Gyerek

A kiégés a szülőre és a gyerekre is káros hatással van

Amikor a szülői stressz már krónikussá fokozódik, az szülői kiégéssé is válhat, és nagyfokú kimerültséggé, amitől a szülő eltávolodva érezheti magát a gyermekétől, és a szülői képességeiben sem lesz magabiztos.
2019. Szeptember 03.

Ez súlyos következményekkel járhat mind a szülőre, mind a gyerekre nézve, fokozva a gondatlanságot, az elkövetett hibákat, és egyre gyakoribbá válnak a helyzetből való meneküléssel kapcsolatos gondolatok is. – Manapság hatalmas nyomás nehezedik a szülőkre, és sokan próbálnak tökéletes szülők lenni. Ez azonban lehetetlen küldetés, ami kiégéshez vezethet – magyarázta Moďra Mikolajczak, a Leuven-i Katolikus Egyetem vezető kutatója, aki szerint kutatásaikban arra jutottak, hogy ha a szülők újratöltik az akkumulátoraikat, így kerülve el a kimerültséget, az a gyerekeik számára is hasznos lesz.

A témában készült korábbi kutatások már feltárták a szülői kiégés okait, azonban annak következményeiről viszonylag keveset tudtak. A kutatók ezért most úgy döntöttek, hogy megkeresik azokat a két korábbi, a témával foglalkozó kutatásban részt vevő szülőket, akik tapasztalták a kiégést, és nyomon követik, mi változott az életükben.

A tanulmányban résztvevő belga szülők (összesen 2625-en) 3 online kérdőívet töltöttek ki, szülői jólét és kiégés témában, 5,5 hónapos különbségekkel. A felmérés foglalkozott a szülők érzelmi kimerültségével, érzelmi távolságtartásával, hogy mennyire tartják magukat eredménytelennek szülőként. Felmérték, milyen gyakran gondolkodnak arról, hogy elmenekülnek a családi felelősség elől, milyen mértékben hanyagolják el a gyermekeiket, az ő fizikai, érzelmi és oktatási szükségleteit, illetve azt is, mennyire hajlamosak a verbális, fizikai vagy pszichológiai erőszakra. Mivel ezek mind nagyon érzékeny témák, a kutatók azt is felmérték, hogy az egyes kitöltők mennyire hajlamosak a társadalmi megítélés szerinti legkedvezőbb válaszokat választani. A résztvevők adatai egyértelmű összefüggést mutattak a kiégés és a meneküléssel kapcsolatos gondolatok, a gyerekek elhanyagolása és a szülői erőszak között.

A szülői kiégés és a gyerekek elhanyagolása úgy működik, mint egy ördögi kör, tehát a kiégés fokozza az elhanyagolást, ami fokozza a kiégést. Az erőszak pedig a kiégés következményeként jelenik meg. Ezek a minták akkor is fennmaradtak, amikor a kutatók figyelembe vették a résztvevők társadalmi megítélés szerint helyes válaszok adására való hajlamát is.

Készítettek egy felmérést brit szülőkkel is, amely hasonló eredményt hozott. – Az eredmények szerint megfigyelhetünk egy kis iróniát a dologban, hiszen ha a szülő a helyes dolgokat akarja csinálni, és túlzottan jó szülő akar lenni, az ahhoz vezet, hogy elront dolgokat. A túl nagy nyomás ennek következtében kiégéssel járhat, amelynek káros következményei lehetnek a szülőre és a gyerekre nézve is – fogalmazott Mikolajczak. A témában szükség lesz még egyéb kutatásokra is, de már ezekből a felmérésekből is levonhatók fontos tanulságok.

(Forrás: neurosciencenews.com)

Kapcsolódó írásaink: