Terhesség

10 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha bizonytalan vagy a további gyerekvállalásban

Hogy vállalunk-e még további gyereket, nehéz döntés. A férjemmel évekig gondolkodtunk erről, aztán úgy döntöttünk, hogy maradunk a három gyereknél és nem lesz több.
2022. Július 11.
10 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha bizonytalan vagy a további gyerekvállalásban (fotó: Getty Images)

A harmadik gyermekünk kevesebb mint három évvel az ikreink után érkezett. Akkoriban mindenkinek azt mondtuk, hogy a családunk teljes, de nem voltunk meggyőződve arról, hogy maradunk három gyereknél.

Végül a biológiai órám hangosan ketyegett és döntésre kényszerített minket. Ennek a döntésnek sok rétege volt, ezért időt és teret adtunk magunknak, hogy kitaláljuk, mi számít nekünk.

Hálás vagyok a családunkért. Sok olyan párt ismerek, akik babáról álmodtak, de nem voltak ilyen szerencsések, nekünk pedig három is lett! Szerencsésnek érzem magam, hogy volt lehetőségem egyáltalán választani.

Összegyűjtöttem azokat a szempontokat, amelyek ha érvényesek rád, akkor minden valószínűség szerint nem fogsz már több gyereket vállalni.

1. Hogy van az egészséged? Ha egy korábbi terhességed vagy szülésed során komplikációk léptek fel, és tudod, hogy egy újabb baba vállalása nagy megterhelést jelentene a testednek és az egészségednek.

2. Mi a helyzet a logisztikával? Amikor még egy baba érkezése bonyolult logisztikát teremtene, például nagyobb autóra vagy még nagyobb lakásra lenne szükségetek.

3. Kialvatlanság. Amikor nem vagy felkészülve arra, hogy újra hosszú évekig nem fogod kialudni magad.

4. Tudod-e kezelni a megnövekedett költségeket? Amikor tudod, hogy egy újabb baba veszélyeztetné az életmódodat és megterhelne anyagilag, különösen mivel a megélhetési költségek folyamatosan emelkednek.

5. Mennyire értékeled nagyra az utazást? Ha az utazás fontos számodra, és egy újabb baba azt jelenti, hogy nem utazhatsz annyit vagy egyáltalán.

6. Fontos számodra a szabadság? Amikor újra szereted a saját személyes teredet, és nem akarsz visszatérni oda, hogy 24 órában szükség van rád.

7. Mi a helyzet a karriereddel? Ha a karrieredre koncentrálsz, és most nem akarsz visszalépni, vagy feladni a munkád.

8. Amikor eltelt néhány év a legutóbbi gyermeked óta, és azon gondolkozol, hogy van-e még energiád ismét egy csecsemővel vagy kisgyermekkel foglalkozni.

9. Milyen elvárásaid vannak? Amikor tudod, hogy ez a helyes döntés számodra, a párod és a gyerekeid számára, és nem mások elvárásaira hallgatsz a család méretével kapcsolatban.

10. Elégedett vagy magaddal és az életeddel? Amikor elégedettnek és hálásnak érzed magad azért, amid van, és a családodat teljesnek érzed.

Időbe telt, amíg eldöntöttük, hogy nem vállalunk több gyermeket, voltak stresszes pillanatok, amikor a 40-es éveim elején jártam, és tudtuk, hogy most vagy soha. De annyi mindent kellett mérlegelni.

Most ha a családunkra nézünk, elégedettek vagyunk. A gyerekek tökéletes korban vannak – önállóak, miközben még mindig szükségük van ránk.

Tudom, hogy ez a szakasz el fog múlni, ezért elhatároztam, hogy amíg itt van, kiélvezem minden pillanatát. Teljesen jelen akarok lenni.

Ahogy felébredek egy boldog vasárnap reggeli, és visszaviszem a kávémat az ágyba, elégedett vagyok azzal, hogy ezt a jövőt választottuk.

(Cikk forrása: kidspot.com.au)