Kisgyerek

Szobatisztaság: 6 bevált módszer

Hogyan szoktasd a bilire a kisgyermekedet? Először is egy nagy adag türelemmel... és egy kis humorral. Persze kell hozzá egy jó módszer is. Mi hatot is mutatunk, csak választanod kell közülük. Nektek vajon melyik fog beválni?
2016. November 17.

Minden kisgyereknél más módszer válik be

Nincs egyetlen, garantált módszer, ami minden gyermeknél működik. Közösen kell kitalálnotok, melyik az, ami neked és a gyermekednek is jó.

Várni, várni, majd pisilni

A módszer:

Nagyjából akkor láss hozzá, amikor a gyermeked már betöltötte a 2 éves kort. Figyeld a jeleket, de ne kényszerítsd a semmire. Tegyél egy bilit a fürdőszobába, de ne ragaszkodj ahhoz, hogy azt használja. Ha viszont magától bilire ül, dicsérd meg.

Előnyök:

Kevesebb a frusztráció, kevesebb a baleset is (legalábbis elméletileg). Ha a gyermeked megérett rá, ezzel a módszerrel hamar szobatiszta lesz.

Hátrányok:

Valószínű, hogy ezzel a módszerrel tovább fog pelust hordani a gyermeked, mint a többivel.

Ez a nektek való?

Ha a te gyermeked teljesítmény-orientált (ha például van egy nagyobb testvére, akire hasonlítani szeretne), akkor ez a nektek való módszer. Pláne, ha a pelenkázást sem unod még.

Bilizés terv szerint

A módszer:

Szánj egy konkrét időt a szobatisztaságra szoktatásra. Mondjuk egy hónappal az óvodakezdés előtt koncentráljatok csak erre. Maradjatok otthon vagy az otthonotokhoz közel, és bizonyos fix időközönként (nagyjából 30 percenként) finoman irányítsd a gyermekedet a fürdőszoba felé (kérdezd is meg mindig, hogy kell-e pisilnie, ez segít neki felismerni az érzést). A hónap végére ha nem is teljesen, de részben biztos, hogy szobatiszta lesz a gyermeked. Van, akinek ehhez egy hét is elég, ebben az esetben az az egy hét nem szól másról, csak a bilizésről.

Előnyök:

A gyermekednek csak egy dologra kell koncentrálnia. Ez meghozhatja a sikert.

Hátrányok:

Úgy kell megszervezned az életeteket, hogy ebben az időszakban nagyon sok időt töltsetek otthon. Ráadásul a nagy erőfeszítés akár vissza is üthet.

Ez a nektek való?

Igen, ha együttműködő a gyermeked. Ha azonban akár ő, akár te hajlamosak vagytok arra, hogy figyelmetlenné vagy frusztrálttá váljatok, válassz inkább másik módszert.

Leszoktató gyakorló bugyi

A módszer:

Adj a gyermekre a pelenka helyett eldobható gyakorló bugyit, nadrágot, ami nagyon hasonlít az eldobható pelusokhoz, de kisebb a nedvszívó képessége. Bizonyos időközönként vidd őt a fürdőszobába és kérdezd meg, kell-e pisilnie. Dicsérd meg, ha sikerül időben bilire ülnie. Létezik olyan pelenka is, ami hűvös, nedves érzést nyújt, amikor pisil a kisgyermeked. Így érezni fogja a folyamatot, és tudni fogja, mikor kell a bilihez szaladnia.

Előnyök:

Az eldobható gyakorló bugyik, nadrágok lényege, hogy a kisgyerek érezze, mikor történik a baleset. A nedves érzést nyújtó pelenkákkal ugyanez a helyzet, ezek segítenek neki, hogy jobban megismerje a teste funkcióit és tudjon rá reagálni.

Hátrányok:

A gyakorló bugyik, nadrágok és a nedves érzést nyújtó pelenkák drágábbak, mint a hagyományos pelenkák. És nem biztos, hogy a nedves érzés arra készteti, hogy bilire üljön, hiszen egész eddigi életében nedves pelusban volt.

Ez a nektek való?

Igen, ha nem bánod, hogy egy kicsit tovább kell várni az eredményre, és tudod, hogy csak ideges lennél, ha nem tud teljesíteni a gyermeked.

Jutalmazás

A módszer:

Jutalmazd meg a gyermeked valami aprósággal (pl. papír csillaggal), valahányszor sikerül a bilit használnia. Ezt a módszert kombinálhatod is bármelyik másikkal.

Előnyök:

Néhány gyermeket motiválhat, ha tudja, hogy valamit kap.

Hátrányok:

Fennáll a veszélye annak, hogy ezentúl minden teljesítményért kompenzálnod kell. Sok más mérföldkő is lesz még a gyermeked életében, amit el kell érnie. Nem biztos, hogy rendszeresíteni kellene a jutalmazást.

Ez a nektek való?

Az lehet, ha tudod, hol a határ. Olyan jutalmat találj ki, ami kapcsolódik a szobatisztasághoz: legyen például egy menő fehérnemű a “jutalom”.

Rajtaütés

A módszer:

Hagyd, hogy ő válasszon fehérneműt. Add rá, és engedd, hogy bepisiljen a gyermeked.

Előnyök:

A gyermeked felnőttnek érzi majd magát, és így, hogy érzi a baleseteket, legközelebb már talán inkább a bilit fogja használni.

Hátrányok:

Nos, magyarázni sem kell, mennyi takarítással, mosással jár ez az egész.

Ez a nektek való?Ha türelmes vagy, praktikusabb ez a megoldás, mint a leszoktató bugyik használata.

“……. a legédesebb kislány/kisfiú. Hallgasd, Apa/Anya, hogy mi csorog már!”

A módszer:

Minden alkalommal, amikor sikerül használnia a bilit, énekelj valami kis általad költött dalocskát a fentihez hasonló szöveggel. Megkérheted a családtagokat, hogy ők is énekeljenek veled.

Előnyök:

A gyermeked önbecsülését építed a kis “bili dallal”, élvezettel fogja hallgatni.

Hátrányok:

Ha baleset történik, ha nem sikerül a bilibe pisilnie, csalódottá válhat. Magyarázd el neki, hogy a balesetek természetesek, emiatt ne legyen szomorú.

Ez a nektek való?

Bátorító szavakat használni mindig jó választás. Hidd el, hamarosan megveregetheted a saját vállaidat, és messze elkerülheted a pelenkázó szekrényt.

A cikk forrása itt.

További cikkek szobatisztaság témában: