Terhesség

A kialvatlanság veszélyei a terhesség alatt

A terhesség alatti alvásgondok gyakoriak: a terhes nők mintegy 80 százaléka alvási problémákkal küzd, különösen a harmadik trimeszterben. Érdemes átgondolni mi a kialvatlanság oka, ugyanis kockázatot jelent a babára és az anyára is.
2018. Június 26.
A kialvatlanság veszélyei a terhesség alatt

Az kialvatlanság okai

A kiváltó ok sokféle lehet: alvási apnoé, szorongás, hangulatingadozás, nyugtalan láb szindróma, de sok esetben nem derül fény a kialvatlanság valódi okára.

A terhesség alatt jelentkező alvászavarok oka lehet még a hormonális változás, anyagcsere változás, különféle pszichológiai problémák. A magzat növekedésével a húgyhólyagra nyomás nehezedik, ez pedig refluxhoz, vizelési panaszokhoz vezethet. Sok kismama derékfájdalomtól nem tud aludni.

A kialvatlanság következményei

Amellett, hogy nagyon nehéz kialvatlansággal együtt élni, veszélyeket is hordoz a terhesség alatti alvásprobléma mind az anyára, mind a babára. Kutatások igazolták, hogy ha a mama rosszul alszik, akkor gyakoribb a koraszülés.

A kialvatlanság fokozza a depressziót és a cukorbetegség kockázata is megnő. Sőt a császármetszés és a terhesség alatti alvásproblémák között is találtak összefüggést: akik éjjelente kevesebb, mint 6 órát aludtak, 4,5-szer gyakrabban született a gyermek császármetszéssel, mint a többi kismamánál. Ezek a komplikációk valószínűleg az inszomniával hozhatók összefüggésbe.

Így tehetsz ellene

Mit tehet a kismama, ha alvászavarral küzd? Elsősorban nem gyógyszeres kezelés jöhet szóba: relaxációs technika bevetése, kognitív terápia használata, az alváshigiéniára való fokozott odafigyelés. Ha nyugtalanság, szorongás áll az alvási nehézségek hátterében, akkor a citromfű nyújthat segítséget.

Az orvosok általában nem tartják előnyösnek az antidepresszánsok vagy az anxiolitikumok szedését, de minden esetben mérlegelni kell, hogy milyen előnyökkel/hátrányokkal és kockázatokkal jár a magzatra és az anyára a gyógyszeres terápia.

Kapcsolódó cikkeink terhesség alatti alvás témában:

Forrás: PharmaOnline