Terhesség

Hogyan változik az apaszerep a baba születésekor?

Arról sokat hallunk, milyen változásokon megy keresztül a nő a terhesség hónapjai alatt. Azonban a férfiak változásairól kevesebb szó esik, pedig sokan hasonló folyamatokon mennek keresztül, mint a párjuk.
2021. Augusztus 20.
Hogyan változik az apaszerep a baba születésekor? (fotó: Getty Images)

A klasszikus nézet szerint az apaság akkor kezdődik, amikor a baba megszületik, sőt, ha már nagyobbacska, az igazi változás pedig akkor következik be, amikor a nagyobbacska gyerekhez kapcsolódni tud az apa. Ez azonban messze nem igaz – írja a gyogyhirek.hu az apaszerep alakulásáról szóló cikkében.

Létezik ugyanis a Couvade-szindróma, mely egy olyan tünetcsoportot jelent, ahol az anyához közel álló személy – legtöbbször a leendő apa – hasonló fizikális, hormonális és mentális folyamatokon megy keresztül, például pocakot növesztenek és több hormonális hatás is éri őket. Kutatások szerint ebben az időszakban azoknál a férfiaknál, akiknél tesztoszteron szint lecsökken megjelenik az oxitocin és a prolaktin hormon, melyek erősíthetik az apa a magzathoz való odafordulását, amely a későbbiekben együtt jár a gyermek iránti erősebb kötődéssel.

A baba megszületése a férfi életében is beindít változásokat. Az, hogy egy szülő – akár az anya, akár az apa – hogyan éli meg szülőségét, sok mindentől függ. A férfiak esetében is befolyásolja a szülői szerepet a saját, eredeti családjának az apai, szülői mintája, az apai szereppel való azonosulás. Utóbbi különösen akkor jelenthet gondot, ha ez egybe esik az eredeti családjától való leválással, az anyagi és érzelmi függetlenség kialakításával.

Ami mindenkinek azonnal eszébe jut, ha a baba megszületik, az apa anyagi felelősségvállalása. Ő lesz az egyedüli családfenntartó, ami sokszor azzal is jár, hogy kevesebb időt tölt otthon. Ez gyakran okoz feszültséget a párok között, eltávolodáshoz is vezethet, ha erre nincsenek előre felkészülve.

Ez az állapot ahhoz vezethet, hogy az apa úgy érezheti, kiszorul a családból, különösen akkor, ha az anya-baba kettősre a zártság jellemző. Éppen ennek elkerülése miatt érdemes az apát a kezdetektől bevonni a baba körüli teendőkbe, már a terhesség időszakában is. Persze az apai szerepre való felkészülés ott kezdődik, hogy a férfi és a pár egy érzelmi és tudatos döntést hoz a gyermekvállalásról. Ez a döntés azt hozza magával a férfi esetében is, hogy újjá szervezi az identitását, “az apai szerepek, az apaság élményének és tudatának beillesztését a saját magáról alkotott elképzeléseibe.”

Azzal, hogy a férfi-nő párosból család lesz nemcsak az ő életük változik meg, hanem tágabb értelemben a családi rendszer is: a szülőkből nagyszülők lesznek. Ez rengeteg változással jár minden egyes szereplő számára, új szerepek, új szabályok, új szokások alakulnak ki, ahol mindenkinek alkalmazkodnia kell az egész megváltozott helyzethez és családi rendszerhez. Ez a változás persze nem mindig feszültségmentes folyamat. Ha a férfi ebben a helyzetben rugalmasan tud alkalmazkodni az új helyzethez és közben képes saját személyiségét is megőrizni, lehetőséget látva az apai szerepben való kiteljesedésben, akkor kiegyensúlyozott apa és társ lesz.

Forrás: gyogyhirek.hu