Kisgyerek

Nem akar ráülni a bilire, mit tegyek?

Néhány dolog, amire érdemes figyelni ilyen esetben.
2022. November 18.
gyerek bilizik
(Kép forrása: Getty Images)

Hagyj egy kis időt, mielőtt újra próbálkoztok

Ha úgy tűnik, mintha a gyermeked készen állna a bilire szoktatásra, de egyszerűen mégsem hajlandó használni azt, akkor először is érdemes elhalasztani néhány héttel a dolgot, javasolja a Babycenter. A kisgyerekek gyakran akkor is nemet mondanak, ha egyébként igent akarnak mondani – és ez fokozottan igaz akkor, ha úgy érzik, hogy a szüleik azt szeretnék, hogy igent mondjanak valamire. De ha hagysz neki egy kis időt, az talán segít túllépni az elutasításon.

Fontos, hogy kiszámíthatóbbak legyenek a napjai

Az újabb próbálkozás előtt várd meg, amíg a kisgyermeked mindennapjai elég rutinszerűek és stabilak lesznek. A bilire szoktatás ugyanis azzal jár, hogy a gyermeked új mintákat tanul, így az a legjobb, ha nem kell a tanulást eltérő dolgokhoz, rendszertelen időbeosztáshoz, vagy akár sok különböző személyhez igazítani. Ha aktuálisan inkább mozgalmasak és kiszámíthatatlanok a napjai, érdemes várni addig, amíg egy kicsit stabilabbak lesznek a dolgok, vagy amíg kicsit struktúráltabbá, rutinszerűbbé teszed a napját.

Legyen komfortos, kényelmes

Amikor ismét megpróbálkoztok a bilire szoktatással, győződj meg arról, hogy olyan bilit választotok a kisgyermeknek, amivel komfortos, amin kényelmes ülnie, jól érzi magát. A bilijét személyre szabhatjátok matricákkal, vagy ráírhatjátok a nevét. Ha a vécére használtok szűkítőt, akkor legyen egy kis fellépője, amivel könnyen fel tud ülni rá, és stabilan tarthatja rajta a lábát a használatkor.

Nem biztos, hogy azonnal használni is fogja

Nagy valószínűséggel a gyermekednél nem lesz azonnal kapcsolat a bilin ülés és annak a valódi, célszerű használata között. Először elegendő, ha rendszeres időközönként néhány percre ráül, ismerkedik vele. Ha belepisil, miközben ül rajta, akkor ő maga fogja összekötni ezt a dolgot, és egy idő után rá fog jönni, milyen érzés, amikor mennie kell. Minden kisgyerek más, ezért van, akinek ez gyorsabban megy, míg másoknál tovább tart – annyi időt vesz igénybe, amennyire neki szüksége van.

Forrás: babycenter.com