Baba

8 meglepő tény a terhesség utáni szexről

A férfiak nagyon várják, a nőkben azonban kétes érzések kavarognak a szülés utáni első szexszel kapcsolatban. Íme 8 tény, amit jobb, ha tudsz.
2017. Április 07.

Nem biztos, hogy olyan lesz a szülés utáni szex, mint várnád

Lehet, hogy pont annyira izgulsz a szülés utáni első szexnél, mintha életedben először csinálnád. Sőt, olyan gondolatok járhatnak a fejedben, mint például “Úristen, biztos nagyon fog fájni”, “A lámpa tuti, hogy lekapcsolva marad végig” vagy “Te jó ég, mi van, ha megint teherbe esem?”. Erre csak rátesz egy lapáttal, hogy a melleid feszülnek a tejtől, mint két görögdinnye és a legfinomabb érintésre is összerezzensz (ergo a hátad közepére sem kívánod).

Mindez teljesen normális, a legtöbb nő ugyanezekkel a problémákkal küzd ebben az időszakban, de tudd, hogy nem lesz ez mindig így! Addig is, összeszedtünk néhány nagy igazságot, amelyekkel ha tisztában vagy, könnyebb lesz a “visszatérés” mindkettőtök számára.

1. Valószínűleg elsőre nem lesz olyan jó

A hormonok okozhatnak némi gondot, attól függetlenül, hogy természetesen vagy császárral szültél. “A fájdalom a szüléssel kapcsolatos traumából is eredhet, ehhez azonban hozzáadódik az ösztrogén alacsony szintjének következtében kialakult hüvelyi szövetek csökkent rugalmassága is” – mondja dr. Rebecca Booth, amerikai nőgyógyász.

Az ösztrogénszint közvetlenül szülés után mélyrepülésbe kezd, és végig alacsony marad a szoptatás alatt. “Ha az édesanya szoptat, különösen az elején, az ösztrogéntermelés csökkenése a magas prolaktin- és oxitocinszint mellett az első két-három hónapban gyakorlatilag a menopauzához hasonló tüneteket okozhat” – mondja dr. Booth. “Éjszakai izzadás, hőhullámok, hüvelyi szárazság, és gyakran fájdalom léphet fel.”

Ha úgy érzed, hogy készen állsz – ami egyébként nem feltétlenül hat hét után következik be – néhány dologra szükséged lehet. A legtöbb anyuka a következő három dolgot említi: egy pohár borra, jó adag humorérzékre és rengeteg síkosítóra.

2. Oka van annak, hogy nem vágysz rá annyira

Alváshiány, a párkapcsolat átalakulása és a test változásainak elfogadása mind-mind olyan tényezők, amik egyáltalán nem segítenek abban, hogy ellenállhatatlan vágyat érezz egy kis lepedőakrobatikára. “A szoptatás az oxitocintermelés növekedésével jár, ami egyrészt a babával kapcsolatos jó érzéseket táplálja, ellenben igencsak megtépázza a libidót” – mondja dr. Booth. “A természet célja ezzel, hogy megelőzzön egy túl hamar bekövetkező, újabb terhességet. A pácienseim ezt hallva általában fellélegeznek, hogy valós biológiai oka van annak, hogy nem kívánják a szexet.”

3. Lehet, hogy egy kicsit átalakulnak a dolgok odalent

Attól függően, hogy hányszor szültél már, előfordulhat, hogy egy kicsit “kitágulsz”. “A császárral szült nők sem kivételek, ugyanis a terhesség alatti hormonok valamennyire kitágítják a medencét” – mondja dr. Booth. Ezért van az is, hogy azok a nők, akik ugyan hamar leadják a várandósság alatt felszedett pluszkilókat, mégsem férnek bele a nadrágjukba még jó pár hónapig. Ha a Kegel gyakorlatoktól (gátizomtorna) kiráz a hideg, akkor próbálkozz meg a Pilates-szel. “A törzsizomzatra fókuszáló gyakorlatok a medencealapi izmokat is erősítik” – teszi hozzá.

4. A szex most fontosabb, mint valaha

“Ha nincs intimitás vagy csak nagyon kevés, akkor a párok elkezdhetik úgy érezni, hogy lakótársakká váltak, ami semmiképpen nem jó dolog. Mindez rossz érzésekhez, akár nehezteléshez is vezethet valamelyik fél részéről” – mondja Ami Levine, amerikai szex coach. “Kezdetben a csókolózás, simogatás is tökéletes, hogy felébressze a vágyat, majd ha készen állunk rá, szépen fokozatosan haladhatunk a szeretkezés irányába.” Nyilván baba mellett már egy kicsit több szervezést igényel a dolog, de nagyon fontos ezt a részét sem elhanyagolni a párkapcsolatnak, hiszen nem csak szülők vagytok, hanem férj és feleség/egy pár.

5. A gyors menet lesz a legjobb barátod

Valószínűleg az órákig tartó előjátékot egy kis időre elfelejthetitek, de ez nem is biztos, hogy olyan nagy baj. “Mivel már jól ismeritek egymást, hagyd, hogy a párod beindítson, majd próbálj a pillanatra koncentrálni” – mondja Levine. Ne hagyd, hogy a gondolataid ide-oda csapongjanak és azon kezdj agyalni, hogy mikor kell legközelebb megetetned a kicsit, vagy hogy vajon beraktad-e már a mosást.

“Fókuszálj az érzésekre, amiket a párod kelt benned, és igyekezz a jelenben maradni” – tanácsolja Levine. “A hálószobai ágy mellett pedig nyugodtan szóba jöhet a fürdőszoba, vagy akár az előszoba is helyszínként.”

6. A délutánok lehetnek az új “esték”

“Mire este ágyba kerültem a legtöbbször annyira fáradt voltam, hogy egy sort sem bírtam elolvasni az aktuális könyvemből, nemhogy szexelni” – mondja a szülés utáni időszakról Maryanne, aki két gyermek édesanyja. “Így aztán folyton elutasítottam szegény férjemet, amitől nagyon rosszul éreztem magam.” Később aztán rájöttek, hogy a gyerek délutáni alvásideje a legideálisabb időpont egy kis hancúrra. “Ettől mindketten nagyon megkönnyebbültünk, és ez a kis rituálénk azóta is megmaradt, amit mindig nagyon várunk.”

7. Lehet, hogy jobb lesz, mit gondolnád

Sok nő van, aki állítja, hogy szülés után sokkal jobban élvezi a szexet, mint korábban. Lehet, hogy ezt most nehezen tudod elképzelni, pedig idővel te is megtapasztalhatod. Egy lehetséges magyarázat: “A szülés felébreszt egy sor újfajta érzékelést, a testünk, beleértve a hüvelyt is, sokkal érzékenyebbé válik, melynek következtében az orgazmusunk is erősebb lehet” – mondja Levine.

8. Újra akarod majd

Hidd el, ahogyan újra fogsz tudni aludni, netán barátokkal találkozni, úgy fogsz előbb-utóbb újra vágyni a szexre is. “Adj időt magadnak, hogy szó szerint “felépülj” és alkalmazkodhass az új szerepeidhez” – mondja Christi, kétgyermekes anya, akinek az első gyereke születése után nagyon nehezen ment a szexuális életének rendezése. “Legyetek nyitottak és őszinték egymással, és emlékeztessétek magatokat, hogy lehet, hogy sokszor nem lesz kedvetek a szexhez, de ha mégis rászánjátok magatokat, utólag már örülni fogtok, hogy nem halasztottátok megint máskorra a dolgot.”

Egyébként az első gyereket követően rázósabb lehet a helyzet, mint a többedik poronty után. “Eljön az a pont, amikor rájössz, hogy gyerekkel az élet úgyis mindig kaotikus lesz, ezért egy kis őrültködésnek, lazulásnak vagy épp szeretkezésnek helyet kell találni, amikor csak lehet” – teszi hozzá Christi.

Kapcsolódó cikkeink szex szülés után témában: