Gyerek

12 jó tanács, hogy felelősségteljesen gondolkodó legyen a gyerek

Mindannyian szeretnénk megbízható, felelősségteljesen gondolkodó gyereket nevelni. De mégis milyen út vezet ehhez? Adunk most néhány tanácsot.
2017. Október 26.

12 jó tanács, hogy felelősségteljesen gondolkodó legyen a gyerek

Talán a legfontosabb az, hogy teher helyett próbáljon meg örömteli dologként tekinteni gyermeked a felelősségre. Persze ez csak akkor működik, ha te sem morogva végzed a napi teendőidet. Példamutatás nélkül nem megy. De vegyük sorra azokat a dolgokat, amikre érdemes odafigyelned és törekedned.

1. Legyen természetes, hogy mindenki eltakarít/elpakol maga után (ti is)!

Természetesen segítened kell a gyermekednek ebben, amíg meg nem tanulja önállóan. Ez gyorsabban fog menni, ha kedvesen és vidáman állsz a dologhoz, és nem akadsz ki egy kis kilöttyent tejen. A gyerekek szeretnek segíteni (egy darabig), úgyhogy próbáld meg nem letörni a lelkesedését, és add neki oda a papírtörlőt, akkor is, ha egyedül gyorsabban végeznél a feladattal. Vagy amikor a kisiskolás gyereked szanaszét hagyja a bejáratnál a cipőit, kérd meg kedvesen, hogy tegye el őket a helyére (pl. “Nézd, mi is elpakoljuk a sajátunkat, próbáld meg te is.”).

2. Adj neki lehetőséget arra, hogy részt vegyen a közös feladatokban!

Fontos, hogy biztosítsd a gyereked számára a lehetőséget, hogy kivegye a részét a házimunkából. Nyilván a korának megfelelő mértékben. Emellett pedig lényeges, hogy dicsérd is meg minden ilyen alkalommal. Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen segítenek otthon, hajlamosabbak máshol is segítőkészebbek lenni, mint azok, akiknek nem kell otthon csinálnia semmit.

3. Tudd, hogy nincs olyan gyerek, akinek a kedvenc elfoglaltsága a házimunka!

A kulcs a segítség és a játékosság! Nem az a lényeg, hogy a gyereked egyből mindent önállóan és tökéletesen megcsináljon, hanem, hogy megtanulja, hogy neki is ki kell vennie a részét a tennivalókból. Adj meg neki minden segítséget és támogatást ebben. Ha kell, ülj ott vele, és segíts neki az első 30 alkalommal, míg egy feladatot megtanul. Ez valószínűleg sokkal nehezebb lesz, mintha te csinálnád egyedül. De ne add fel, mutasd meg neki, hogy ebben is lehet örömet találni, tedd játékossá a folyamatot, és hidd el, idővel neki is természetes lesz, hogy segít.

4. Mindig hagyd, hogy megpróbálja egyedül és segítsen, akkor is, ha ez így neked több munkával jár!

Sajnos mindig több munkával jár majd, de ez ne riasszon el! Emlékeztesd magad, hogy éppen arra tanítod életed értelmét, hogy felelősségteljes kisemberré váljon, és közben megtapasztalja az ezzel járó elégedettség érzést. Ez sokkal fontosabb, mint hogy gyorsan és tökéletesen el legyen végezve az adott feladat.

5. Ahelyett, hogy csak utasításokat adnál, próbáld meg gondolkodásra bírni a gyermeked!

Ahelyett, hogy a konyhában sürögve-forogva azt harsognád minden reggel, hogy “Most meg a fogad! Bepakoltad már a táskád? Ne felejtsd el az uzsonnád!”, megkérdezheted például, hogy “Szerinted mi a következő feladat, hogy elkészüljünk az iskolába?” Ne feledd, a cél az, hogy a gyereked megtanulja a reggeli készülődés lépéseit, és idővel képes legyen egyedül is végrehajtani őket.

6. Alakíts ki szokásokat!

Sok szempontból fontos, hogy kialakíts bizonyos rutinfolyamatokat, amik mindig ugyanúgy történnek. Így a kicsinek esélye van arra, hogy az ismétléssel gyakoroljon, és ez által rögzüljön a tudás. A gyerekek először megtanulják az esti, lefekvés előtti rutint, aztán hogy hogyan pakolják össze a játékaikat és készüljenek el reggel, majd jönnek az olyan készségek, mint a házifeladat írás és a házimunka.

7. Tanítsd meg, hogy legyen megbízható az emberi kapcsolatokban is!

Amikor a lányod megüti a kisöccsét, ne parancsolj rá, hogy kérjen bocsánatot (valószínűleg ez úgysem lenne őszinte). Inkább próbáld megérteni az érzelmeit/indulatait, és amint lenyugodtak a kedélyek, kérdezd meg, mit tenne, hogy jóvátegye, amit elkövetett. Még az is lehet, hogy magától bocsánatot fog kérni, de elképzelhető, hogy inkább szeretne felolvasni neki egy mesét, vagy egyszerűen csak megölelné. Ezzel megtanítod neki, hogy a cselekedeteinek következményei vannak, és muszáj jóvátenni, amit elrontott. Ezzel a módszerrel meghagyod neki a választás lehetőségét.

8. Ne próbáld azonnal kimenteni a gyereked a pácból!

Természetesen segíts neki a megoldásban vagy megbirkózni a félelmeivel, érzéseivel, de hagyd, hogy valójában ő maga oldja meg a problémáit.

9. Mutass példát!

Nagyon fontos, nem lehet elégszer hangsúlyozni. Tarts be az ígéreteidet, és ne találj kifogásokat! Ha nem így teszel, hogyan is várhatnád el tőle, hogy ő betartsa, amit ígér.

10. Sose süss rá bélyeget a gyerekre!

Amellett, hogy ez egy nagyon negatív hozzáállás, önbeteljesítő jóslatként is működik (ha hiszed, ha nem).

11. Tanítsd meg feladatlistát készíteni!

Készíts a hűtőre mágnesezhető naptárat, amibe együtt beírjátok a heti feladatokat, teendőket. A legtöbb gyerek nyugodtabb, ha tudja, hogy milyen történések várnak rá, amellett, hogy ez arra is megtanítja, hogy ossza be az idejét és hogy teljesítse a kötelességét.

12. Ne hibáztasd!

Az az igazság, hogy a szemrehányás mindenkit csak védekezésre és támadásra késztet, és ez az első ok, amiért a gyerekek elkezdenek hazudni a szüleiknek. Ha hibáztatni kezded a csemetéd valamiért, az első, amit csinálni fog, hogy megpróbálja másra hárítani a felelősséget, amivel épp az ellenkezőjét tanulja meg annak, amit valójában szeretnél. A hibáztatás a feltétel nélküli szeretet tökéletes ellentéte. Legközelebb, mikor szemrehányást készülnél tenni a gyerekednek, állj meg egy percre! Ahelyett, hogy felidegesítenéd magad, fogadd el a helyzetet, és próbálj megoldást találni a problémára. Ezzel sokkal többre mész, és neki is többet tanítasz, mintha vagdalkozásba fognál.

Kapcsolódó cikkeink: