Teherbeesés

10 ok, amiért többet kéne szexelned

Nagyon sok embert a szexuális tapasztalatok szerzése inkább aggodalommal tölt el.
2017. Április 28.

10 ok, amiért többet kéne szexelned

A rendszeres szexnek persze meglehet az ára a nemi úton terjedő fertőzéstől a váratlan terhességig. Ugyanakkor számos pozitív hatása is van: több tanulmány is igazolja, hogy van kapcsolat az intim pillanatok és az fizikai, illetve mentális egészség között.

A Daily Mail cikke a tanulmányok alapján 10 pontban szedte össze, hogy miért kellene többet szexelned.

1. Erősebb lesz az immunrendszered

A pennsylvaniai Wilkes Egyetem kutatói szerint heti egy vagy két alkalom 30%-kal növeli az antitestek szintjét. Az antitestek olyan fehérjék, amiket az immunrendszer felhasznál a nátha, megfázás elleni védelemben.

2. Egészségesebb lesz a szíved

A szex a szívre is hatással van, közben gyorsabban ver, orgazmus során pedig a leggyorsabban. A massachusettsi New England Research Institutes kutató szerint azok az 50-es éveikben járó férfiak, akik legalább hetente 2 alkalommal szexelnek 45%-kal csökkentik a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

3. Alacsonyabb lesz a vérnyomás

Michigan State University tanulmányából kiderül, hogy kevésbé valószínű a magas vérnyomás azoknál az 57 és 85 év közötti nőknél, akik szexuálisan aktívak. A magas vérnyomás pedig növeli a szívroham, illetve stroke kockázatát.

4. Fájdalomcsillapító hatása van

A németországi Munster Egyetem kutató szerint migrénben szenvedők szexuális aktivitás után 60%-os fejlődést jeleztek a fájdalomszintjén. Azok, akik cluster, azaz arc egyoldalára koncentrálódott fejfájással küzdenek 37%-ról számoltak be. A magyarázat az, hogy szex közben felszabaduló hormonok, mint az endorfinok enyhítik a fájdalmat.

5. Férfiaknál csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát

A marylandi National Cancer Institute kutatói szerint azoknál a férfiaknál, akik havonta legalább 21 alkalommal ejakulálnak harmadannyira valószínű a prosztatarák kialakulása, mint azoknál, akik havi 4-7 alkalommal. A gyakori ejakulációval a prosztatából távozhatnak a rákot okozó anyagok vagy megelőzheti a kálium lerakódását, ami szintén összeköthető a prosztatarákkal.

6. Pihentető lesz az alvás

Szex hatására oxitocin és prolaktin szabadul fel az agyban. Ez a kombináció pedig bizonyítottan segít ellazulni, illetve elaludni.

7. Kevesebbet stresszelsz

A skóciai Paisley Egyetem kutatói megfigyelték, hogy azok, akik a megelőző éjszakán szeretkeztek alacsonyabb marad a vérnyomásuk nyilvános beszéd közben. Valószínűleg a korábban is említett oxitocin felszabadulása következtében.

8. Jobb lesz a memóriád

A kanadai McGill Egyetem kutatásából kiderült, hogy azok a nők, akik gyakran szexelnek könnyebben jegyeznek meg absztrakt szavakat. Lehetséges, hogy a szex hatással van azon agyi neuronok fejlődésére, amik a tanulásért, memóriáért felelősek.

9. Tovább élsz

A bristoli, illetve belfasti egyetemek kutatói megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akik gyakran részesülnek orgazmusban alacsonyabb a halál bekövetkeztének kockázata. A kutatásba 10 év alatt majdnem ezer 45 és 59 év közötti férfit vontak be.

10. Növeli az önbizalmat

Számtalan fizikailag mérhető haszon mellett, a rendszeres szex hozzájárul a mentális egészséghez. A new yorki Cornell Egyetem tanulmánya szerint a szexelő diákok nagyobb önbecsüléssel bírnak, mint magányos társaik.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress