Kisgyerek

13 valós bilizős probléma – megoldva

Ha valamiért megrekedtetek volna a szobatisztaság projekttel, akkor a következő tanácsok segíteni fognak tovább haladni az úton.
2017. Május 16.

13 valós bilizős probléma – megoldva

“Két nap alatt szobatiszta lesz, majd meglátod” – kapják meg sokszor a bilizés miatt aggódó anyukák, pedig sajnos nem mindenkinél megy ilyen gyorsan a leszokás a jól bevált pelusról. Íme néhány szakértői tanács, ha ti is küzdötök még az átállással.

1. “Jó lenne, ha már éjszakára sem kéne ráadnom a pelust, de félek, hogy még túl korai megtenni ezt a lépést.”

“Két hétig minden reggel ellenőrizd a gyereked pelusát, és ha azt látod, hogy száraz, akkor nyugodtan megválhattok az éjszakai pelenkától is. Az ágyat azért biztosítsd be: erre tökéletes egy gumilepedő a matracra” – tanácsolja dr. Laura Jana, gyerekorvos.

2. “A bilit már remekül használja. De kicsit aggódom, hogy a vécére átállás megint nagy falat lesz a gyerekemnek.”

“Ne kapkodd el a dolgot! A kicsi akkor áll készen a “porcelán trónra”, ha képes egyedül felmászni rá (esetleg fellépő segítségével), és a vécészűkítő nélkül is stabilan ül rajta. Ez általában 3 éves kor körül történik meg” – mondja Ashley Hickey, szobatisztaság specialista.

3. “A lányom annyira nem akar bilire ülni, hogy inkább napokig visszatartja a székletét.”

“A lányod emésztése fontosabb, mint az, hogy mennyire ügyes vagy sem a bilizéssel. Mikor visszatartja, a széklet keményebbé válik, amitől még kevésbé akar bilire ülni – ez pedig egy ördögi körhöz vezet” – mondja dr. Jana. “A legjobb, ha felkeresed a gyerekorvost, hiszen a hosszantartó székrekedés nem játék. Első körben valószínűleg azt fogja javasolni, hogy adj neki kevesebb fogó (pl. hús, rizs, banán) és több székletlazító ételt (pl. szilva-, narancslé, joghurt).”

4. “A lányok elvileg hamarabb lesznek szobatiszták, de az én lányom sehol sem tart még vele.”

A lányoddal nincs az égvilágon semmi baj. Az egész fiú-lány kérdés egy mítosz, a szobatisztaság gyorsasága vagy lassúsága abszolút nemtől független dolog.

5. “Amint leálltam azzal, hogy valami finomsággal jutalmazzam a sikerét, a gyerekem nem akarja használni a bilit.”

“Édesség helyett jutalmazd matricával a kicsi sikereit” – javasolja dr. Jana. “Minden alkalommal, mikor időben csüccsen le a bilire, adj neki egy matricát vagy egy csillagot. Ahogy egyre ügyesebbé válik, már csak minden második alkalommal kapjon egy matricát, és így tovább. A gyereked előbb-utóbb alkalmazkodik, és megérti, hogy nem jár jutalom minden egyes bilizés után. De a legjobb, ha egyáltalán nem jutalmazod, az igazi jutalom a sikerélmény a gyereknek. S ha vele örülsz.

6. “A kislányom reggelente, épp mielőtt levenném róla a leszoktató pelust, bepisil.”

Beszélj úgy a pisiről, mintha valami kis gonosztevő szörnyecske lenne. Mikor leveszed róla a pelust, és látod, hogy pisis, mondj valami ilyesmit: “Ó, ne! A pisi becsapott téged! Bemászott a pelusodba. De tudod kincsem, okosabb is lehetsz nála, és csurgathatod a bilibe!” – mondja dr. Jana.

7. “A gyerekem saját maga szeretné kitörölni a popsiját, de nem vagyok biztos benne, hogy egyedül is menne neki.”

“Ez egy olyan dolog, ami akár évekig is eltarthat, hogy tökéletesen megtanulja, de sosincs túl korán, hogy elkezdje. Ha már 18 hónapos elmúlt, nyugodtan engedd neki, hogy megfogjon egy darab vécépapírt. Ahogy a kicsi megtanulja, hogy fel- és levegye a nadrágját és megmossa a kezét, ugyanígy megtanulhatja a törlő mozdulatot is. Mutasd meg neki, hogyan csinálja, végül segíts neki befejezni a dolgot” – javasolja dr. Jana. ” A legtöbben ovi végére jutnak el arra szintre, hogy egyedül kitöröljék a feneküket.

8. “Két perccel pisilés után a lányom azt mondja, megint kell neki.”

“Üljön széles terpeszben a bilin, hogy lássa, ahogy a pisi a bilibe csorog, közben pedig bátorítsd, hogy folytassa addig a dolgot, amíg tényleg nem jön több” – mondja dr. Mary McAteer, gyerekorvos. “Az, hogy látja, hogy mi történik, segít neki összekapcsolni az érzéssel, amit akkor érez, amikor pisil, és amikor kiürül a húgyhólyagja.”

9. “A fiam akkor is kivárja, hogy rákerüljön a pelenka, ha lefekvésig kell visszatartania a nagydolgot.”

Két lehetőséged van:

a.) “Segíts neki lassan átszokni a bilire. Anélkül, hogy azzal nyaggatnád, hogy kakiljon bele, hagyd, hogy trónoljon rajta 10 percet alvás vagy vacsi után, vagy amikor kedve van. Egyszer csak késztetést fog érezni, hogy a nagydolgot is a bilibe végezze el – hiszen már úgyis rajta ül. Ha sikerül, dicsérd meg nagyon” – mondja Hickey. “Fokozatosan egyre nagyobb lelkesedéssel fog nagydolog esetén is bilire ülni.”

b.) “Adj rá egy leszoktató bugyipelenkát, és hagyd hogy ezt viselve üljön a bilire, miközben a nagydolgát végzi. Ha ezzel már megbarátkozott, javasold neki, hogy pelus nélkül is próbálja meg ugyanezt. Valószínűleg sokszor kell próbálkoznod ezzel, mire gyakrabban engedi majd meg, hogy levedd róla a pelenkát. Ha eddig a pontig eljutottatok, ne mondogasd neki többet.”

10. “Az én gyerekem nem szól, ha vécéznie kell.”

“Ez azért van, mert folyton kérdezgeted. Ezzel az önállósodása ellen dolgozol. Ahelyett, hogy egész nap azzal nyaggatnád, hogy nem kell-e pisilnie vagy kakilnia, csak emlékeztesd néhányszor, hogy a bilit használja, ha érzi az ingert, és igyekezzen szárazon tartani a nadrágját.”

11. “Hetekig mondogattam a fiamnak, hogy a nagyfiúk nem kakilnak be. Erre most azt játssza, hogy ő még kisbaba.”

Bátorítsd és biztosítsd afelől, hogy te mindig ott leszel, ha szüksége van rád. Majd ismét mondd el neki, hogy a nagyfiúk egy csomó olyan dolgot csinálhatnak, amit ő is szeret pl. fociznak és motorra ülhetnek. Ez sem működik? Ez esetben, ha legközelebb baleset történik, kerüld az egész nagyfiús témát. A bilizést inkább valami szuper új dologként állítsd be, és mondd neki, hogy milyen nagyon ügyes lenne, ha sikerülne neki is átszoknia rá.”

12. “Repülővel utazunk, ezért egy napra szeretném ráadni a pelenkát. Emiatt megtorpanhat a leszokás?”

“A legtöbb gyerek esetében ez semmilyen gondot nem jelent. Egy nap újra pelusban (pl. egy hosszú kocsi- vagy repülőút miatt) nem valószínű, hogy visszaveti a gyereket a szobatisztaság kialakulásában. Ha a kicsi mégis ellenkezne, akkor magyarázd el neki, hogy erre most azért van szükség, mert a hosszú út alatt nem biztos, hogy mindig lenne alkalma bilire/vécére ülni. Néhány gyerek lehet, hogy erre hisztizni kezd, hogy nem akarja felvenni a pelenkát. Ha ez a helyzet, akkor inkább tegyél egy törölközőt az ülésre, és arra ültesd a gyereket. Vigyél magaddal legalább két váltás ruhát és műanyag zacskókat, ha esetleg mégis valami félresikerülne.”

13. “Úgy érzem, ennek soha sem lesz vége. Legszívesebben feladnám az egészet.”

“Ha úgy érzed, hogy egy helyben toporogtok, szüneteltesd egy kicsit a dolgot. Sokszor a legjobb, ha egy ideig nem is beszéltek az egész szobatisztaság témáról. Esetleg visszatérhettek a leszoktató bugyipelusra, így legalább csak egy fél lépést léptek vissza” – tanácsolja dr. Jana.

Kapcsolódó cikkeink:

Pelust cserélek bugyira

Innen tudhatod, hogy a gyerek készen áll a bilizésre