Kisgyerek

8 tipp, ami megkönnyíti a szobatisztaságra átállást

Eldöntötted, hogy elkezditek a szobatisztaság projektet, de csak most eszméltél, hogy milyen kemény fába vágtad a fejszédet? Vegyél egy mély levegőt, nem vagy egyedül. A tapasztalt anyukák és a témában jártas szakemberek tanácsai biztosan segítenek!
2017. Február 09.

8 tipp, ami megkönnyíti a szobatisztaságra átállást

1. Ne indulj el otthonról bili nélkül

Probléma:

Nem maradhatsz mindig otthon, hiába sokkal egyszerűbb ismerős környezetben lenni, mikor szobatisztaságra neveled a gyermeked.

Megoldás:

Csak azért, mert épp bilire szoktatod a kicsit, nem kell állandóan a négy fal között rostokolnotok. “Tarts egy utazó bilit a kocsi csomagtartójában” – tanácsolja Regan Adrian korai gyermekfejlesztő szakember, egy kétéves gyermek édesanyja. “Kapható kimondottan olyan utazó bili, amihez tartozik egy kis zárható tartály, így azonnal megszabadulhatsz a végterméktől. Ez különösen hasznos, ha hosszú autóútra indultok, vagy a játszótéren töltitek a délutánt, ahol nincs vécé.”

2. Engedd meg a kicsinek, hogy megnézze, mi van a pelusban

Probléma:

A pelusozás egyszerűen túl macerássá válik.

Megoldás:

Legyünk őszinték: egy totyogó széklete már elég termetes, így sokkal egyszerűbb lenne a helyzet, ha végre a vécébe kerülne, mintsem a pelusba. “A kislányom akkorákat kakilt, mint egy banán, ezért egy nap úgy döntöttem szembesítem a tényekkel, és megmutattam neki” – mondja Daphne Brogdon az egyik amerikai babás weboldal szerkesztője. “Konkrétan ezt mondtam neki: kicsim, nézd meg, túl nagy a kakid a pelushoz, ez a vécébe való. A szembesítés meg is adta a kezdő lökést az átszokáshoz.”

3. Várd ki, míg a gyermeked is készen áll

Probléma:

A gyermeked összes kis barátja szobatiszta? A te szemed fénye akkor miért nem tud már végre átszokni a bilire?

Megoldás:

Csak azért, mert a szomszéd kis Janika már Superman-es alsógatyában lebzsel egész nap, az unokahúgod pedig baleset nélkül végigalussza az éjszakát, még nem biztos, hogy a te gyereked is készen áll a szobatisztaságra. Sarah Jio egészségblogger is megpróbálta a kétéves fiát átszoktatni a bilire, de addig nem sikerült teljesen átállniuk, míg a kislegény tényleg készen nem állt a dologra. “Egészen 3 éves koráig eltartott a procedúra, akkor viszont két perc alatt szobatiszta lett. A saját ütemében szokhatott át. Nekünk ez vált be.”

4. Lásson példát

Probléma:

Hiába mutattad meg neki lépésről lépésre a dolgot, a fiadat/lányodat egyáltalán nem érdekli a vécé.

Megoldás:

Ugye, hogy a te gyereked is egyből megeszi a brokkolit, ha a bátyja el akarja enni előle? Ugyanez igaz a szobatisztaságra is. “A háromévesem egyszerűen nem akart ráülni a bilire” – meséli Christina. “Aztán egy nap a kis barátjánál voltunk szülinapi zsúron, amikor az egyik kislány elment a fürdőszobába, és ráült a bilire a lányom szeme láttára. Na, attól a naptól fogva ő is szemrebbenés nélkül bilizett.”

5. Fordítva jobb

Probléma:

Van bilitek, wc szűkítőtök, de a gyereked egyikre sem hajlandó ráülni.

Megoldás:

Íme egy teljesen spontán ötlet (csak mindenképp legyél ott, és felügyeld a gyereked, mikor kipróbáljátok): “Az én fiam sem volt hajlandó sem a bilire ülni, sem a wc szűkítőt használni” – mondja Sarah Caron, aki kétgyermekes édesanya. “Így aztán a védőnő tanácsára megengedtük neki, hogy a rendes vécére üljön csak éppen fordítva. Elsőre furcsán hangzik, de így, a háttámla felé nézve nem félt attól, hogy belepottyan a kagylóba. Ezzel végre megoldódott a problémánk, és innentől kezdve vidáman ment vécére minden alkalommal.”

6. Játsszátok el

Probléma:

A gyerekedet feszélyezi az egész szobatisztaság téma.

Megoldás:

A komfortzónán (azaz a peluson) kívül pisilés és kakilás egy nehéz és sokszor nagyon ijesztő dolog a kicsik számára. Dr. Dana Dorfman gyermek pszichoterapeuta ezért ilyen esetekben szerepjáték gyakorlását javasolja. “Ha a bilizést egy kedvenc babával vagy plüss állattal játssza el a gyerek, az segít neki az ezzel való gátlásait feloldani és növeli a biztonságérzetét a témával kapcsolatban.” Dr. Dorfman azt tanácsolja, hogy a szülők is szálljanak be a játékba. “Az anyuka vagy az apuka megjelenítheti a baba vagy plüssfigura szerepén keresztül a gyermek félelmeit: “Nem akarok a bilibe kakilni. Túl hangos!” A gyerek pedig eljátszhatja a segítő szerepét, aki elmagyarázza és megmutatja a babának, hogy nincs mitől félnie.”

7. Alakíts ki állandóságot az oviban és otthon is

Probléma:

Otthon minden megy, mint a karikacsapás, de az oviban mégis problémák adódnak.

Megoldás:

“A kulcs az állandóságra törekvés” – mondja Jen Singer kétgyermekes családanya és a Ne kérdőjelezd meg saját magad című szülőknek szóló könyvsorozat szerzője. “Akármi is a bilizési/vécézési rutinotok otthon, törekedjetek ugyanennek a megvalósítására mindenhol máshol is. Például, ha a gyermeked szeret könyvet olvasni pisilés közben, akkor beszéld meg az óvónénivel, hogy adjanak neki egy könyvet az oviban is. Azt azért vegyük figyelembe, hogy sokszor annyira túlterheltek az óvónők, hogy nem tudják minden egyes gyerek igényeit teljes mértékben kielégíteni.

Ebben az esetben kérj tanácsot, hogy hogyan lehetne mégis valahogy hasonló körülményeket teremteni ahhoz, amit otthon megszokott a kicsi. A lényeg, hogy jussatok kompromisszumra. Ha valami az oviban bevált, azt otthon is alkalmazhatjátok. Például ha a csemetéd imádja a szappant, amit az oviban használnak, akkor vegyetek egyet otthonra is.”

8. Pozitív megerősítések

Probléma:

A gyerek rád se hederít, mikor próbálod meggyőzni, hogy üljön rá a bilire.

Megoldás:

Összefonja a karjait, durcás arcot vág és hopp, már a pelusban is a kaki, neked pedig fogalmad sincs, hogy mit kezdj a makacs gyerekeddel. “Ha téged is hasonlóan agyafúrt kis lurkóval áldott meg a sors, kezdd el valamilyen jutalommal díjazni a próbálkozásait” – tanácsolja Dr. Bertie Bregman családorvos. “A gyermek számára fontos, hogy úgy érezze, hogy ő is befolyással van az eseményekre és az is lényeges, hogy a tapasztalatok, amiket a szobatisztaság terén szerez, pozitívak legyenek. Próbálj arra fókuszálni, hogy egyáltalán ráüljön a bilire/vécére és ne arra, hogy sikerüljön is bele valami. Vehetsz például egy szép könyvet a biliző maciról, amit szépen becsomagolsz és hagyod, hogy a kisfiad/kislányod a bilin/vécén ülve bonthassa ki.”

Kapcsolódó cikkeink szobatisztaság témában: