Gyerek

Rossz szülői szokások, melyekkel ártasz a gyerekednek

A szülő az első számú példakép, a fő minta a gyermekek számára, így ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink minél boldogabban és kiegyensúlyozottabban nőjenek fel, elsősorban a saját viselkedésünkön és szokásainkon kell változtatni.
2018. Szeptember 28.
Ne kritizáld magadat, ezzel a gyerekedet is rosszra tanítod

Ne kritizáld magad!

Sokszor anélkül csúsznak ki a szánkon a negatív megjegyzések, hogy észrevennénk: éppen milyen a hajunk vagy mekkora a fenekünk. Nincs azonban szükség arra, hogy a gyermekünk azt tanulja meg, hogy a tükörben csak a hibákra kell figyelni! A saját magunkkal szembeni túlzott kritikusság alacsony önértékelést, önbizalomhiányt és a külsőségekkel való túlzott foglalkozást tanítja a gyerekeknek!

Ne egyél bánatodban!

Sürgősen szokj le arról, hogy az étellel vigasztalod magad! Az édesség nem segít megszabdulni a feszültségektől, a sütemény nem csökkenti a stresszt és a csalódottságot. Cserébe ezzel azt az üzenetet közvetíted a gyermeked felé, hogy az étel az egyetlen olyan dolog, amelytől egy kis boldogságot és nyugalmat remélhet. Próbálj meg inkább más stresszkezelési technikákat elsajátítani, például menjetek együtt sétálni, beszélgessetek vagy meditáljatok!

Tedd le a telefont!

Könnyű állandóan piszkálni a gyerekeket, hogy túl sokat nyomkodják az okostelefont vagy a tabletet! Csak nem annyira hiteles, ha mindezt úgy tesszük, hogy nekünk, felnőtteknek is folyton ott van a kezünkben! Legyenek jól meghatározott szabályok, de ezeket a család minden tagja tartsa be! Ne nyomkodjuk a telefont például az ebédlőasztalnál, vagy akkor, ha kirándulunk.

Ne az alkoholtól várd a megoldást!

Naponta lehet találkozni olyan vicces képekkel, idézetekkel, melyek szerint az anyai létet csak egy (vagy több) pohár bor elfogyasztásával lehet elviselni. Ezzel a viselkedéssel viszont azt tanítjuk a gyerekeknek, hogy az alkohol tökéletes eszköz a lazításra, a stressz oldására és az önbizalmunk javítására – pedig ez egészen egyszerűen nem igaz. Az alkohol (vagy éppen a kávé és az energiaitalok) rendkívül komoly függőséget okozhat, és nincs olyan szervünk, melyet ne tenne tönkre.

Ne csinálj mindenből versenyt!

Az egészséges versenyszellem jó dolog, és az emberi természet része, hogy szívesen versengünk másokkal, de állandóan erre kényszeríteni saját magadat (meg persze a gyerekedet) egyáltalán nem olyan nagyszerű motivációs módszer, mint hisszük! Az állandó összehasonlítgatással éppen az ellenkezőjét érjük el annak, mint szeretnénk: képtelenek leszünk élvezni azt, amink van, és soha nem leszünk elégedettek a teljesítményünkkel.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: