Baba

Így fejlődik a baba ízlelése

A baba ízérzékelése, ízlelése már az anyaméhben elkezd fejlődni - a terhesség 9. hetére kialakul a szája és a nyelve, az első apró ízlelőbimbókkal együtt. Mit érdemes tudni az ízlelés fejlődéséről?
2022. Február 21.
Így fejlődik a baba ízlelése (Fotó: Getty Images)

Az anyaméhben magzatvíz veszi körül a babát: ezt a folyadékot a baba belélegzi és lenyeli, mert ez segíti a tüdeje és az emésztőrendszere fejlődését. A kismama által fogyasztott ételek és italok íze a vérkeringésen keresztül átjut a magzatvízbe. Amikor a baba megkóstolja a magzatvizet, először tapasztalja meg a különböző ízeket.

A születése után a baba ízlelőbimbói nagyon érzékenyek. Felismeri az édes és a keserű ízeket, és jobban szereti az édeset. Ezért is szereti az anyatej ízét.

Az ízlelés és a szaglás összefüggenek egymással, és a babának születésekor jól fejlett a szaglása is. A szaglása segít neki abban, hogy merre kell fordulnia, hogy enni tudjon.

Hogyan fejlődik idővel a baba ízlelése?

Újszülött kortól 3 hónapos korig

Ebben az időszakban a baba ízlelése nagyon érzékeny. Csecsemőkorban az ízlelőbimbók nagyobb területen oszlanak el a szájban, mint felnőttkorban. Az újszülöttek ízlelőbimbói a manduláikon, a torkuk hátsó részén, valamint a nyelvükön találhatók. Az első 3 hónapban meg tudja különböztetni az édes és a keserű ízeket, és az édes ízeket preferálja, mint az anyatej íze.

3-6 hónapos korban

A baba 3 hónapos korára a nyelve megnő. A nyelvével próbálja megérteni a különböző textúrákat és ízeket, ezért észreveheted, hogy különböző dolgokat, például a játékait veszi a szájába. Nagyjából 5 hónapos korára az ízlelése változik, és erősebben reagál a sós ízekre.

6-12 hónapos korban

A 6 hónapig tartó kizárólagos anyatej- vagy tápszerfogyasztás után érthető, hogy az új ízek meglephetik a babát, amikor elkezdi kóstolni a szilárd ételeket. Természetes, hogy a kisbaba gyanakodva reagál az új ételek ízére, miután megszokta már az édes anyatejet.

Amikor már kézbe vehető, falatkás ételeket is ehet, az jó alkalom lesz számára, hogy a különféle textúrákat is felfedezze.

Örökölni fogja a baba az ízlésedet?

Nem feltétlenül. A baba ízlelését ugyanis számos tényező befolyásolja, amelyek közül csak néhány genetikai eredetű. Előfordulhat, hogy olyan ételeket részesít előnyben, amiknek az anyaméhben volt kitéve, de hajlamos lehet azokat az ízeket szeretni, amiket megszokott.

A baba mindent leutánoz, így az ételekre adott reakcióidat is lemásolhatja. De tanulmányok szerint még az anyatejben lévő különböző ízek is hatással lehetnek a baba ízlelőbimbóira.

Forrás: babycenter.com