Teherbeesés

Az Y-generációsok jobb szülőknek tartják magukat minden korábbi korosztálynál

Az Y-generációs szülők nagyobb hangsúlyt fektetnek a szelíd nevelésre és a mentális egészségre, derül ki a Lurie Gyermekkórház friss felméréséből.
2024. Március 25.
szülő-gyerek
Kép: Getty Images

Minden generáció jellemzően megpróbálja lemásolni azt, amit a saját szüleik szerintük jól csináltak, és máshogy csinálni azt, amit ők nem tartanak jónak. Ez alól természetesen az Y-generációsok sem kivételek. A Lurie Gyermekkórház felmérése szerint az Y-generációsok 73 százaléka szerint az ő szülői vagy nevelési stílusuk jobb, mint a szüleiké volt.

A felmérésben részt vevő 1000 Y-generációs (vagyis, akik 1981 és 1996 között született) szülő 88%-a úgy érzi, hogy másképp neveli a gyerekeit, mint ahogy a saját szüleik nevelték őket. A legnagyobb különbség az elődeikhez képest az, hogy ők sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a nyílt kommunikációra, különösen a mentális egészséggel kapcsolatos kérdésekben.

„Igyekeznek úgy nevelni, hogy a gyermekeiknek a mentális egészséggel kapcsolatban is legyen valami elképzelésük” – mondta Miller Shivers, PhD, a Lurie Children’s munkatársa, pszichológus. „A szülők korábban nem gondoltak erre annyira. Ma már sokkal nagyobb a tudatosság a mentális egészséggel kapcsolatban, és az emberek megpróbálnak olyan dolgokat tenni, amelyek javítják vagy támogatják a mentális egészségüket.”

Az Y-generációs szülők nyolcvan százaléka szerint a mentális egészségről és az érzelmi jólétről való beszélgetés nagyon fontos a gyermekük fejlődése szempontjából, 98%-uk beszélget is a gyermekeivel a mentális egészségről. Ezzel szemben 3-ből 2 azt mondta, hogy a saját szülei soha nem beszéltek velük a mentális egészségről, amikor felnőttek.

A másik terület, amiben az Y-generációsok úgy érzik, hogy szülői stílusuk eltér a korábbi generációktól, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy segítsék gyermekeiket az érzelmi intelligencia fejlesztésében. Például a szülők ma már nagyobb valószínűséggel beszélnek a gyermekkel az érzelmeikről, és segítenek nekik azonosítani, hogy mit éreznek. Részben azért is más ma szülőnek lenni, mint néhány évtizeddel ezelőtt, mert megváltozott a környezet, például itt van a közösségi média, ami korábban nem létezett. Az Y-generációs szülők közül 4-ből 1 nem ellenőrzi a közösségi médiából kapott tanácsokat. A megkérdezett Y-generáció tagjainak 85 százaléka egyébként úgy érzi, hogy a közösségi média irreális elvárásokat támaszt feléjük, mint szülők felé.

A generáció 30 százaléka pedig arról számol be, hogy a közösségi médiában másokhoz hasonlítja anyai sikereit, 63 százalékuk arról számol be, hogy túl szigorúak önmagukhoz. Az általuk említett öt legnagyobb kihívás a stressz, a pénzügyek, a gyermeknevelés a digitális korban, a szülői bűntudat, valamint a munka és a család összehangolása.

A felmérés egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy az Y-generációs szülők 74%-a a szelíd gyereknevelést preferálja. A felmérés egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy az Y-generációs szülők 74%-a a szelíd gyereknevelést preferálja.  A szakértő szerint azonban a megkérdezett szülők inkább azt gondolhatják, hogy gyakorolják a szelíd szülői magatartást, minthogy ténylegesen így is lenne. A szelíd szülővé válás azonban nemes cél, és logikus, hogy az ezredfordulósok is ezt szeretnék az alapján, ahogyan őket nevelték. De ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell értenünk a három fő szülői stílust.

(parents.com)