Gyerek

A nyitott, a makacs és a beletörődő: ilyenek az ovisok

Cseperedik a pici. Lassan közeledik a leválás, a közösségbe küldés ideje. Gyermekünk személyiségének, intelligenciájának alakulását huszonöt százalékban az határozza meg, milyen óvodában kezdi majd megtanulni a közösségi létet - vélik a szakemberek.
2003. December 21.

Ovisok

Az a kisgyermek, aki közösségbe kerül, az esetek többségében magabiztosabb lesz, ideális esetben jó hatást gyakorol rá a családtól való függetlenség, megszűnik esetleges nyugtalansága, gyorsabban tanul. A barátságosabb kisember több időt tölt játékkal, keresi a társaival való kapcsolatot, fogékony minden újra. Az ilyen nyitott, hamar kapcsolatokat teremtő kisgyereknek több a sikerélménye. A gyermekpszichológusok az óvodába készülő kicsik három fő típusát különböztetik meg.

A nyitott

Az első típusba tartoznak a könnyen kezelhető kisgyerekek, akik készségesen ismerkednek meg és játszanak a legújabb játékokkal, vonzódnak az újdonságokhoz játékban, ételben egyaránt, tehát nyitottak. Úgy étkeznek, ahogyan kell, mintaszerűen alszanak, könnyen sajátítanak el bizonyos képességeket. Hallgatnak az óvónőkre, a szüleikre, szófogadóak, könnyen nevelhetők, aktívak és jó úton vannak a magabiztosság felé.

A makacs

A második típust a homlokegyenest ellenkező természetű kisgyerekek alkotják. Születésüktől fogva nehezen kezelhetők, nem tartják be az alvás, az étkezés szabályait. Jellemző rájuk a feltűnő makacsság, a túlzott önérzet, ugyanakkor hiányzik belőlük a magabiztosság. Sokszor fakadnak sírva, különösen, ha valami újdonsággal találkoznak.

A beletörődő

A harmadik csoportot a csak lassan oldódó gyerekek alkotják, akik kissé passzív személyiségek, amolyan beletörődőek. Ez a típus például, ha nem szereti az uzsonnához kínált narancslét, nem kér más innivalót. Sohasem vitatkozik társaival, csendes beletörődéssel szemléli a körülötte zajló eseményeket, betartja a szabályokat.

A különböző típusú kisgyerekeknek más-más légkörű, stílusú óvodára van szükségük. Amennyiben kisgyermekünk nyitott, gyors kapcsolatteremtő, érdeklődő, olyan óvodát keressünk, amely ösztönzi a gyerekek közös játékait, a közös cselekvésekre helyezi a hangsúlyt és mentes a túlzott fegyelmező légkörtől. A kreatív, fogékony gyerekeknek olyan közösségre van szükségük, melyek bátorítják a már meglévő készségeik fejlesztését.

A visszahúzódó, csendesebb, beletörődő típus óvodaigénye a problémamegoldó, szituációs játékokat kínáló közösségeket igényli.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Baba Magazin