Kisgyerek

A kisgyermekek természetének alaptípusai

Ahogy gyermekünk növekszik, egyre jobban kifejezi véleményét, igényeit. Különböző alaptermészetű gyermekeink eltérő kihívások elé állítanak, ezért jó, ha tudjuk, milyen alaptípusba tartozik.
2014. Október 06.

A kisgyermekek természetének alaptípusai

A nyugis

A nyugodt típusú gyermek általában mindig derűs és mosolygós, könnyen alkalmazkodik az őt érő változásokhoz, kiegyensúlyozott. Úgy hangzik, mint egy álom, igaz? Pedig ebben a típusban is van egy pici kihívás. Az ilyen alaptermészetű kisgyermek könnyen elvész a tömegben, mert nem figyel kellőképpen a környezetére. Rájuk sokkal jobban kell figyelnünk azért is, mert könnyen rámenősebb, erősebb kortársai céltáblájává válhat, akár a játszótéren is. Nehéz kitalálnunk, mikor, mire van szüksége, mert nem jelzi olyan határozottan, mint egy akaratosabb gyermek.

Az óvatos

Az óvatos típusú gyermekek általában szégyenlősek és jobban szeretik nézni a játszótéren a többieket, mint odamenni és játszani velük. Időre van szükségük ahhoz, hogy elfogadjanak egy új helyzetet, nagyon visszafogottak az idegenekkel. Ha kicsink ilyen típusú, mindig emlékeztessük magunkat arra, hogy nem szabad őt siettetnünk semmiben. Teremtsünk olyan szituációkat, ahol kinyílhatnak. Például látogassuk meg rokonainkat és kérjük meg őket, hogy hatalmas ölelés helyett egy kedvenc játékkal köszöntsék őt. Az ilyen természetű gyermekeknek általában nagyon jó a koncentráló és problémamegoldó képessége, csak elég időt kell adnunk neki.

A tűzrőlpattant

Ez a típus nagyon határozott, energikus és életteli. Rengeteg energiája gyorsan túlpörgeti, így egyensúlyt kell kialakítanunk az életében. Fontos, hogy engedjük fizikai játékokba fektetni erőforrásait, de ne engedjük túlzásba esni. Tömören és világosan kommunikáljunk vele, mert gyorsan szétszóródik a figyelme és nem tud sokáig ránk figyelni. Az ilyen típusú gyermekek nagyon szórakoztatóak és szenvedélyesen csinálnak mindent. Rengeteg energiájuk néha ijesztőnek tűnhet, de gyorsan kárpótolnak és minket is felgyorsítanak.

A rettenthetetlen

Ő az a típus, aki láthatóan nem érez félelmet. Amíg a nyugodt gyermek rögtön megbékél az új szituációkkal, a félelem nélküli kicsi saját magának gyárt addig nem ismert helyzeteket. Túlzottan magabiztos, ami könnyen negatív élményhez vezethet. Ő az, aki kinyitja a szekrényeket és kutat benne, hamar eltűnik mellőlünk és már szóba is elegyedett egy idegennel. Ezekkel a kicsikkel bánjunk úgy, mintha picit nagyobbak lennének, mint valós életkoruk, mert függetlenségre törekvő természetüket nem tudjuk elnyomni.

Ez nem azt jelenti, hogy kevesebb figyelmet kapjanak, hanem azt, hogy segítsünk nekik való elfoglaltságot találni. Segíthetnek kicsit a ház körül, idősebb gyerekekkel is engedhetjük őket játszani. Ha így állunk hozzájuk, elősegítjük, hogy együttműködjenek velünk és ne vegyék semmibe, amit kérünk tőlük.

Bármilyen típusú is gyermekünk, ne felejtsük el, hogy ne akarjuk megváltoztatni, más típusúnak látni vagy nevelni, mint amilyen. Ha elfogadjuk és alkalmazkodunk ahhoz, hogy gyermekünk milyen vérmérséklettel született, sokkal kevesebb stresszt élünk át és egy boldog és magabiztos gyermeket nevelgethetünk.

Kapcsolódó cikkeink: