Gyerek

Nehezebb ma szülőnek lenni, mint valaha?

A szülők 88 százaléka szerint nehezebb szülő lenni ma, mint valaha. Számos olyan problémával kell szembenézniük, amelyek 20-30 évvel ezelőtt nem léteztek. Segítséget, tanácsot nem kapnak a saját a szüleiktől.
2020. Január 26.
A szülők döntő többsége szerint nehezebb ma szülőnek lenni, mint valaha (fotó: iStock)

A mai szülőknek olyan problémákkal kell szembesülniük, amelyek nem léteztek 20-30 évvel ezelőtt. Gondoljunk csak a digitális eszközök használatára -hány éves kortól, mennyi időt tölthet vele – és az ebből kiinduló egyéb problémákra, úgy mint cyber-bullying, közösségi média-használat veszélyei. Ezekben a kérdésekben, mivel korábban nem léteztek, csak magukra számíthatnak a mai fiatal szülők, az előző generáció nem tud segíteni, tanácsot adni.

Az Egyesült Államokban és Kanadában kétezer szülő bevonásával végzett felmérés szerint a következő problémák okozzák a legnagyobb fejtörést a mai szülőknek: közösségi média használat, két dolgozó szülő mellett a családi élet alakítása, érzelmi és/vagy magatartási diszfunkciók, kortársak zaklatása, erőszak az iskolákban.

A szülők kétharmada azt állította, hogy már megtapasztalta a szülői kiégést.

“A szülői kiégés a fizikai, mentális és érzelmi kimerültség állapota” – mondta Neil D. Brown, az Ending The Parent-Teen Control Battle c. könyv szerzője. “A szülők krónikusan fáradtnak érzik magukat, ez depresszióhoz, szorongáshoz és betegséghez vezethet.”

Számos dolgozó szülő azt reméli, hogy munkáltatóik felismerik a munka és az család közötti egészséges egyensúly fontosságát – a Motherly 2018. évi anyasággal kapcsolatos felmérésében a válaszadók 78 százaléka szerint lehetséges a karrier és az anyaság összeegyeztetése.

A Motherly anyasággal kapcsolatos 2019. évi második féléves felmérésében az anyák 51 százaléka elmondta, hogy elkeseredettnek éri magát, a rengeteg kihívástól és kompromisszumtól, amivel a karrier és az anyaság összeegyeztetése miatt találkozik.

A szülői kiégés nem csupán az adott szülőt érinti, hanem kiterjed a család többi tagjára is: a Child Abuse & Neglect folyóiratban egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint, amiben 1551 szülőt kérdeztek meg, az egyik szülő kiégése hatással van a másik szülővel való kapcsolatára (több konfliktus), és természetesen a gyerekekkel való kapcsolatra is (elhanyagolás, erőszak). A kiégett szülők többször gondolnak öngyilkosságra is.

Fontos lenne, hogy a szülők tudatosítsák magukban, hogy sokat tehetnek ők maguk is a szülői kiégés ellen: ne keltsünk bűntudatot magunkban, emlékeztessük magunkat arra, hogy mennyire fontos időt szenteli magunkra.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: