Terhesség

6 lépés a boldog babavárásért

Mind a kilenc hónap nyugodtan, örömteli várakozással telhetne, néha mégsem így történik. Olvasd el, mit tehetsz azért te magad, hogy biztonságban légy, és szép szülésed legyen! Első lépésként ismerkedj meg Szülészetkeresőnkkel!
2011. Június 18.

Orvos- és kórházválasztás

Bizony nem könnyű kérdés! Van, akit az egyszerűség és a természetesség vonz leginkább, ezért nagy ívben kerüli a klinikákat, ahol sok a problémás kismama, sok a beavatkozás, és nagyon magas a császármetszési arány.

Más viszont úgy gondolkodik, hogy olyan helyre akar menni szülni, ahol a legváratlanabb nehézségek azonnali elhárítására is fel vannak készülve, mert úgy véli, a terhesség igen kockázatos vállalkozás. Neki a gondos, precíz orvos felel meg legjobban, akivel legalább havonta találkozni kell a magánrendelésen vagy a kórházba. A másik kismama jobban szereti, ha minél kevesebb vizsgálatra kerül sor, és azokra is csak akkor, ha ő maga szükségét érzi. Amikor viszont tényleg gond van, fontos, hogy el lehessen érni az orvost, és megnyugtatóan tisztázni a felmerülő kérdéseket.

Mit tehetsz?

Először is böngészd Szülészetkeresőnket! Ezzel az egyedülálló szolgáltatással kikeresheted a számodra legalkalmasabb kórházat. Csak néhány kattintás, és a saját szempontjaid beállításával, a részletes kereső listázza neked a szóba jöhető intézményeket.

És hogy mik legyenek a szempontok? Mindenki maga dönti el, mi segít neki többet, mi az, ami kevésbé veszi el a babavárás felett érzett örömét. A baba érdekében is fontos, hogy ne a szorongás legyen a terhesség legalapvetőbb élménye. Kell a jó orvos, de ugyanilyen fontos a tudatos befelé figyelés, az önbizalom építés. Nem háríthatod a felelősséget teljes egészében másra!

A rossz döntéseket BÁRMIKOR felül lehet és kell is bírálni. Egészen a vajúdás kezdetéig nyitva áll az orvos- és kórházváltás lehetősége. Kérdezz meg másokat is a választott orvosról, kórházról. A tapasztalatok nagyon sokfélék lehetnek!

Korábbi szülések és terhességek

A szép emlékek kedvező hatása egyértelmű. Bátorítanak, és igényeink még határozottabb megfogalmazására késztetnek. A tragédiák, a nehéz szülések, koraszülések, vetélések megannyi veszteségélményt jelentenek, s ezeken bizony nagyon nehéz túllépni, még ha látszólag lezárt, és végeredményüket tekintve jól végződő történetekről van is szó.

Mit tehetsz?

A kismama akaratlanul is keresi az okokat, a felelősöket, hiszen világos, hogy nem szeretne újból ugyanúgy járni. Vigyázat! A helyes válaszokat sokszor nagyon nehéz megtalálni! Az esetek többségében nincs is biztos felelet a MI LETT VOLNA, HA? kérdésre. Annyi bizonyos, hogy hatalmas segítség, ha újra és újra beszélhetsz rossz élményeinkről másokkal, és meghallgatod véleményüket.

Minél több információt szerzel az adott kérdésről, annál könnyebb lesz jó döntést hozni, és azután azt belenyugvással el is fogadni. A tájékozott döntés másik előnye, hogy nem fogod örökösen másban keresni a hibát, ha végül mégsem úgy sül el, ahogy tervezted.

Anyukád is pont így járt?

A kismama édesanyjának, nagymamájának szülési élményei, a szülések kimenetele és az erről folyó családi beszélgetések, legendák erősen befolyásolják a cseperedő kislányban (a leendő anyában) a terhességről és szülésről kialakuló képet. Borzalmas megpróbáltatás, szörnyű szenvedés?

Én is meg tudtam szülni az ötkilós bátyádat, nagyanyád pedig otthon szült minden gond nélkül négy óriási babát? Az efféle kijelentések leginkább arra alkalmasak, hogy a történet elmesélőjének érdemeit csillogtassák, a kismamára inkább lelombozóan hatnak, mivel elvárásként fogalmazódnak meg: ki kell bírnod, ha legalább olyan jó akarsz lenni, mint mi!

Mit tehetsz?

Nagyon fontos, hogy a családi szüléstörténetek napvilágra kerüljenek, és a család nőtagjai beszéljenek róluk. Ősidők óta nemzedékről nemzedékre hagyományozódó ismeretekről van szó, kár lenne ezekről lemondani. Ám legalább ilyen fontos, hogy tudatában légy: nem vagy ugyanaz az ember, mint az édesanyád! Ahogy a szoptatás sikerét sem befolyásolja, hogy a nagymama tudott-e szoptatni vagy nem, a szüléssel is ugyanez a helyzet. Rá kell találnod a saját utadra!

Számíthatsz a párodra?

A babavárás közös boldogság, és bár nem a gyerek apjának testében zajlik, azért jó esetben lélekben ő is babát vár, vagyis ráhangolódik erre a különleges, csodás állapotra. Fontos, hogy számíthass rá, biztos lehess szeretetében. Nagyon nehéz annak, aki egyedül, az apa nélkül kénytelen a közös gyereket világra hozni és felnevelni. Igaz, nem csak az lehet egyedül, akit elhagyott a párja. Ha a kapcsolat belül már széthullott, sajnos nem jelent biztos támaszt látszólagos létezése.

Mit tehetsz?

A terhesség, a szülés és a gyereknevelés olyasmi, amihez feltétlenül szükség van társra, támogatókra, családra, valamiféle közösségre. Ha az apára nem lehet számítani, keress olyan barátnőt, rokont, családtagot, aki őszintén, segítő szándékkal melletted áll.

Anyagi kérdések

Néha a kelleténél is nyomasztóbbak a pénzügyek, s ez alaposan rányomhatja bélyegét a terhességre, amely rendszerint nem az anyagi fellendülés ígéretét hordozza magában, hanem épp ellenkezőleg!

Mit tehetsz?

A kisbabának elsősorban szeretetre, törődésre van szüksége, nem drága babakocsira, vadonatúj holmikra. Igényei nagyon egyszerűen kielégíthetők. Vigyázat! A MINDENT MEGADUNK NEKI veszélyes csapda, jobb nagy ívben elkerülni.

Nehézségek a fogamzás körül

Előfordul, hogy évek telnek el, mire a várva várt baba megfogan, és számos orvosi beavatkozás, gyógyszeres kezelés, stressz és műtét előzi meg a terhességet. Hasonló a helyzet akkor is, amikor a szokásosan induló terhességet súlyos szövődmény zavarja meg. Egyáltalán nem meglepő, hogy ilyen esetben nehéz könnyű szívvel, a természetesség erejében bízva végigcsinálni, hiszen a tét a szokásosnál jóval nagyobbnak tűnik.

Ráadásul az orvosok sem könnyítik meg a helyzetet: eleve császármetszést helyeznek kilátásba. Nem nehéz felfedezni a helyzet hátulütőit: a várandós úgy érezheti, ő maga édeskeveset tud hozzátenni a baba egészségéhez, megszüléséhez, és örökös szorongásban él: csak nehogy valami baj történjen.

Mit tehetsz?

Ha lehetőség nyílik rá, érdemes tudatosan keresni az örömforrásokat, kikapcsolódást, figyelem elterelést. Minden jól jön, ami az önbizalmat erősíti, a legapróbb sikernek is szabad nagyon örülni! Segít, ha mindig kicsi és közeli célokat állítasz magad elé, nem óriási elvárásokat. Nem jó egyedül, ezért ha másként nem, legalább az interneten keresztül érdemes hasonló cipőben járókkal tartani a kapcsolatot. Nyiss blogot a babaszobán!

További hasznos cikkeink a témában:

  • Válaszd a legjobb szülészetet!
  • Doktornő vagy doktor?
  • Szülés és félelem
  • Kell-e készülődni a szülésre?
  • Forrás: Kismama magazin