Terhesség

Amikor a párod is terhesnek gondolja magát

Mit érdemes tudnod a Couvade-szindrómáról, amit a férfiak tapasztalhatnak párjuk terhességekor?
2020. Október 25.
Amikor a párod is terhesnek gondolja magát (Fotó: Getty Images)

Nem túl gyakori, azonban néhány férfi annyira bevonódik partnere terhességébe, hogy úgy érzi – ő maga is babát vár. Bármilyen furcsán is hangzik ez, azok számára, akik az úgynevezett Couvade-szindrómát tapasztalják, nagyon is valóságosnak tűnhetnek a tünetek.

De mi is az a Couvade-szindróma?

A Couvade-szindrómát szokták szimpátia-terhességnek is nevezni, vagy férfi terhességi tüneteknek. Ekkor a férfi, akinek partnere babát vár, maga is tapasztal a terhességi tünetekhez hasonló tüneteket. Ez terjedhet az émelygéstől kezdve az olyan szélsőségesebb tünetekig, mint például a hasi görcs vagy feszülés.

A tünetek jellemzően az első és a harmadik trimeszterben lehetnek hangsúlyosabbak, és gyakran szinte tökéletesen megegyeznek a kismama tüneteivel. A Couvade-szindróma nem mentális vagy egyéb probléma miatt alakul ki, inkább egyfajta szimpátia válasz lehet, amely tükrözheti, hogy a férfi tökéletes szinkronban van a kismamával.

Mi okozhatja a Couvade-szindrómát?

Egyelőre nem tudni, valójában mi áll a szindróma mögött. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a félelem vagy a bűntudat is hozzájárulhat. A férfi erőteljes felelősségérzetet érezhet amiatt, amit a kismama tapasztal. Amikor egy babát különösen nagyon várnak, akkor a tünetek is erősebbek lehetnek.

Milyen tünetek jelentkezhetnek Couvade-szindrómánál?

Az észlelt tünetek nagyjából megegyeznek a terhesség tüneteivel.

 • Fémes íz a szájban, fokozott étvágy és ételek utáni sóvárgás.
 • A mellbimbó érzékenysége és a mell megnagyobbodása.
 • Hányinger és fejfájás, melyek étkezés után súlyosbodnak.
 • Valódi fizikai érzések, mint hányinger, gyomorégés, puffadás és lábgörcsök.
 • Néhány férfi azt állítja, hogy úgy érzi, mintha egy baba mozogna a hasában.
 • Súlygyarapodás.
 • Duzzadt kezek és lábak.
 • Változások az alvásban, beleértve az álmatlanságot és a kimerültséget.
 • Szintén gyakori a hangulatingadozás, a sírásra való hajlam, a szorongás.

Mit lehet valójában tudni a “férfiterhességről”

Néhány férfi nagyon empatikus, és rá van hangolódva a párjára. Számos fizikai és érzelmi terhességi tünetet mutathatnak, amelyet várandós partnerük is tapasztal. Nagyon fontos: a Couvade-szindróma nincs a férfi tudatos ellenőrzése alatt. Gyakori lehet a zavartság érzése, mert a férfi kognitív szinten tudja, hogy annak, amit érez, nincs értelme.

A tünetek gyakran fokozódnak, ahogy közeleg a baba születésének napja. Néhány férfi olyan érzésekről számol be, mint a szülési fájdalmak és a nyomás érzése.

Gyakran előfordul, hogy a férfi hormonszintje változik partnere terhessége alatt. Ahogy közeleg a baba születése, csökken a tesztoszteron és a kortizon szintje, és nő az ösztradiolé (egyfajta ösztrogén). Ennek biológiailag az a célja, hogy gyengédebbé tegyék az apát, és segítsék abban, hogy érzelmileg kapcsolódni tudjon a babához.

Tippek a Couvade-szindróma kezeléséhez

Nincs kezelési mód a Couvade-szindrómára, de a következők segíthetnek:

 • Érdemes arra emlékeztetni magunkat, hogy ez el fog múlni. Miután a várandós partner túlhaladt az első trimeszteren, általában a tünetek eltűnnek.
 • Ha szükséges, érdemes szakember segítségét is kérni – háziorvosét, pszichológusét.
 • A Couvade-szindrómát tapasztaló partnernek érdemes kerülnie a túlevést, és ütemeznie az étkezést az émelygés elkerülése érdekében.
 • Továbbá érdemes kerülni a nap közbeni alvást, mert ez fokozhatja az éjszakai éberséget.
 • A pár beszélgessen a tapasztalatairól, és a férfinak érdemes észben tartania, hogy bármennyire is várandósnak érzi magát, valójában nem ő fogja szülni a babát.

A cikk forrása: kidspot.com.au