Kisgyerek

15 dolog, amivel minden nap kimutathatod a szeretetedet

A tettek számítanak, nem a szavak. Hányszor hallottad ezt már életedben? Valószínűleg sokszor, és nem hiába. Szereted a gyermekedet? Mindennél jobban, ugye? Akkor mutasd is ki!
2017. Július 19.

A közös játékból sosem elég, bohóckodjatok az ágyban is

Az egész életünket annak rendeljük alá, hogy gyermekünknek biztonságos, szerető környezetet teremtsünk. A mindennapok rohanásában azonban sokszor könnyű megfeledkezni arról, hogy éreztessük velük: ők a világon a legfontosabbak a számunkra, és nagyon szeretjük őket. Talán elmondod nekik mindennap, de vajon a tetteiddel is ezt bizonyítod?

Ha beveted a mother.ly 15 módszerét, biztos lehetsz benne, hogy tényleg érezni fogja a gyermeked, hogy nagyon szereted őt. Így mutathatod ki a szereteted könnyedén:

1. Nézz a szemébe

Ha a gyermekedhez beszélsz, akkor rá figyelj. Hagy abba, amit csinálsz, rá fókuszálj, nézz a szemébe és úgy beszélj hozzá. Ne csak nézd, lásd is őt!

2. Érintsd meg

Ölelgesd, adjatok egymásnak pacsit, csiklandozd meg, fogd a kezét, ülj le mellé szorosan a kanapéra, feküdjetek egymás mellé. Éreztesd, hogy ott vagy vele. Meglátod, ő is viszonozni fogja a fizikai érintést, elhalmoz majd ölelésekkel, hatalmas puszikkal.

3. Dicsérd meg

Ha valamit jól csinál, dicsérd meg. Mondd el neki, mennyire ügyes. Ezzel az önbizalmát építed, és megtanulja szeretni önmagát.

4. Mondj köszönetet

Mindig köszönd meg, ha végre hallgat rád, ha jól viselkedik, ha nem bántja a testvérét, vagy ha bocsánatot kér valamiért. Köszönd meg neki, hogy ilyen jó gyerek.

5. Ülj le és olvass

Tölts vele együtt minőségi időt. Mondd neki, hogy válasszon egy könyvet, amiről aztán beszélgessetek sokat. Kérdezd meg, melyik szereplő a kedvence vagy mit szeret a legjobban a történetben.

6. Tedd különlegessé az esti lefekvést

Alvás előtt mindig kérdezd meg tőle, milyen volt a napja. Beszéljétek át, kivel mi történt aznap, kérdezd meg, mi tetszett neki legjobban a nap során. Hangolódjatok egymásra alvás előtt. Ez az apró esti szertartás azt érezteti vele, hogy szereted őt, hogy érdekel téged, mi történik vele, és mindig bizalommal fog hozzád fordulni.

7. Legyetek csak kettesben

Ha több gyermeked van, ügyelj arra, hogy külön-külön is eltölts velük némi minőségi időt. Mindegy, mit csináltok, mehettek együtt állatkertbe, játszótérre, vagy csak bevásárolni, a lényeg, hogy csak kettesben legyetek, a testvérek nélkül.

8. Főzzetek együtt

Tudjuk, hogy ha egyedül készíted el a vacsorát, sokkal hamarabb kész vagy, de inkább szánj rá 5-10 perccel több időt, és engedd, hogy a gyermeked segítsen neked. Még akkor is, ha azzal alapjában véve feltart téged. Mondd neki, hogy mossa meg a zöldségeket, keverje össze a tál tartalmát, engedd, hogy részt vegyen ő is az étel elkészítésében. Ezek csak apró dolgok, neki viszont nagyon sokat jelentenek.

9. Taníts neki valami

Ismertesd meg valami új dologgal. Mesélj neki a munkádról. Mutasd meg neki, milyen különböző fák vagy madarak vannak a parkban. Ha tudod, hogy érdeklik a dinoszauruszok, kölcsönözz ki a könyvtárból egy dínós könyvet és tanuljátok meg együtt, amit érdemes róluk tudni.

10. Szegjétek meg a szabályokat

Mindig “nem”-et mondasz valamire? Mondj néha “igen”-t is. Soha nem engeded, hogy ugráljon az ágyon? Néha tegyél kivételt. Nem szoktatok nassolni vacsora után? Péntekenként szegj szabályt és bűnözzetek. Lepd meg őt egy ilyen kis aprósággal néha, meglátod, hogy milyen boldoggá teszed őt vele.

11. Lelkesedj

Legyél lelkes, ha mesél valamiről vagy ha csinál valamit. Érezze, hogy alig vártad, hogy hazaérj a munkából és vele lehess.

12. Játsszatok együtt

Engedd szabadjára a képzeleted, legyetek kreatívak. Hagyd, hogy lovagoljon rajtad, kergetőzzetek, bújócskázzatok, találjatok ki valami új játékot együtt. Ragasztgassatok, építsetek dobozból várat, készítsetek együtt gyurmát házilag.

13. Kérd, hogy meséljen valamit

A gyerekek fantáziája határtalan. Kérd meg, hogy meséljen neked valamit. Imádni fogja, ha ő találhat ki karaktereket, történeteket, ha azt mondhat, amit csak, szeretne. Ha valami rendkívüli helyzetet mesél el, ne felejts el lelkesedni, nyugodtan túlzásba viheted az érzelmeid kifejezéseit.

14. Ösztönözd

Hagyd, hogy legyenek álmai, tervei. Persze tündérhercegnő vagy űrhajós valószínűleg nem lesz, de mindig bátorítsd őt céljai elérésében, mert egy napon talán tényleg valóra válhatanak az álmai, orvos lesz, vagy megírja élete regényét. Biztasd, hogy elérheti azokat a célokat, amiket kitűzött maga elé.

15. Teremts hagyományokat

És szokásokat. És rutinokat. A kiszámíthatóság (néha persze megbolondítva egy kis szabályszegéssel) biztonságot nyújt neki. A különleges családi hagyományok egy életen át elkísérik majd őt, felbecsülhetetlen az értékük. A gyermeked imádni fogja, ha közös hagyományokat teremtetek.

Kapcsolódó cikkek: