Kisgyerek

A te gyereked is húzza az időt?

A kérdés persze költői, a gyerekek az időhúzás mesterei. A divany.hu szedte össze, hogy milyen tipikus időhúzó praktikáik vannak a gyerekeknek.
2016. Szeptember 15.

Az időhúzás mesterei

Nagyon jól és ügyesen csinálják az időhúzást a gyerekek, ebben is mesteriek.

A gyerekek az időhúzási technikák hatalmas tárházával rendelkeznek, és ha nem vagyunk elég határozottak és következetesek, a végtelenségig tudnak játszani velünk és az idegeinkkel – írja a divany.hu és azt is hozzáteszik, hogy hasonlóan a hisztihez a határaikat próbálgatják ügyesen belőni. És persze a szülőét. Ez egyébként – és ezt minden pszichológiával foglalkozó szakember és laikus is tudja-, egy teljesen egészséges fejlődési folyamat és nem a szülő ellen irányul. Ezt érdemes sokszor elmondani magunknak, hogy reggel 7-kor is mosolyogni tudjunk az előszoba padlóján fetrengő gyerekünk láttán.

Persze az időhúzás mögött sok ok állhat és ezeket érdemes is megvizsgálni. Vajon azért igyekszik elodázni valamit, mert fél valamitől, szeretne elkerülni valamit? Lehet, hogy szorong valamitől, nem érzi jól magát az oviban, vagy úgy érzi, nem vagyunk elég időt együtt? Fél az elválástól, az éjszakai egyedülléttől, a sötéttől? Jó lenne, ha ezeket az indítékokat meg tudnánk különböztetni attól, ha csak szimplán nem akar enni vagy felöltözni.

És persze az is nagyon jó lenne, ha a reggeli készülődés vagy az esti fektetés nyugodtan, békésen telne, nem rohanva, sürgetve, idegesen.

A divany.hu cikkírója készített egy jegyzetet arról, hogy mikor mivel húzza az időt a négy és fél éves gyermeke. Ezekből szemezgetünk most, és kiegészítjük az általunk megtapasztalt tipikus időhúzásokkal.

Reggel, ágyból kiimádkozás: itt a jól ismert “én még alszom, nem hallok semmit sem, hiszen csukva van a szemem” szituáció. “Nem tudok felkelni, vegyél ki az ágyból” “Nem tart meg a lábam” Vigyél ki, nem kell pisilnem, fázom, kérek egy köntöst.

Reggeli: mégsem az kell reggelire, amit mi gondoltunk. OK, akkor elkészítjük a joghurtot, főtt tojást. Ja, inkább szőlőt kérek. Inkább mégis tojást.

Öltözködés: A pörgős szoknyát kérem. Nem, inkább a rózsaszínt. De azt ki is kell vasalni, arra nincs idő. Percekig áll a szekrény előtt és természetesen télen a nyári ruhát, nyáron a vastag harisnyát választja ki. Tippünk: mutassunk fel kétféle outfit-et és abból választhat. Ez nálunk be szokott jönni.

Frizura: Két copfot szeretne befonva. Ja, nem inkább a rózsás hajráfot. Ezután percekig válogat a csatjai közül.

Indulás: Táska kiválasztása+alvós állat. De az óriás plüss nyúl nem fér bele a kiválasztott táskába. Másik táska. Nem, inkább hordozókendőbe csavarjuk a nyulat. És még ígértem egy rajzot Sárinak, ezt feltétlenül még meg kell csinálnom.

Az alvós állat kiválasztása kardinális kérdés, erre muszáj időt adnunk.

Még mindig az indulás: pisilni/kakilni kell.

Még mindig az indulás, a bezárt ajtó előtt, zokogva: megígértem Julcsinak/Daninak, hogy ma beviszem a pónit/endörment, vissza kell menni érte. (…) Nem találom, segíts megkeresni, anya hol van a póni/endörmen? (…) Nem ez kell, a másik! (…) De hát megígértem!!!!!!!!!!!!!

És még mindig az indulás: csak a fekete csempére szabad lépni. Eltévesztettem, indulunk elölről. Gyalog menjünk, ne a lifttel!

Séta (rohanás) az oviba: minden autó márkajelét meg kell érinteni; virágot/gesztenyét/egyebet kell szedni az óvónéninek.

Beérkezés az oviba: egyedül akar felmászni a korlát alatti emelkedőn. Miért csak fiúk vannak még bent? Addig nem megy be, amíg meg nem érkezik legalább egy lány.

Oviban átöltözés reggel: mégis inkább a másik szoknyába kellett volna jönni. És egyébként is, miért nem hoztam el magammal? Pisilni kell. Folyik az orrom.

Oviban átöltözés délután: miért jöttél ilyen korán/későn. Még befejezem ezt a rajzot. (cserélj légyszi cipőt!) Megmutatom Julcsinak/Daninak ezt a rajzot. (cserélj légyszi cipőt!) Átjöhet ma a Julcsi/Dani? (cserélj légyszi cipőt!) Felhívod az anyukáját? (cserélj már légyszi cipőt!) Nem tudom, hol az alvós, biztosan az ágyban maradt. (cserélj már légyszi cipőt!)

Játszótérről haza: még maradjunk 10 percet; akkor menjünk, amikor a többiek is mennek haza; ne menjünk haza; nem működnek a lábaim, kifogyott belőlük az elem; még nem is homokoztam.

Vacsora: talán itt lenne a leghosszabb a lista, a teljesség igény nélkül: még megépítem a házunkat, főzök neked valamit a gesztenyékből, fűzök egy utolsó nyakláncot. Nem vagyok éhes. Nem ezt szeretném enni. Már nem szeretem a kalácsot.

Fürdés: túl meleg a víz, még várjunk egy kicsit; még éhes vagyok; még szomjas vagyok; még egy mesét nézzünk meg; keresd meg a fürdőbugyit és a karúszókat, mert strandosat szeretnék játszani, moshatok hajat? Nem akarok fogat mosni. Hol van a buborékfújóm?

Lefekvés: még egy mesét; még egy UTOLSÓ mesét; még megkeresem a százharmadik plüssállatot, hogy beleszuszakolhassam az ágyba; másik pizsama kell, ez már nem tetszik; másik takaró kell, ez túl meleg; szomjas vagyok; megittam, még mindig szomjas vagyok; éhes vagyok; csak egy vajaskenyeret légyszi, éhesen nem tudok elaludni. Énekelj valamit, bújj hozzám. Ne kapcsold le a lámpát és ne menj ki, amíg el nem alszom. De inkább utána sem.

Kapcsolódó cikkeink időhúzás témában:

Forrás: divany.hu/babaszoba.hu