az előjáték elkapkodása nem igazán segíti az izgalmi szint elérését, a véráramlás növelését és a nedvesedést.

Mit lehet tenni?

Inkább kevesebb, de odafigyelősebb legyen a szex. Tudjuk, nehéz ráérős időt teremteni egy kisbaba mellett, először csak a kiszámíthatatlan alvásidők maradnak, amiket sokszor magunk is hullafáradtan töltünk el. (Ebben az időszakban egy síkosító is sokat tehet az örömünkért.) Az önbizalom helyreállítása viszont elengedhetetlen, de nem könnyű, hiszen a testünk jelenleg nem teljesen ugyanaz, mint volt, ezt bizony el kell fogadni mindkét félnek.

A jó hír a szülés utáni fájdalmas szexről: az első évben általában magától javul ez az állapot. Az orvosok rendszerint hat hetet mondanak, amíg tartózkodnunk kell a nemi élettől, de ez nem jelenti azt, hogy utána kötelező végezni! Erre nincs szabály: akkor kezdjük újra, ha azt érezzük, mindkettőnknek szüksége van rá, és élvezni is tudjuk.