Kisgyerek

10 dolog, amivel a legtöbbet adod a gyermekednek

Amikor gyermeked születik, nem kapsz hozzá használati utasítást. Így aztán az ösztöneidre hagyatkozol, illetve könyveket, blogokat, fórumokat bújsz, hogy megtudd, mit hogyan is kellene csinálnod vele, legyen szó akár a testi, akár a lelki fejlődéséről.
2017. Január 27.

A közös olvasás mindig beválik

Számos hasznos tanácsot kaphatsz különböző helyekről a gyermekneveléssel kapcsolatban. Mi most a maxabellaloves.com.au szuper tippjeit tesszük közzé. Tudd meg, mi az a 10 dolog, amivel a legtöbbet adhatod a gyermekednek!

1. Hallgasd meg

A gyereked elsősorban arra vágyik, hogy figyelj rá. Hallgasd meg, mit érez, mit gondol, és – még ha nehezedre esik is – lelkesedj az iránt, ami érdekli, legyen az akár a Barbie akár Pokémon. Az nem elég, ha csak annyit mondasz: “nahát!”, de közben félig sem figyelsz oda rá. Tegyél fel a gyermekednek kérdéseket, játszatok együtt, beszélgessetek.

2. Mesélj neki magadról

A jó beszélgetés soha nem egyoldalú. Ahogy te meghallgatod őt, ő is kíváncsi arra, te mit gondolsz. Mondd el neki, te milyen voltál gyermekkorodban, mit szerettél csinálni, mivel játszottál, mesélj neki kedves történeteket a múltból. Hidd el, tőle jobb közönséged soha nem lesz.

3. Legyetek kettesben

Ha több mint egy gyermeked van, tölts velük időt külön-külön is. Ez nagyon fontos. Nem kell egy egész napos kirándulást szervezned kettőtök számára (bár ez nagyon jó dolog, akár kettesben, hármasban, négyesben, ötösben, a nagyszülőkkel kiegészülve is, stb.). Elég akár napi 5 perc, amikor csak az egyik gyermekedre koncentrálsz. Lehet ez egy beszélgetés alvás előtt, a ruhák kiteregetése vagy akár az is, ha segítesz neki az iskolai osztályterme kidekorálásában.

4. Legyenek közös családi programjaitok

A legtöbb szülő megosztja a feladatokat egymás között: “amíg te elmész a gyerekekért a suliba, addig én bevásárolok” vagy “amíg te elviszed a kicsit úszásra, addig én elmegyek a naggyal a balettórára” stb. Persze tudjuk, minden szülő nagyon elfoglalt és a rohanó világ munkamegosztásra kényszerít minket, de fontos, hogy legyetek együtt is. Menjetek el mind együtt a parkba vagy moziba és legyenek családi rituáléitok. Néha rendezzetek filmnézős estét otthon, vagy rendezzetek egy nagy kártyapartit, vagy menjetek el egy családi bowlingozásra.

5. Hagyd, hogy néha tovább legyen fent

Alkalmanként engedd meg a gyermekednek, hogy később menjen lefeküdni. Ha több gyermeked is van, azt is megteheted, hogy egyik alkalommal az egyikük, másik alkalommal a másikuk kap ilyen lopott időt. Ha néha tovább lehetnek fent, azt fogják érezni, hogy részesei a felnőtt világnak és imádni fogják, hogy megszeghetik a szabályt.

6. Te fektesd le

A lefekvés a napi rutin része. Nem lehetsz ott minden este, de néha törd meg a rendet és legyél ott vele a nap végén is. Ilyenkor olvass neki esti mesét vagy beszéljétek át, mi történt vele aznap és találjátok ki, vajon mit hoz a holnap. Egész életében emlékezni fog erre a kis esti szertartásra.

7. Vedd őt észre, akkor is, ha nem kiabál

Ha gyermeked jól viselkedik, szépen csendesen elfoglalja magát, dicsérd meg. Persze, hogy odafigyelünk a gyerekünkre, ha rosszalkodik. De figyeljünk rá akkor is, amikor nem. Dicsérd meg, ha magától megterítette az asztalt, ha ügyesen egyedül megtörülközött fürdés után, ha ő olvasott mesét a kistestvérének, ha szépen játszott délután, ha befejezett egy könyvet vagy ha csillagot kapott a leckéjéért a suliban. Magabiztossá teszed ezzel.

8. Olvass neki

Nagyon sok szülő nem olvas a gyerekének, pedig az olvasás nagyon hasznos. A közös olvasás egy csöndes, meghitt program lesz számotokra, amikor mindketten nyugodtak vagytok. Találd ki, mi az, ami érdekli, aztán irány a könyvesbolt, esténként pedig szárnyaljatok együtt a mesék szárnyain.

9. Emlékeztesd a határaira

A legtöbb gyerek (hangosan) tiltakozik, ha nemet mondanak neki. Nagyon nehéz, hogy folyamatosan harcolni kell a gyermekeddel, de ha egyszer is engedni fogod, hogy átlépje azt a bizonyos határvonalat, amit szabtál neki, azt fogja érezni, hogy már nem érdekel téged, mit csinál. Kellenek a határok a gyerekeknek, hiszen így védjük meg őket, és ezt ők is tudják, még akkor is, ha tiltakoznak. A határ biztonságot jelent a számukra, úgyhogy ha a gyermeked épp át akarja lépni, emlékeztesd.

10. Kérdezd meg, milyen napja volt

Ha nem voltatok együtt egész nap, kérdezd meg, hogy telt a napja. Ebből megtudja, hogy érdekel téged, mi történt vele és érezni fogja, hogy bízol a döntéseiben akkor is, amikor nem vagytok együtt. Ráadásul ha utólag átbeszélitek az eseményeket, az lehetőséget nyújt számára, hogy feldolgozzon egy esetleges nehézséget veled együtt, akiben maximálisan megbízik. Ha bizonytalan valamiben vagy aggódik valamiért, az is kiderül egy ilyen beszélgetés során. És az, hogy látja a te boldogságtól csillogó szemeidet, amikor egy vidám, büszke pillanatát meséli el, mindennél fontosabb lesz neki, mert tudni fogja, hogy mennyire szereted és együtt érzel vele.

Ezek is érdekelhetnek szeretet, gyermeknevelés témában: