Baba

Hosszú Katinka az anyaságról: A gyermek iránti aggódást nehéz szavakba önteni

Hosszú Katinka kislánya, Kamília lassan hat hónapos lesz, az úszó most a Nők Lapjának mesélt az anyaságról.
2024. Január 24.
Hosszú Katinka
Kép: Fotocentral

Hosszú Katinka és Gelencsér Máté első gyereke, Kamília tavaly nyáron született meg. A Nők Lapjának adott interjúban az anyasággal kapcsolatban arról is mesélt, hogy bár férjével minden téren készen állnak a gyerekvállalásra, miután várandós lett és gyerekes barátnőivel is beszélgetni kezdett a témáról, meglepődött, mennyire nincs képben. Bármennyire is utána olvasott mindennek, a szülést követő első hat hét valósága mindent felülírt, és eleinte az etetéssel is akadtak nehézségei.

Az első hónapban előfordult olyan, hogy Mátéval mind a ketten kétségbeesetten néztük egymást, nekem potyogtak a könnyeim, mert fogalmunk sem volt, mit kellene csinálnunk, amikor Kamília csak sír és sír, nem akarja abbahagyni, holott már mindent megpróbáltunk – mesélte Katinka.

A gyermek iránti aggódás valószínűleg egy teljesen más érzés, mint amilyet az eddigi életem során bármikor is éreztem. Olyan lelki trauma, amit nyilván minden anya átél, és nehéz szavakba önteni. Nemrég felhívtam anyukámat, elmeséltem neki, hogy ezen aggódom, meg azon gondolkozom, meg hogy majd milyen jó lesz, ha Kamília nagyobb lesz, és el tudja mondani, mi baja. Erre csak legyintett: Ez az aggodalom most már életed végéig elkísér. Valószínűleg igaza van.

Jelenleg az ébredés, az alvás, az etetések, a pelenkázás és a fürdetés időpontjainak ismétlődései adják meg a napok ritmusát, amit szigorúan próbálnak is tartani. Kamília az éjszakák nyolcvan százalékát átalussza, amit áldásként és nagy mázliként élnek meg a férjével.

A szüléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy leírhatatlan volt a fájdalma, a regenerálódásban azonban sokat segített sportmúltja. A terhessége alatt 30 kilót hízott, miután a baba megszületett, ennek több mint a fele le is ment. Két nappal később már nem volt semmilyen testi fájdalma sem.

Az úszást a terhesség hatodik hónapjáig nem hagyta abba, és szinte végig járt konditerembe is. Miután Kamília megszületett, hat héttel később újra ellátogatott az uszodába, mint mondja, leginkább a lelkének kellett az edzés és a víz közelsége. Előre megtervezett edzésrendet viszont egyelőre nem követ, hiszen a kislánya az elsődleges prioritása.

A napjaim képlékeny masszává váltak. Jelen pillanatban sem tudom, holnap mikor, milyen edzést tudok beiktatni. Van ugyan egy alapelképzelésem, de lehet, hogy Kamília felrúgja. Hiszen ő a prioritás. Teljes kontroll alatt tart, diktálja a napi ritmust.

A jövővel kapcsolatosan Hosszú elárulta, hogy sok gyereket szeretne, legalább hármat. Szerinte lehet és kell is azon dolgozni, hogy egy hosszú házasság működni tudjon, a témáról rendszeresen beszélnek is otthon. Hetente kétszer pedig „kötelező” közös programot terveznek férjével, ez idő alatt a nagymama szokott vigyázni Kamíliára.

Ami az anyaság hozta változásokat illeti, elárulta, hogy a kislánya miatt sokat lágyult a hétköznapi életben, ezzel együtt viszont meg is kellett keményítenie magát.

Például míg a szülés előtt percekig győzködtem magam, hogy ugorjak be a vízbe, most erre nincs idő, pikkpakk bevetem magam és nyomom, hogy azt a lopott egy órát kihasználjam, az aktuális állapotomhoz képest kihozzam magamból a maximumot. Aztán irány haza, ahol szintén helyt kell állnom. Tehát összességében még keményebbé kellett válnom – mondta. Ma már talán nem Iron Ladyként, hanem inkább Iron Motherként tekint saját magára.

Hosszú Katinka és családja

Kép: Nők Lapja