Baba

Mennyit vártál a szexre a szülés után?

Hat hét - a magyar ajánlások szerint legalább ennyit kell várni szülés után az első szexuális aktussal. Persze ez a dátum nincs kőbe vésve.
2014. Augusztus 24.

Mennyit vártál a szexre a szülés után?

A világ nagy részén nincs megadva ilyen bűvös dátum – a kismamára és az ő érzéseire, vágyaira bízzák, hogy mikor akarja újra belevetni magát a házaséletbe. Annyi ajánlás van csak, hogy a gyermekágyi vérzés elállását érdemes megvárni, mert addig nagyobb a fertőzésveszély kockázata. Utána azonban szabad az út – már amennyiben a friss anya készen érzi rá magát.

Azt gondolnánk, hogy egy állandóan síró kisbabával, folyamatos alváshiánnyal küszködő nőnek utolsó gondolata a szex – ám úgy tűnik, hogy egy kis összebújásra a legtöbben azért szakítanak időt.

Egy ausztrál felmérés szerint a nők 41 százaléka pont ezen a szülési utáni mágikus hatodik héten bújik először össze a párjával, a 12. hét végére pedig már a 78 százalékuk túl van a tűzkeresztségen. Fél éven belül már a párok 94 százaléka mondhatja el magáról, hogy szerelmeskedett a párjával.

Nagy különbség van azonban aközött, hogy valaki természetes úton vagy császármetszéssel adott életet a babájának. Azt hinnénk, hogy a császárosok vezetnek itt, hiszen nekik nem kell félniük attól, hogy ahol korábban kibújt egy baba, most más is odakerüljön. Ám nagy tévedés!

Azok közül, akiknél műtéttel fejeződött be a szülés, akiknek nagy gátmetszésük vagy gátrepedésük lett, esetleg fogóval segítették a világra a kisbabájukat, csupán 32 százalék érezte hat héttel a szülés után annyira jól magát, hogy a szexre tudott gondolni, ellentétben a hüvelyi szülést átélők 60 százalékával. Hasonlóan fontos tényező az életkor is. A 18-24 évesek 63 százaléka kezdte el hat hét múlva a szexet, míg a 30-34 éveseknek csak 4 százaléka.

A nők nagy része azonban egyetértett azzal, hogy a férfiak számára nagyon hosszú ez a hathétnyi böjt, így valamiféle szexuális játékra az esetek 53 százalékában korábban is sort kerítettek az ifjú szülők.

A kutatást az ausztrál Murdoch Childrens Research Institute végezte el, Ausztráliában.

Kapcsolódó cikkeink: