Teherbeesés

Ezért tapasztal sok férfi terhességi tüneteket

A Couvade-szindróma nem csak a férfiak fejében létezik.
2024. Március 27.
terhes pár
Kép: Getty Images

Talán meglepő, de a férfiak is tapasztalhatnak hasonló tüneteket, mint a nők a terhesség során, sőt, hasonló hormonális változásokon is átmehetnek. Gyakran találkozni azzal a jelenséggel, hogy tükrözik partnerüket: hányingert, fáradtságot, súlygyarapodást, étvágyukban változást tapasztalhatnak. Ez a Couvade-szindrómának nevezett jelenség azokban a kultúrákban a leggyakoribb, ahol a férfiak több időt töltenek a csecsemők gondozásával, és ahol a párkapcsolati intimitás magas. De miért tapasztalják a férfiak ezeket a tüneteket? Storey és munkatársai (2000) a Couvade-szindróma fiziológiai mechanizmusait vizsgálták a várandós párok hormonjainak és a csecsemőre adott ingerekre adott válaszainak mérésével.

A kutatók 34 párt toboroztak kanadai terhesgondozási osztályokból. E párok közül 31-en első gyereküket várták. A terhesség különböző fázisaiban a párok úgy nevezett szituációs reaktivitási teszteken vettek részt, amelyek során a csecsemők ingerekre adott önbevallásukat és hormonális válaszaikat vizsgálták. A szülés előtt végzett tesztek során a párok vérmintát adtak, majd egy olyan babát tartottak a kezükben, amelyet egy újszülött által nemrég viselt takaróba burkoltak. A kutatók ezután lejátszottak egy 6 perces felvételt csecsemősírással és egy 5 perces klipet a “Breast Is Best” című videóból, amely egy csecsemőt ábrázolt, akit először szoptatnak meg. A vérvételek közötti 30 perces szünet hátralévő részében a kutatók beszélgettek a párokkal, és feljegyezték, ha valaki letette a babát. A második vérmintát azért vették, hogy a hormonváltozásokat figyelhessék meg.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak és a nők hormonszintje a terhesség alatt hasonlóan változott: magasabb volt a prolaktin és a kortizol szintje közvetlenül a szülés előtt, és alacsonyabb a nemi hormonok szintje a szülés után. Azok a férfiak, akiknek a prolaktin és a tesztoszteron szintje nagyobb mértékben változott a teszt során, több terhességi tünetről számoltak be. A magasabb prolaktinszintű vagy alacsonyabb tesztoszteronszintű férfiak több hosszabb ideig tartották a babát, és jobban reagáltak a csecsemő ingereire.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Couvade-szindróma segíthet felkészíteni a férfiakat a csecsemőgondozásra. Például a prolaktin, amely a terhesség során a férfiak és a nők esetében is emelkedett, ösztönzi a szülői viselkedést. A kortizol, amely szintén a terhesség végén tetőzött, az anyák és a csecsemők közötti nagyobb kötődést jelzi előre. A magas kortizol szint azonban a stressz miatt is kialakulhat. A tesztoszteron, amely a terhesség és a szülés során csökkent, a vizsgálatok szerint akadályozza a gondoskodó viselkedést, miközben növeli a versenycélokat. Ezért, ahogy a kutatók megállapították, az alacsonyabb tesztoszteronszintnek nagyobb reakciókat kellene eredményeznie a csecsemő ingereire. Végül a férfiak és nők hormonszintje közötti korreláció azt jelzi, hogy kapcsolatuk befolyásolja a férfiak hormonális változásait. Valójában, míg a nők hormonszintje szorosan összefüggött a terhesség stádiumával, addig a férfiaké jobban követte a női partnerük hormonszintjét.

Ezért, bár a nőknek nehéz lehet mind a saját, mind a partnerük terhességi tünetei között eligazodni, az utóbbiak jó jelek lehetnek, jelezve, hogy a partnerük közel érzi magát hozzájuk, és (talán akaratlanul is) arra készül, hogy gondoskodó szülő legyen.

(psychologytoday.com)