19. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

19 hetes terhesség

Erre az időszakra (18-20. hét) esik a második ultrahang időpontja, amelyen már jó esély van arra, hogy kiderüljön a baba neme. Ez az a vizsgálat, ahol a legtisztábban láthatod a kicsi testének részleteit: megszámolhatod az apró ujjakat, orvosod megmutathatja a lábujjait, az orrát, az állát.

A következő ultrahangon a harmadik trimeszterben már túl nagy lesz a magzat ahhoz, hogy igazi “babaformája” legyen. A szülész megméri a magzat hosszát, a fejkörfogatot, megnézi, hogyan helyezkedik el a méhen belül. Ekkor már bármilyen csontrendszeri vagy belső szervi rendellenesség észlelhető, de az orvos megvizsgálja a köldökzsinór és a méhlepény épségét és magzatvíz mennyiségét is.

19 hetes magzat

A magzat ismét nagyot nő: erre a hétre már 230 grammot nyom. A lanugo mellett kialakul a testén a magzatmáz. Ennek a fehér, krémes rétegnek a feladata, hogy megvédje a bőrt a vizes közegben. Gondoljunk csak a fürdővízben sokáig pancsoló kisgyerekek bőrére! Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy nézne ki a baba védőréteg nélkül 9 hónap magzatvízben lebegés után!

Az áttetsző bőr színe rózsássá válik, ahogy az alatta futó erek átütnek rajta. A kifejlődött tejfogak mögött megjelennek a maradandó fogak kezdeményei. Ha a kicsi lány, a petefészkekben megjelennek a kezdetleges petesejtek. A fiú magzat apró hímvesszője már jól kivehető az ultrahangos képen.

Ha nem szeretnéd tudni a jövevény nemét, kérd meg orvosodat, hogy figyelmeztessen a vizsgálat közben, mielőtt az alsó testfél látótérbe kerülne, mert még egy laikus is észreveszi a jellegzetes képződményt.

19 hetes magzat terhesség

Jó tudnod

Előfordul, hogy a baba élénk mozgása miatt egyre nehezebben merülsz álomba. Ez a probléma a harmadik trimeszterben általánossá válik, ezért tégy meg mindent annak érdekében, hogy pihenésed hosszú és zavartalan legyen. Fogyassz olyan ételeket, amelyek bőségesen tartalmaznak B-vitamint: ilyenek a vörös húsok és a halak, a tejtermékek és a tojás. Az inkább vegetáriánus kismamák a hüvelyesekből, a teljes kiőrlésű kenyérből, a csonthéjas magvakból, a rizsből, a korpából és burgonyából nyerhetnek B-vitamint. A legjobb azonban ilyenkor nem mellőzni a húst.

Segíti az elalvást a kamilla-, a majoránna vagy a citromtea, a meleg tej, illetve a lefekvés előtti könnyű testmozgás. Természetesen az sem árt, ha a nap második részében mellőzöd a koffeintartalmú italok és a csokoládé fogyasztását.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória