Gyerek

Így neveld szobatisztaságra a fiút!

Türelem és idő kell, mire rászokik a kisgyerek a bilire. Vannak azonban olyan szuper trükkök, melyekkel egy kicsit mégis motiválni lehet őket, hogy leszokjanak végre a pelusról.
2016. Június 09.

Azt is hagyhatod, hogy játsszon kicsit a bilin ülve, a lényeg, hogy megszeresse azt

A szobatisztaságra való nevelés első sikere az lesz, amikor a fiú érdeklődik a bili felől, ha hajlandóságot mutat annak a használatára. Míg egyes gyerekek erre már 18 hónaposan képesek, vannak, akik ezzel a harmadik születésnapjukat is megvárják.

Íme, néhány hasznos tipp, hogyan segítsük a fiúkat rászoktatni a szobatisztaságra!

Hagyd nézni és tanulni

A tipegők sok mindent utánzás közben tanulnak meg, így hagyjuk, hogy a pici végignézhesse, amíg a dolgunkat végezzük a mosdóban! Az se baj, ha már korán el tudja választani, hogy anyu és apu bizonyos dolgokat másként csinálnak az illemhelyen.

A megfelelő felszerelés

Vásároljunk először is egy megfelelő méretű, stabil bilit. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy vannak nagyon jó bilizős könyvek, ezekből is szerezzünk be egyet-kettőt, hogy meghozzuk a gyerek kedvét az új műveletekhez! Ehhez ajánljuk például a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére című könyvet, a Bilikönyvet, vagy a Hurrá, bilizek!-et.

Barátságos bili

Hagyjunk időt arra is, hogy a gyerek megszokja az új eszközt. Ragasszunk rá együtt matricákat, akár rajzolhatunk is rá. Ültessük rá ruhában, hogy szokja az érzést. Néhány nap vagy egy hét után már javasolhatjuk, hogy nadrág nélkül üljön rá, de ha ettől idegenkedik a gyerek, ne erőltessük! Ha a babának van kedvenc plüssállata, akkor biliztessük meg őt is!

Menő alsó

A kisfiúkat menő alsónadrággal is motiválhatjuk. Vegyünk neki olyan fazont, amilyen tetszik neki (vagy amilyet apa/báty hord). Elmondhatjuk neki, hogyha már nem lesz szüksége pelusra, akkor már csakis ilyen klassz alsónadrágokat fog hordani.

Előbb üljön

Mivel a bélmozgás és a vizelési inger gyakran jelentkeznek egy időben, akár kis-, akár nagydolga lenne a kicsinek, mindkét esetben inkább ültessük rá a bilire. Ne engedjük, hogy sokáig trónoljon rajta (legfeljebb 15 percig), vagy hogy elkalandozzon a figyelme. Így például ne tegyük a bilit a tévé elé! Hogyha a fiúk magabiztosan használják már a bilit, elég utána megtanítani nekik, hogy kell állva pisilni.

Ünneplés

Kétségtelenül előfordulnak “balesetek” a szobatisztaságra való szoktatás alatt, ha sikeres megvalósításon vagyunk túl, azt ünnepeljük meg! Erősítsük meg benne, hogy most nagyon ügyes volt, ilyet már tényleg csak a nagy gyerekek tudnak.

Éjszakai mód

Hogyha nap közben már sikerül száraznak maradni, az még nem jelenti azt, hogy az esték is ennyire simán zajlanak majd. Pelenkát ezért estére adjunk a biztonság kedvéért a kicsire, számoljunk azzal, hogy még legalább hat hónapnak el kell telnie, hogy este se pisiljenek be a gyerekek. Persze ez is sok tényezőtől függ, a hétévesek 10 százalékánál még könnyen előfordulhat, hogy nedves lesz az ágy éjszaka, míg a 10 éveseknél ez a szám csupán 5 százalék.

További cikkek a szobatisztaságról: