Gyerek

Mi volt a suliban? Inkább ezt mondd a gyereknek!

Az iskola bármennyire is érdekes és izgalmas, rengeteg ellentmondásos érzelemmel is jár, és a gyerekek bizony nehezen tudják ezeket kifejezni. Milyen kérdésekkel segíthetsz, hogy megnyíljon a gyermeked?
2019. Augusztus 18.
Így beszélgess a gyerekkel az iskoláról!

Amikor szeretnéd megtudni, hogyan érezte magát a gyereked az iskolában (vagy éppen az óvodában), ne csak kérdésekben gondolkozz! Természetes, hogy tudni szeretnéd, mi történt vele, de ez a kérdés gyakran túlságosan is általános. Valószínűleg annyi élmény érte, hogy hirtelen nem is tud egyet-egyet kiemelni, ezért aztán inkább rávágja: semmi. A megerősítő mondatok azért is fontosak, mert sok gyerek elbizonytalanodhat az újdonságoktól, vagy teljesen ellentmondásosak az érzelmei – ez pedig persze feszültséget okozhat benne. Következzen néhány dolog, ami megtörheti a jeget, beindíthatja a beszélgetéseket és segíthet feldolgozni a gyermekednek a tapasztalatokat!

Mire voltál ma a legbüszkébb? Ezzel az egyszerű kérdéssel megtaníthatod a gyermekednek, hogy megtalálja azokat a pillanatokat, amik a legtöbbet teszik a személyiségfejlődéséhez. Az életben rengeteg olyan alkalom lehet, amikor elbizonytalanodunk, de ha vissza tudunk tekinteni a sikereinkre, akkor könnyebben átvészelhetjük ezeket.

Büszke vagyok rád! Ha elmondod a gyermekednek, értékeled őt, könnyebben veszi majd az akadályokat.

Szembenéztél a kihívásokkal és te győztél! Egyáltalán nem könnyű megfelelni az iskolában, és ezzel a mondattal megerősíted a gyermekedben azt, hogy ő bátor, kitartó, kíváncsi, és ezért bizony büszke lehet magára!

Mi volt a legklasszabb dolog, amit ma tanultál? A gyerekek nagyon szívesen mesélnek a számukra érdekes témákról, és örömmel osztják meg a megszerzett, érdekes információkat! Ezzel a kérdéssel nemcsak azt tudhatod meg, mi érdekli a gyereket, de talán azt is, mire kell esetleg a jövőben figyelni. 

Mi volt ma a legviccesebb? Bár nagyszerű újra átélni a vicces pillanatokat, arról is kérdezd meg a gyerekedet, mitől volt szomorú, dühös vagy csalódott. Ezzel egyrészt segítesz feldolgozni az érzelmeit, másrészt, megtanítod neki azt is, hogy az életben vannak jobb és rosszabb pillanatok.

MI a célod holnapra? Nekünk, szülőknek az egyik feladatunk, hogy segítsünk megtalálni a gyermekünknek, amiben ügyes, tehetséges, és ami a legjobban érdekli. A célkitűzésekkel közelebb segíthetjük ehhez.

Én mindig itt vagyok neked! Amikor csak teheted, emlékeztesd a gyerekedet arra, hogy rád mindig számíthat, és szeretettel, elfogadással segítesz neki megoldani a felmerülő gondokat!

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: