Gyerek

Mi változik, ha közösségbe megy?

Közösségbe járni nagy változást jelent nemcsak a kicsinek, de az egész családnak is. Több betegségre, erősebb érzelmi megnyilvánulásokra számíthatunk.
2011. Július 23.

Számíthatunk arra, hogy ezentúl sokkal többször lesz a gyerek beteg, de ez teljesen normális. Védett családi környezetben sokkal kevesebb új kórokozóval találkozik a szervezet, mint a gyerekközösségben. Az immunrendszer azonban előbb-utóbb meg erősödik. Ha bölcsiben kezd, akkor számítani lehet arra, hogy az oviból már nem fog annyit hiányozni. A kiscsoport végtelen hiányzásai után pedig sokkal nyugodtabb középsős és nagycsoportos évekre számíthatunk.

Számos dolog megváltozik, ha a gyerek óvodába kerül

Gyakori, hogy a gyerekek az első időkben különösen bújósak lesznek, hiszen ez számukra a külön töltött idő után fontos érzelmi töltekezés, és sokkal intenzívebben igénylik a közös játékot, mint korábban. Tapasztalhatunk furcsa, kevésbé vonzó változásokat is. Gyakori, hogy az addig nagylelkű gyerek hirtelen irigynek tűnik, nem adja oda szívesen a saját játékait másnak – hiszen a bölcsődében, óvodában minden közös, mindenen osztozni kell. Lehetséges, hogy megtanulja: verekedéssel, csúnya szavakkal hamarabb ér célt, mint azzal, ha szépen kér, és ezt otthon is ki akarja próbálni.

Ettől azért nem kell kétségbe esni, hiszen sok pozitív változást is észrevehetünk. A közösségbe járó gyerekek önállóbbak, hiszen erre kényszeríti őket a környezetük is. Megtanulnak egyedül öltözni, vetkőzni, kezet mosni. Sokkal kiszámíthatóbbak, hiszen hamar alkalmazkodnak a közösség ritmusához, amelyben mindig ugyanakkor van játék, evés, alvás. Ezzel párhuzamosan pedig az egész család élete rendszeresebb és nyugodtabb lesz.

Hogyan lesz a holnapból tegnap?

Iskoláskorig nem alakul ki a gyerekekben a felnőttekéhez hasonló időérzék. Ezért is tud a csemete annyira belemerülni a játékba, ezért nem érti, miért kellene sietni valahová. Fél óra múlva, tíz perc múlva – ez nem jelent számára semmit. Elvárható azonban, hogy a napszakok terén jól tájékozódjon, érdeklődjön a napok és az évszakok iránt. Ezt gyakorolhatjuk is énekekkel, mondókákkal, mesével. Készítsünk együtt naptárt a hűtőre: csak a hét napjait kell felírnunk egy lapra, esetleg egy-egy színnel, kis ábrával tehetjük egyedivé mindegyiket.

Mindennap lépjünk egy kis mágnesfigurával az adott napra, így érzékeli csemeténk, hogyan telik egyik a másik után, és hogy mindig ugyanazok a napok ismétlődnek hetenként. A napszakokat kössük az étkezésekhez, így könnyebben megérti, hogy a délelőtt ebéd előttöt, a délután ebéd utánt jelent. Nehezebb megérteni a tegnapelőtt és holnapután fogalmakat. Keressünk érdekes eseményeket az elmúlt és az azt megelőző napokból. Ezekre biztosan emlékszik, akkor volt tegnap, és akkor pedig tegnapelőtt – így magyarázhatjuk meg majd azt is, hogyan lett a holnapból tegnap.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin