Baba

Ismerd fel a természetét – A Napsugár baba

Ismerd meg kisbabád alaptermészetét, és segítsd kibontakozni! Sorozatunkban négy különböző személyiségtípussal ismerkedünk meg. A szemlélődő Buddha, az érzékeny Mimóza és a tartózkodó Professzor után most a derűt árasztó Napsugárhoz látogatunk.
2009. Április 29.

Hónapok óta csak kedves emberekkel találkozol? Mindenki rád mosolyog az utcán? Nos, valójában a babakocsiból nézegető kisbabádnak szól mindez. Egyszerűen nem lehet ellenállni neki! Derűs, nyílt tekintete, feltétlen bizalma, érdeklődése hasonló érzéseket kelt környezetében.

Mindig jó a kedve: mosollyal az arcán ébred, és azonnal megszólítja, akit meglát. Gurgulázva gőgicsél a macijának, a fénycsóvában lebegő porszemeknek, maga elé tartott kezecskéjének. És persze neked, amitől egészen elolvadsz.

Ha van ördögi kör, akkor angyali is, s ez közöttetek alakul ki az egymást megerősítő pozitív visszajelzések hatására. Kisbabád mindig elégedett, tehát jó anyának könyvelheted el magad. Nem kell gyötrődnöd, hogy mit hibázol el, éppen ellenkezőleg! Lelki nyugalmad benne is hasonló nyugalmat, derűt teremt. Hát ez az angyali kör.

Mire van szüksége?

Úgy tűnik, semmire, hiszen sármos mosolyával elegendő figyelmet, törődést, foglalkozást biztosít magának. Aggódsz, hogy elkényeztetitek? Erre semmi okod: a szeretetből nem árt meg a sok. Legfeljebb megszokja, hogy sikeres és eredményes. Az örök nyertesek erős akaratával sajtolja ki majd később is a sorstól mindazt, ami szerinte neki “jár”.

Ám neki sem jár több, mint bárki másnak. Ne hagyd, hogy elbűvölő mosolyával olyasmit is kicsikarjon, amivel egyébként nem értesz egyet. Korlátokra neki is szüksége van, maradj következetes! Még akkor is, ha könnyedén kiszalad a száján valami csúnya. Nem gondolja komolyan! Hamar újra derűs lesz. Segítesz neki, ha higgadt és kitartó maradsz.

Hogyan fejleszd?

Alapvetően derűs természete könnyen elfedi a bajokat. Piros a popsija, lázas, fáj a füle, keveset aludt? Előfordulhat, hogy szinte észre sem veszed, ez azonban nem azt jelenti, hogy nincs is semmi baj. Figyelj, és az apróbb tüneteket is vedd komolyan!

Tanítsd meg, hogyan fejezze ki pontosan az érzéseit. Nézegessetek olyan képeket, ahol az arcokról, a testhelyzetről leolvashatjátok, mi történt. Aprólékosan figyeljetek meg egy-egy képet, nevezzétek meg a részleteket. Így segíted, hogy ne legyen felszínes. Mivel a legkisebb új inger is eltereli a figyelmét, becsüld meg és meg ne zavard, amikor huzamosabban foglalatoskodik valamivel.

Mit játsszatok együtt?

A Napsugár baba boldog, ha válaszolnak neki, hiszen ő olyan nyitott a világra. Felelgetős mondókák, énekek biztosan bejönnek nála, ismételgethetitek naphosszat! Élvezi a bábozást, szívesen belebújik valamelyik szereplő bőrébe vagy akár jelmezébe is.

A két-három évessel már hosszabb lélegzetű építkezésbe is kezdhetsz: holnap folytatjátok az egyre bővülő legóvárost, a megkezdett sokdarabos kirakót. Ezzel tartósan lekötöd figyelmét, érdeklődését hosszabb időre egy irányba tereled.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin