Teherbeesés

Így használja már a születés előtt a baba az érzékszerveit

Bizony a kisbabád már az anyaméhben próbálgatja az érzékszerveit, sőt, még ezek fejlődését is segítheted különböző ingerekkel.
2024. Március 27.
(Kép forrása: Getty Images)

A baba érzékszervei már az anyaméhben elkezdenek fejlődni, így már a születés előtt érzékel dolgokat a külvilágból. Az öt érzékszerv fejlődését pedig különféle ingerekkel, stimulációkkal támogathatod is – többek között a következőkkel.

Hallás

A babák a fejlődésük 16. hete körül kezdik hallani a környezetüket a pocakban. A Motherly szerint a kisbabák a születésük után is emlékeznek az anyaméhben hallott szavakra és történetekre, és persze kedvelik az édesanyjuk hangját. Érdemes tehát már a várandósság idején beszélni a pocakhoz, énekelni, könyveket olvasni. Még az is lehet, hogy érezheted, ahogy egy kis rugdosással reagál rá a pici.

Ízlelés

A baba már a 21. hétben megízlelheti a magzatvízben lévő ízeket, amik az édesanya által fogyasztott ételeknek köszönhetők. Egyes elgondolások szerint ez még arra is hatással lehet, hogy a születése után a későbbiekben milyen ízeket preferál majd a kicsi. Természetesen amiatt is érdemes változatosan étkezned, mert az a te és a baba egészségéhez is hozzájárul.

Szaglás

Az ízleléshez hasonlóan a baba a várandósság félideje, a 20. hét körül érezheti a magzatvízben lévő illatokat is. Újszülöttekkel végzett vizsgálatok szerint a babák veleszületett módon kedvelik a kellemes illatokat, mint a kolosztrum (az első tej) vagy a vanília illata, és idegenkednek az erőteljes szagoktól, mint a mosószerek vagy a fertőtlenítőszerek. A magzatvíz illatát például meghatározzák az elfogyasztott ételek is.

Látás

Már a 16. hétre elég fejlett a baba szeme ahhoz, hogy érzékelje a külvilágból érkező fényt. Az egészséges látásfejlődés érdekében ne maradjanak ki az A-vitaminban gazdag ételek sem az étrendedből. Sőt, a méhen belül a napfénynek való kitettség is segítheti a látás fejlődését! Így ha a nyári hónapban vársz babát, már csak emiatt is érdemes a szabadban időt töltened.

Érintés

A baba már a pocakban töltött 19. hétben érzékeny lehet a tapintási stimulációra. Azonban a külvilágban történtekből nem valószínű, hogy sokat érzékel tapintással – de ennek ellenére is bíztatunk arra, hogy simogasd meg a hasad, reagálj, ha a kisbaba mocorog, rugdos. A kisbaba születése után nagyon jótékony a bőrkontaktus, ami a kötődésre, a szoptatásra, az alvásra is jó hatással lehet.

(Forrás: Motherly)