Kisgyerek

5 biztos jele annak, hogy a totyogódnak te jelented a világot

Ezek a viselkedésbeli jelek megmutatják, hogy milyen fontos vagy neki, a véleményed, az egész lényed.
2023. December 30.
Baba anyjával
Kép: Getty Images

A csecsemő és a szülő közötti kötődés közvetlenül a születés után kezdődik. Amikor a baba sír, és mi szülők, azonnal és érzékenyen reagálunk rá, biztonságos kötődést építünk ki, ebből tudhatja, hogy megbízhat bennünk, mert mi mindig ott vagyunk, hogy segítsünk.

Amikor a baba még nagyon kicsi, a szereteted azzal mutathatod ki, hogy megvigasztalod. Nem sokkal a születése után észreveheted, hogy a babád megnyugszik, amikor átöleled. Két hónapos korára a legtöbb baba már boldog, ha meglátja a szüleit, mosolyog, amikor beszélsz hozzá. Sok szülő számára ezek a mosolyok az igazi szeretet első szívmelengető jelét jelentik.

A gyerekek szeretetnyelve nem bonyolult: ha gondoskodsz a gyermekedről, szeretni fog téged. A bizalom kiépítését már a baba megszületése után azzal indítod el, hogy reagálsz, amikor sír, és kielégíted a szükségleteiket. Ha a baba bízik benned, akkor abban is bízni fog, hogy a világ egy biztonságos hely. Ezt nevezzük biztonságos kötődésnek, ami kritikus fontosságú az egészséges érzelmi fejlődéshez.

Lehet, hogy már szavakkal is kifejezi a totyogód, hogy milyen fontos vagy neki, de az alábbi jelek megmutatják a gyermeki viselkedésben, hogy szeret és megbízik benned.

Téged követ, utánoz, hozzád igazodik

A világ néha nagyon furcsa hely egy kisgyerek számára. Mi történne, ha a konyhában egy elefántot találna, amint rántottát készít? Nagy esélye van annak, hogy a te reakciód határozná meg, mit is gondoljon egy váratlan helyzetről, hiszen száz százalékig megbízik benned.

Visszatükrözi az arckifejezésed

Az arckifejezésed fertőzőbb a babád számára, mint egy vírus. Ha mosolyogsz, ő is mosolyog, ha aggódsz, ő is aggódik. Az arckifejezés utánzása már újszülött korban megkezdődik, de 9-18 hónaposan éri el tetőpontját.

Úgy viselkedik, ahogy te

Mindenben te vagy a minta: megigazítja a haját a tükörben, ahogy te, megpróbálja kinyitnia az ajtót a kulccsal. Az utánzás, a hízelgés legőszintébb formája, de a kisgyermekek számára ez a tisztelet és a szeretet őszinte formája is.

Meg akar felelni neked

A csecsemőkorban megkezdett oda-vissza reakciók totyogó korban sokkal kifinomultabbá válnak. A kisgyermek meg akarja válaszolni a kérdéseidet, figyelik a reakcióidat. Ez a szociális figyelem a kisgyermek ragaszkodásának és bizalmának jele.

Te jelented a vigaszt, a biztonságot

Elbotlik, bibis lesz az ujja, megijed valamitől – neked mutatja meg, tőled várja, hogy segíts, hozzád szalad, felemeli a karját, hogy felvedd és átöleld. Te jelented a biztonságot, a megnyugvást, a segítséget és a szeretetet. Ha te ott vagy, akkor mindenre van megoldás.

(babycenter.com)