Kisgyerek

Meglepő tények a bilizésről

Ha éppen kezdődik gyermekednél a szobatisztaság, a bilire szoktatás, biztosan olvastál már néhány hasznos információt a témában. A következő érdekességekkel azonban lehet, hogy nem találkoztál még!
2020. Szeptember 03.
Meglepő tények a bilizésről (Fotó: Getty Images)

Annak ellenére, mennyire fontos téma a szobatisztaság, tudományos kutatás viszonylag csak kevés készült a témában. A WebMD összegyűjtött néhány érdekes tényt a bilire szoktatásról.

A bilire szoktatás egyre később kezdődik

Míg az 1940-es években a bilire szoktatás kezdetén a gyerekek átlagéletkora 18 hónap volt, addig Dr. Timothy Schum, a Wisconsin Orvosi Egyetem gyermekgyógyászat docensének 2001-es tanulmánya szerint az Egyesült Államokban ez a kisfiúknál 39 hónap, a kislányoknál 35 hónap volt.

Ez akár jó dolog is lehet

Dr. Andrea McCoy, a Temple Egyetem gyermekgyógyászat docense szerint ez akár azt is jelentheti, hogy a szülők tanulják, hogy a szobatisztaság ráerőltetése a gyermekre nem konstruktív. – A kétévesek azon munkálkodnak, hogy kifejezzék autonómiájukat. Hatalmi harcokat folytatni velük bizony frusztráló lehet, és eredménytelen – mondta.

Amíg érzelmileg nem áll készen a gyermek, addig nem megy

Az, hogy alvás közben száraz marad a pelenka, még nem feltétlenül annak a jele, hogy a gyermek készen áll a szobatisztaságra – ezt akarnia is kell. Ennek jele lehet, ha tud egyszerű kéréseket megtenni, mint hogy ne felejtse el lehúzni a nadrágot, mielőtt a bilire ül, kéri, hogy cseréld le a piszkos pelenkáját, és érdeklődik a “nagyobb gyerekeknek való” fehérneműk iránt.

És addig sem megy, amíg fizikailag nem áll készen

Dr. McCoy szerint a gyerekek 12-18 hónapos korukig nem tudják visszatartani a vizeletet és a székletet, így ennél korábban nem fog működni a szobatisztaság.

Akik korán bilire szoktak, még nem lesznek különösebben rendszeretők

Számos tanulmány készült arról, hogy a közhiedelemmel ellentétben azok, akik korán szoktak rá a bilihasználatra, még nem lesznek kényszeresen tisztaságmániásak, rendszeretők.

A bepisilés még az idősebb gyerekek körében is gyakori

A gyerekeknél még akkor is történhetnek éjszakai balesetek, ha már jó ideje nem pisilnek be napközben. A 3 évesek 22%-ánál, míg a 7 évesek 10%-ánál is előfordul időnként, hogy éjszaka bepisilnek. McCoy szerint ennek hátterében az áll, hogy amíg nem termelnek olyan hormont, amely jelzi a szervezetnek, hogy éjszaka ne termeljenek vizeletet, addig ez előfordulhat.

Forrás: webmd.com