Kisgyerek

Szobatisztaság: van különbség a nemek között?

A fiúk vagy a lányok lesznek gyorsabban szobatiszták? Vannak különbségek a két nem között? Egyáltalán, mennyi idő alatt lesz szobatiszta egy kisgyerek?
2018. Július 27.
A lányok gyorsabban lesznek szobatiszták?

Sokan úgy gondolják, hogy a fiúkat könnyebb szobatisztaságra szoktatni, mint a lányokat – mások szerint éppen a kislányok azok, akik gyorsabban elhagyják a pelust. Valójában a szobatisztasághoz mindkét nem esetében ugyanazok a feltételek szükségesek: így például az agyi érettség, a hólyag, illetve a belek akaratlagos kiürítésének képessége,  vagy maga az akarat. 

A lányokkal könnyebb lenne?

Bár ha a nagy átlagot nézzük, nincs jelentős különbség aközött, hogy mikor lesz szobatiszta egy kisfiú és egy kislány, a szakemberek szerint általában a lányoknál figyelhető meg, hogy gyorsabban tanulják meg a bili vagy vécé használatát. Heather Wittenberg gyermekpszichológus szerint akár három hónapnyi különbség is lehet a két nem között, főként azért, mert a 2-3 év körüli lányok összességében fejlettebbek, jobbak a nyelvi képességeik is, és gyakran jobban élvezik a “nagylányos” tevékenységet, a “nagylányos” bugyikat vagy éppen azt, hogy “tisztábbnak” érezhetik magukat.

Nem lehet azonban egyértelműen kijelenteni, hogy a lányok gyorsabban lesznek szobatiszták, mint a fiúk, hatalmasak lehetnek ugyanis az egyéni különbségek is – jól tudják ezt azok a szülők, akiknek fia és lánya is van. Szerepet játszhat a szobatisztaság elérésében például az, hogy van-e nagyobb testvére (akit szívesen utánoz), vagy hogy mennyire vágyik az önállóságra. A személyiség is befolyásoló tényező: vannak olyan gyerekek, akiknek különösen fontos a szülői dicséret, ezért egy kicsit gyorsabban haladhatnak – mások viszont annyira mozgékonyak, aktívak és türelmetlenek, hogy egyszerűen nincs “idejük” arra, hogy a bilin üldögéljenek. A szülőknek bizony ezeket a jellegzetességeket is figyelembe kell venni, amikor a szobatisztaságra tanítják a gyerekeküket!

Szobatisztaság rekordidő alatt?

Mennyi ideig tart, míg elhagyhatjuk a pelust, vagyis nagyjából mennyi időt vesz igénybe a szobatisztaságra nevelés? Erre nem lehet egyértelmű választ adni. Sok szülő számol be arról, hogy szinte egyik napról a másikra lett szobatiszta a gyereke, másoknál viszont ez hosszabb idővel és több balesettel jár. Mindkettő normálisnak tekinthető, mint ahogy az is, hogy lehetnek kisebb-nagyobb visszaesések pl. egy költözés, a kistestvér születése miatt. Ha tudjuk, hogy ilyen komoly érzelmi stresszel járó változás várható az életünkben, akkor inkább halasszuk el a szobatisztaságra nevelés megkezdését.

A szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy a szobatisztaság sürgetése, a különböző, gyors megoldást ígérő tréningező módszerek többet árthatnak, mint amennyit használnak! A szobatisztasághoz szükséges képességekhez ugyanis bizonyos fokú idegi érettség, fejlettség kell, amit nem lehet külső eszközökkel felgyorsítani! Ezt általában 3 és 4 éves kor között érik el a gyerekek.

Azt se felejtsük el, hogy hiába tekinthető szobatisztának a kicsi, mindig történhetnek balesetek – például annyira belemerül a gyerek egy élvezetes tevékenységbe, játékba, hogy elfelejt kimenni.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: