Baba

Milleniál anyák: négyből hárman úgy tesznek, mintha jól lennének, pedig nem

Más néven ezredfordulós vagy Y-generációnak is hívjuk őket, ők azok, akik jellemzően az 1980 és 2000 között születtek. Egy kutatás szerint az ebbe a generációba tartozó nők háromnegyede eltitkolja, hogyan érzi magát valójában.
2022. Május 30.

Egy 2028 amerikai milleniál anyák körében végzett új felmérés szerint 73 százalékuk úgy érzi, hogy folyamatosan erősnek kell mutatkoznia. Sőt, minden harmadik megkérdezett (34%) hetente legalább ötször stresszesnek vagy túlterheltnek érzi magát.

Az anyákat jelenleg leginkább a pénzügyek (40%) és a mentális egészségük (37%) foglalkoztatja.

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy 10-ből 7 anya gyakran visszatartja érzéseit, és nem mondja el partnerének vagy családjának, ha stresszesnek érzi magát, mert úgy gondolja, hogy nem kapja meg a szükséges támogatást (54%), vagy attól fél, hogy kudarcot vall (46%).

Az anyáknak jól jönne egy kis segítség

A OnePoll által az MDLIVE megbízásából végzett felmérés azt is megállapította, hogy az ezredfordulós anyukák gyakran túlvállalják magukat, ötből négyen elmondták, hogy gyakran a “majd én megcsinálom” gondolkodásmódot alkalmazzák, hogy minden megfelelő legyen és időben el legyen végezve a családjuk számára.10-ből kilencen úgy nyilatkoztak, hogy annyira elfoglaltak, hogy megragadnák a lehetőséget, hogy klónozzák magukat (88%), mert kimerültnek érzik magukat és kiégtek (76%). Az átlagos válaszadó szerint négy klónra lenne szükségük ahhoz, hogy az összes munkájukat és feladatukat el tudják látni.Ezekre a képzeletbeli klónokra olyan munkaköröket bíznának, mint a házvezetőnő, hogy rendben tartsák otthonukat (56%), bébiszitter, hogy szemmel tartsa a gyerekeket (38%), vagy személyi asszisztens, hogy segítsen megszervezni az életüket (36%). Az anyák egyéb munkaköröket is átadnának klónjaiknak, például korrepetálót vagy házifeladatban segítőt (31%), ezermestert a ház körüli dolgok megjavítására (30%), és sofőrt a család minden igényének kielégítésére (28%).”Az anyák a legszorgalmasabb emberek közé tartoznak. Olyan sok felelősséget vállalnak, hogy az néha rendkívül megterhelő lehet, így nem meglepő, hogy a hét legtöbb napján túlterheltnek érzik magukat” – nyilatkozta Dr. Shakira Espada-Campos, az MDLIVE orvosigazgatója.”Bár mindannyian szeretjük őket szuperhősöknek látni, ez megviseli őket, ők is küzdenek a mentális egészségükkel. Soha nem szabad úgy érezniük, hogy egyedül vannak, vagy hogy csendben kell szenvedniük. Fontos, hogy ugyanúgy ott legyünk mellettük, mint ahogyan ők is ott vannak mindenki más mellett.”

Nincs kihez fordulni?

Az anyák 57 százaléka úgy érzi, hogy kudarcot vall a munkájában, ha segítséget kér, és kétharmaduk tehernek érzi, ha a családjához fordul, hogy beszéljen a stresszről (67%). Ötből három válaszadó úgy érzi, hogy nincs kihez fordulnia, ha stresszesnek érzi magát (61%). Ugyanakkor a válaszadók 63%-a már fordult szaksegítséghez.Az anyák elismerik, hogy kemények magukhoz, 74 százalékuk egyetért azzal, hogy tudnának időt szakítani a pihenésre és a stresszoldásra, bár háromból ketten hajlamosak bűntudatot érezni, amikor ezt teszik.”Bár az anyák számára rendkívül fontos, hogy saját mentális egészségüket helyezzék előtérbe, ha érzelmileg ott akarnak lenni a családjuk számára, az általunk megkérdezett anyák közel fele azt mondta, hogy nem érzi úgy, hogy tudna időt szakítani rá” – mondja Espada-Campos. “Az anyáknak érezniük kell, hogy támogatják őket, és fel kell ismerniük, hogy az öngondoskodás gyakorlása nem önzőség. Ez lehet az egyik legfontosabb dolog, amit a családjukért tesznek.”(Cikk forrása: studyfinds.org)