Baba

A szoptatás a libidóra is hatással lehet

A babával való hazatérés utáni időszak a nagy változások, a tanulás és az alkalmazkodás időszaka. Kevesebbet fogsz aludni, talán többet fogsz enni, és lehet, hogy úgy érzed, hogy nincs időd vagy vágyad a szexuális intimitásra.
2021. Augusztus 25.
Milyen hatással van a szoptatás a szexre? (fotó: Getty Images)

Ez sokakkal van így. De a szoptatás ugyanakkor növelheti is a szex iránti vágyat. A hormonok megugrása élvezetesebbé teheti az együttlétet. Ez szintén normális következmény – sok nő szembessül ezzel is. Bármit is tapasztalsz, megtalálhatod a módját annak, hogy a baba megszületése után is élvezd az intimitást. Lehet, hogy több és az eddigiektől eltérő stratégiát kell alkalmaznod és az is lehet, hogy jobban kell kommunikálnod, hogy mit szeretnél és mit nem.

Szex a szülés után

A szülés után nincs kötelező várakozási idő, bár a legtöbb egészségügyi szakértő azt javasolja, hogy várjunk négy-hat hetet. A késő esti etetések és a kora reggeli pelenkacsere között azonban lehet, hogy a szex az utolsó dolog, ami eszedbe jut. A tested sok változáson megy keresztül. Ebbe beletartoznak a szoptatás okozta változások is.

Egyes nők úgy találják, hogy a melleikre irányuló extra figyelem, valamint a feszülő, duzzadt mell miatt kevésbé vonzóak. Mások épp ellenkezőleg: vonzóbbnak érzik magukat nagyobb kebleikkel.

A szoptatás befolyásolja a nemi vágyat?

Tény, hogy a szoptatás hatással lehet a nemi vágyra. Egy 2005-ös tanulmány eredményei szerint a szoptató nők nagyobb valószínűséggel késleltették a szexuális élet folytatását gyermekük születése után, mint azok, akik nem szoptattak.A szülés után az ösztrogénszinted csökken, és két hormon, a prolaktin és az oxitocin szintje emelkedik. Ez a két hormon nagyon eltérő hatással van a szervezetedre, és mindkettő zavarhatja a nemi vágyadat. A megnövekedett prolaktin és oxitocin kombinációja miatt nagy örömöt érezhetsz a szoptatásban. Érzelmi és fizikai intimitásigényedet kielégítheti a kisbaba szoptatása, így a nemi vágy csökkenhet.

Ennek az ellenkezője is megtörténhet. A megnövekedett hormonok és az érzéki érintések növelhetik a szexuális vágyat. A mell erogén zóna.A hormonális változások és a baba érkezése utáni életmódbeli változások hatással vannak tehát a libidóra: egy ideig tetőzhet és csökkenhet is. Idővel azonban a nemi vágyadnak vissza kell térnie ahhoz, ami a baba érkezése előtt volt.

A szoptatás a születésszabályozás természetes formája?

A szoptatás a születésszabályozás természetes formája lehet. Megfelelő alkalmazás esetén a szoptatás 98 százalékban hatékony lehet a terhesség megelőzésében a baba megszületését követő első hat hónapban. Ez azonban mégsem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik. Először is, a babának 6 hónaposnál fiatalabbnak kell lennie, hogy ez működhessen. Másodszor, kizárólagosan kell szoptatni ahhoz, hogy működjön, igény szerint. Ha a szoptatás mellett tápszert is használsz vagy már szilárd táplálékot is bevezettél, akkor ez a módszer nem fog működni. Végül, ha már visszatért a menstruációd, ez a módszer már nem hatékony.

A kutatások azt mutatják, hogy ezeknek a kritériumoknak a nők csupán 26 százaléka felel meg.

A szex hatására a mellekből szivároghat a tej?

Igen, erre jobb felkészülni, hogy ne érjen váratlanul. A szülést követő napokban a mellek megtelnek tejjel. A mellbimbók érintése, ingerlése közösülés közben azt eredményezheti, hogy szivároghat az anyatej. Még az is előfordulhat, hogy orgazmus közben szivárog vagy spriccel az anyatej. Ha ez zavaró számotokra, akkor szex előtt szoptasd meg a babát vagy fejd le az anyatejet. Szoptatós melltartót is viselhetsz az együttlétek alatt, ha ez belefér nektek. Mindenképp beszéljetek erről a partnereddel, ha őt és téged sem zavar az anyatej szivárgás lehetősége, akkor ne aggódj emiatt.

Fájdalmas szex és szoptatás

Szoptatás közben a szervezeted kevesebb ösztrogént termel. Az ösztrogén az izgalom és a természetes hüvelyi síkosítás egyik kulcshormonja. A hormon alacsony szintje miatt előfordulhat hüvelyi szárazság. Szánjatok több időt az előjátékra, és legyen kéznél síkosító.

Hasonlóképpen előfordulhat, hogy a szoptatás miatt fájdalmat érzel a mellben, a mellbimbó környékén. Ha kényelmetlenül érzed magad vagy fájdalmas a melled érintése, mindenképpen beszéljétek meg ezt előre a partnereddel.

Hogyan beszéljetek a szexről?

Életetek ezen új és izgalmas időszakában fontos, hogy nyitottak és őszinték legyetek egymással. A szülés utáni szex lehet szórakoztató és élvezetes. Azonban, mint minden mást, ami most új az életedben – mint például a hajnali etetések, a pelenkacserék-, ezt is a partnereddel közösen kell feldolgoznotok.Beszélgessetek a szexről és arról, hogy mit éreztek ezzel kapcsolatban. Legyetek őszinték egymással, csak így fog működni. Tisztázzátok, hogy ki mire vágyik. Tartsd tiszteletben a tested. Tudni fogja, mikor áll készen újra a szexre. Ha ez nem olyan hamar történik meg, ahogyan szeretnéd, az sem baj. Felfedezhetitek az intimitás más módjait is. Ne kerülgessétek a kínos beszélgetéseket. A tested sok változáson megy keresztül a terhesség alatt és a baba megszületése utáni hónapokban. Ha a szexet nem érzed olyan élvezetesnek, beszéld meg ezt a partnereddel.

Egyéb ötletek az intimitáshoz

Az intimitás több mint szex. Fontoljátok meg az alábbiakat, hogy újra megszülessen közöttetek az intimitás.Töltsetek időt kettesben. Valószínűleg ez az egyik legnehezebb dolog kezdetben, amikor úgy érzed nincs egy szabad perced sem a baba mellett. Ne a házimunka, hanem az egymással töltött idő legyen a prioritás.Csókolózzatok sokat. És hagyjátok magatokon a ruhátokat. Ez lehetővé teszi, hogy újra izgalomba jöjjetek és olyan szexuális tevékenységekre ösztönözhet a jövőben, amelyekre mindketten várakozással tekinthettek.Próbáljatok ki új technikákat. A közös maszturbáció, az orális szex és a szexuális játékok is jó ötletek lehetnek ebben a szülés utáni időszakban. Ezek a technikák lehetővé teszik mindkettőtök számára, hogy olyan szintű és típusú intimitást éljetek meg, amilyenre szükségetek van, miközben úgy érzitek, hogy kapcsolatban vagytok egymással.Gondoskodjatok egymásról. Amikor csak néhány órát aludtál, és teljesen leharcolt vagy, az utolsó dolog, hogy szexinek vagy kívánatosnak érzed magad. Legyél őszinte a partnereddel az igényeidről, hogy tudjon segíteni neked. Lehet, hogy csak arra van szükséged, hogy figyeljen a babára, amíg te lezuhanyozol. A törődés és a szeretet apró cselekedetei nagyban hozzájárulhatnak az érzékiség növeléséhez és a szeretet érzéséhez.Törődj magaddal. Az önmagaddal való törődés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy szebbnek, jobbnak, kívánatosabbnak is érezd magad. Mozogj a lelki egészségedért – és a szexuális egészségedért.(Cikk forrása: healthline.com)