Baba

A 6 legnagyobb tévedés, amiben hittem, mielőtt gyerekeim lettek

Mielőtt anyák leszünk mindannyiunknak vannak elképzelései arról, milyen szülőnek lenni és milyen nevelési elveket fogunk gyakorolni. A valóság azonban sokszor egészen más lesz, miután szülővé válunk.
2020. Február 08.
A 6 legnagyobb tévedés, amiben hittem, mielőtt gyerekeim lettek (fotó: iStock)

Nina Palmo a mother.ly-n osztotta meg tapasztalatait arról, hogy számára mi volt a hat legnagyobb tévedés amiben hitt, mielőtt gyerekei lettek.

Tedd le álmosan, de még ébren

Tudod, mi történt, amikor egy ébren lévő babát letettem a kiságyba? Rám bámult, hogy oké, mit fogunk csinálni? Nem olyan egyszerű ez, személy szerint nem ismerek egyetlen olyan babát sem, aki elaludt csak úgy, amikor álmos lett. A babák kétféle módon léteznek: felébredtem! Vagy Álmos vagyok, aludni akarok, szopizni akarok. Most!

Az esti órákban újra kapcsolódni tudsz a pároddal

Ez egy ideig működött, addig, amíg a gyerek korábban aludt el, mint mi. De ez az időszak nem tartott sokáig. Két gyerekem van, az egyik szeret későn lefeküdni, velünk. Gyakran alszunk együtt, ami nagyszerű. Nincsenek nagy esti csaták. Néha olyan szerencsésen állnak a csillagok, hogy mindkét gyerek korán elalszik. Ekkor azonban már túl agyhalottak vagyunk ahhoz is, hogy egy jót beszélgessünk.

A legjobb alkalom arra, hogy csatlakozni tudjunk egymáshoz, egy olyan nap, amikor egész nap együtt voltunk a gyerekekkel, hazaérünk, beteszünk egy filmet és amíg a gyerekek filmet néznek, mi nyugodtan tudunk beszélgetni.A másik lehetőség természetesen, ha van egy megbízható bébiszitteretek. Fontos, hogy legyen időnk egymásra, gyerekek nélküli időre. Amióta elengedtem azt, hogy az estéknek kell rólunk szólniuk, azóta sokkal kevésbé vagyok stresszes.

Egy évig fogok szoptatni

Sokat készültem a szoptatásra és szerencsés is voltam, így nem volt gondom a szoptatással. Úgy terveztem, hogy hat hónapig kizárólag szoptatni fogok, majd megkezdőik a hozzátáplálás, ezzel pedig szépen csökken a szoptatások gyakorisága, majd egy éves kor körül abba is marad. Természetesen nem így történt, a gyerekeim máshogy tervezték.Hat hóna elteltével egyáltalán nem érdekelte őket a szilárd táplálék, csak sokkal később.Ez az egy évig szoptatunk terv úgy vettem észre másnál sem túl gyakori.

Neked kell megtenned, különben magától soha nem fogja

Nagyjából bármivel behelyettesíthető a mondat: alvással, cumizással, szobatisztasággal. Ha te szülőként nem irányítod, nem presszionálod, akkor magától soha nem fogja abbahagyni a cumizást, elhagyni a pelenkát, magától elaludni. Még senkit sem láttam felnőttként pelenkában sétálni, cumival a szájában és nem hallottam senkiről, akik felnőttként a szüleivel aludna.Amikor az első gyerekem megszületett, úgy éreztem szüksége van rám, a kezemben tartottam, amíg el nem aludt. Ez volt a negyedik trimeszter. Aztán amikor négy hónapos lett kicsit elbizonytalanodtam, hogy meddig lesz ez így, mikor már önállóan, nélkülem elaludni. Mint kiderült, nem volt okom az aggodalomra. A kis embernek elképesztő képessége van arra, hogy megtanuljanak dolgokat és függetlenné váljanak. Csak hagyni kell őket, hogy a saját tempójukban csinálják. Minden gyerek megérik mindenre, beavatkozás nélkül is. Nem kell ezen aggódni.

Ahogy nőnek a gyerekek, minden könnyebb lesz

Ez csak félig-meddig tévedés. A gyerekeim most öt és két és fél évesek, és a dolgok sok szempontból könnyebbek, mint két és fél évvel korábban. Amikor egy pici és egy újszülött volt a családban, azok a napok valóban nem voltak könnyűek. Most sok szempontból könnyebbek a napok, többet alhatunk egy huzamban éjjel, könnyebb utazni, ugyanakkor két gyerek két eltérő napirend, két vélemény, két személyiség.Sok problémát most is meg lehet még oldani alvással, öleléssel vagy több együtt töltött idővel. Ahogy nőnek és a világuk egyre jobban kitágul, nem minden problémát tudunk megoldani öleléssel.

Az életed soha többé nem lesz ugyanolyan

Technikailag ez igaz. Ha gyereked lesz, örökre megváltozik az életed. Ezt általában olyan előjellel mondják, hogy az életed rosszabb lesz, mint amilyen a gyerekek előtt volt. Az igazság azonban az, hogy az életed nem lesz ugyanolyan, hanem sokkal jobb lesz.