Gyerek

Apák és gyermeknevelés

A gyermeknevelésben manapság mind nagyobb szerepet kapnak az apák. Míg régebben ők kizárólag csak a családfői feladatokat látták el és megkérdőjelezhetetlen tekintélyként jelentek meg gyermekeik előtt, mára sokkal több feladatot kaphatnak.

Apák és terhesség

A terhesség idején a kismamák szervezete biológiai és pszichológiai értelemben is felkészül az új jövevény fogadására, számukra ez a korszak nagy és izgalmas változásokat tartogat. Emiatt ilyentájt a leendő édesapák szerepe is kezd átalakulni. Már ekkortól kezdve fontos, hogy miként kezelik ezt az új helyzetet, hiszen a kismamát érő stressz negatív hatással lehet a magzat fejlődésére. A gondok megbeszélésével és a feladatok megosztásával ez a stressz csökkenthető, ami nem csak a születendő kisbabára, de a pár tagjaira is jótékony hatással van.

Az apáknak is fontos szerepe van a gyereknevelésben

Az apa segíthet többek közt fokozott figyelmességével, és ha van, a többi gyerek ellátásával. Bár ilyenkor gyakran nagyobb a leendő apuka anyagi felelőssége, hiszen a kismama vagy a kisgyerekes édesanya nem tud dolgozni, a beszélgetés, a törődés ugyanolyan fontos marad egy nő számára, mint korábban, ezért erre is fontos időt szakítani.

A gyermek megszületése után

A csecsemő megszületésével a pár tagjai egy új életszakaszba lépnek. El kell sajátítaniuk a gyermek gondozásának fortélyait, újra fel kell osztaniuk egymás közt a különböző otthoni és nem otthoni teendőket, vagyis meg kell tanulniuk élni új szerepükkel, hiszen már nem csak mint nő és férfi, hanem mint anya és apa vannak jelen a családban.

Ez sokszor nem is olyan könnyű, mint hinnénk. A kisbaba gondozásáról, a jó nevelésről a legtöbb szülőnek van valamilyen elképzelése, hiszen otthon vagy a rokonok, barátok, ismerősök közt láthatott példát ezekre vonatkozóan. A szülői szereppel, vagyis az anyasággal és apasággal kapcsolatban azonban gyakran felmerül egy probléma. Az, hogy ezek miként egyeztethetőek össze a korábban a családban megszokott női és férfi szereppel.

Szerepek összeillesztése

A gyermek születése után néha előfordul, hogy az édesanya csak a gyermekkel foglalkozik, az újdonsült apuka pedig szinte beleveti magát a munkába, hogy eltarthassa családját. Ez önmagában nem rossz, és az adott helyzetben bizonyos fokig érthető is, de ha ezt a szülők túlzásba viszik, akkor egyszer csak azon kaphatják magukat, hogy kihűltek az egymás iránt táplált érzéseik, nem olyan jó érzés a kapcsolatban lenni, mint korábban.

Az apáknak természetesen el kell fogadniuk, hogy a gyermek életének első néhány hónapjában az anya sokat foglalkozik a kisgyermekkel, és ezért gyakran kimerült. De a látszat ellenére ilyenkor is ugyanolyan fontos néhány együtt töltött, meghitt pillanat, mint korábban. Mivel az anyáknak ilyenkor ritkán van ideje még erre is gondolni, fontos, hogy az apák szervezzenek közös programokat, ha mást nem, legalább egy meghitt, gyertyafényes vacsorát otthon, miután a csöppség elszenderedett. Az ilyen együttlétek alkalmával az édesanya is kipiheni magát, és a szülők nem csak szülőnek, de férfinak és nőnek is érezhetik magukat.

Apák a gyermeknevelésben

Apák és gyermeknevelés

Fontos az is, hogy az apukák emellett kivegyék a részüket a gyermeknevelésből is. Megerősíti az apa-gyermek, de az anya és apa közt fennálló kapcsolatot is, ha az édesapa bevonódik a gyermekkel kapcsolatos teendők ellátásába. A fürdetés, a közös játék az apa számára is izgalmas és örömteli lehet, ezért érdemes időt szakítani rá.

Később már, az édesanya párjához való viszonyulása lesz az elsődleges fontosságú a gyerek számára, gyermeke is hasonlóképp fog gondolni az édesapjára, mint az anya. Az apát örömmel váró, a gyermek teljesítményével kapcsolatos apai büszkeséget hangsúlyozó anyukák észrevehetik, hogy kisgyermekük számára szinte ünnep lesz az édesapa hazaérkezése, ami az egész családnak boldogságot okoz. Az édesapa, ha ilyenkor foglalkozik egy keveset gyermekével, megalapozhatja a harmonikus családi légkört.

A szülő mint minta

A gyermek számára a szülő nem csak az anyát és apát jelenti, hanem azt a mintát is, amiből a nemi szerepeket tanulja. Azt, hogy miként viselkedik egy nő és miként viselkedik egy férfi általában, és hogyan viselkednek egymással. E szempont miatt sem elhanyagolható, hogy a gyermek láthatja-e, ahogy szülei kifejezik egymás iránt érzett szeretetüket, egy gesztussal, vagy érezheti-e, hogy a szülők tisztelik és megbecsülik egymást.

Az apák szerepe ebben azért lehet döntő, mert a gyermekkel való viszonyuk más jellegű, mint az édesanyáknak. Pusztán jelenlétükkel is éreztetik azt, hogy a család egy nagyobb egység, nem csak az anya és gyermeke közti kapcsolatot foglalja magában, hanem az apa és gyermeke, valamint az apa és anya közti kapcsolatot is. Ez, a nemi identitás kialakulásán túl a kisgyerek személyiségfejlődésében is szerepet kap, ezért nagy fontosságú.

Összegzésként

Az apák szerepe sok tekintetben még manapság is eltér az anyák szerepétől. Ez az eltérés azonban nem jelenti, hogy az apának ne lenne más feladata csak a család fenntartása. A kiegyensúlyozott gyermek neveléséhez szükséges, hogy az édesapák a munka mellett gyermekükkel és párjukkal is foglalkozzanak, ami rájuk is felelősséget ró, de egyben sok öröm forrása is.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: HáziPatika.com