Gyerek

Milyen jelei lehetnek a szülői kiégésnek?

A gyereknevelés nem egyszerű. A késő esti etetésektől kezdve, a hisztiken és a matek házikon át, nem könnyű felnevelni a gyerekeket. És ha a szülő (folyamatosan) a sajátja elé helyezi a kicsi szükségleteit, akkor különösen nehéz.
2022. Március 16.

Ez szülői kiégéssel járhat, egy olyan állapottal, amiben annyira kimerült lehet, hogy úgy érzi, már nem tud mit adni.

A kiégés a kimerültség egyik formája, amelyet érzelmi, fizikai és mentális stressz okoz. Különféle okok miatt fordulhat elő.

Mi a szülői kiégés?

“A szülői kiégés az a fizikai, mentális és érzelmi kimerültség, amit a gyermeknevelés okozta krónikus stressz miatt éreznek” – mondta el a healthline.com portálnak Dr. Puja Aggarwal neurológus és életvezetési tanácsadó. “Ez megnyilvánulhat a gyermektől való érzelmi távolságtartásban, vagy ingerlékenységben, vagyis abban, hogy könnyen feldühödhet. Van, aki feledékenységet és/vagy fokozott szorongást vagy depressziót tapasztalhat, ha szülői kiégésben szenved, és sokan kérdőjelezik meg szülői képességüket. Gyakori az alkalmatlanság, a zavarodottság és az elszigeteltség érzése.”

Michaela Decker házasság- és családterapeuta hozzátette, hogy “a kiégés a hosszan tartó stressz eredménye, ahol az egyénnel szemben támasztott követelmények meghaladják az elvárások teljesítésének képességét”. A kiégés jelei közé tartozik a fizikai fáradtság, az érzelmi kimerültség, a motiváció hiánya, a kétségbeesés, valamint a másoktól és az örömteli tevékenységektől való elszakadás érzése.

A jó hír az, hogy a szülői kiégés átmeneti, és van néhány dolog, ami segíthet vele megbirkózni, leküzdeni ezt az állapotot.

Milyen jelei lehetnek a szülői kiégésnek?

A kiégés mindenkit másképp érint, vannak, akik fizikailag, míg mások érzelmileg küszködnek inkább, de van néhány gyakori tünet:

  • kimerültség vagy állandó fáradtság érzése
  • tehetetlenség, kilátástalanság, vagy önbizalomhiány érzése
  • fejfájás, nyak- és izomfájdalmak
  • a motiváció elvesztése
  • az étvágy és az alvási szokások megváltozása
  • elszigeteltség érzése, vagy annak az érzése, hogy egyedül vagyunk a világban
  • ingerlékenység
  • izoláló viselkedés

Mit lehet tenni a szülői kiégés ellen?

Akár a közelgő kiégés jeleit ismered fel, akár már túl vagy a kitörési ponton, tudd, hogy nem vagy rossz ember, és nem kell ebben az állapotban maradnod, vannak ugyanis módok a megküzdésre.

Beszélj a pároddal, házastársaddal, a másik szülővel

Az egyik első dolog, amit tehetsz és tenned érdemes, ha kiégettnek érzed magad, hogy beszélj a pároddal, a szeretteiddel. Magyarázd el, mivel küszködsz, és azt, hogyan érzed magad. Legyél őszinte, ne félj beismerni, hogy túlhajszolt és túlterhelt vagy. Fogalmazd meg, mire lenne szükséged.

Aludj eleget

Az alvás kulcsfontosságú a mentális egészséged szempontjából. Azonban nehéz lehet eleget aludni, különösen, ha egy baba vagy kisgyermek van otthon. De amikor csak tudod, amikor van rá lehetőséged, részesítsd előnyben az alvást. Egy 20 perces rövid alvás segíthet csökkenteni a stresszt, és energiát adhat. Továbbá segíthet javítani a fókuszt, és jobban szabályozni az érzelmeket.

Mozgás

Nevetséges javaslatnak tűnhet, hogy keress időt a mozgásra, az edzésre, különösen akkor, ha kimerült vagy, ha kimerültnek érzed magadat, de az edzés növelheti az energiaszintedet, és segíthet csökkenteni a stresszt is.

Pihenj, ha és amikor tudsz

Amikor túlhajszoltnak, túlterheltnek érzed magad, próbálj meg néhány percet szánni a pihenésre, például igyál egy csésze kávét vagy teát. Ülj a kanapéra, nézz mesét a gyerekekkel, vagy hallgass zenét.

Legyél türelmes magaddal

A gyereknevelés egyszerre jár kihívással és pozitívumokkal. Előfordulhat, hogy frusztrált vagy kimerült leszel, ez teljesen normális. Sokan tapasztalnak szülői kiégést. Nagyon fontos az, hogyan bánsz magaddal – nem kell egyedül szembenézned mindennel, és legyél türelmes, kedves magaddal szemben.

Gyakorold az öngondoskodást

Bár néha lehetetlennek hangzik, fontos, hogy minden nap gyakorold az öngondoskodást. Szánj reggelente egy-két percet arra, hogy csak lélegzel és magadra gondolsz. Ha van időd, meditálhatsz, vagy naplót is írhatsz. Egy relaxáló fürdő is segíthet a nap végén ellazulni, kikapcsolódni. Egy rövid jógázás vagy séta is az öngondoskodás kiváló formája.

Ha továbbra is túlterheltnek érzed magad, érdemes lehet pszichológushoz, terapeutához fordulnod.

Forrás: healthline.com