Terhesség

A férfi, akiből apa lesz

Első ránézésre többnyire az a férfi vonzó, akinek izmos válla, keskeny csípője, erős szőrzete, sasorra, széles járomcsontja, határozott álla van. Ezek a tulajdonságok mind a magas tesztoszteron (az egyik legfontosabb férfihormon) szintjének köszönhetők.
2013. Szeptember 26.

Az igazi férfi – női szemmel

Hogy lehet, hogy a legtöbb lány mégsem ilyen párt választana magának? Miért lesznek őrülten szerelmesek csapott vállú, lapos orrú, keskeny arcú férfiúkba? Több felmérés is igazolja, hogy a nők jó része csak szexuálisan tartja vonzónak a fent leírt szuperférfit, de, ha megkérdezik, mi az általános véleménye róla, elég lesújtó jelzőket sorol: megbízhatatlan, csapodár, kemény, nem lehet jól kijönni vele. Azokról, akik kevesebb férfias vonással büszkélkednek, a nők úgy gondolják, hogy együttműködők, gondoskodók, vagyis jó apajelöltek.Futó kapcsolatnak tehát nagyon is beválik Jean-Claude Van Damme, de a nagy ő mégis egy jelentéktelenebb külsejű alak lesz, akinek viszont a szíve és az esze is ígér valamit. Arról még nem is beszéltünk, hogy a párválasztásnak ennél sokkal mélyebb, összetettebb meghatározói is vannak, így szinte minden fiúnak megvan rá az esélye, hogy “bekössék a fejét”.

Szinte minden fiúnak megvan rá az esélye, hogy bekössék a fejét

Az igazi férfi – orvos szemmel

Az igazi férfi az, aki legalább egy érett, egészséges spermiumot útjára tud bocsátani a petesejt felé – hiszen a magához a megtermékenyüléshez éppen ennyi kell. Ám a petesejtig vezető természetes út felér egy veszélyes kalandtúrával. A hüvely savas kémhatása, a vándorlás viszontagságai, a női szervezet ellenséges immunreakciója hihetetlen pusztítást végez a hímivarsejtek között: csak néhány száz tudja megkörnyékezni végül a petesejtet. Emiatt jó, ha az induló csapatban legalább hatvanmillió spermium áll a startnál, de ez nincs mindig így. A harmincas évek óta ugyanis a föld egyes területein – Európában is – a felére csökkent az átlagos hímivarsejt-szám.Az ok, a legtöbb kutató szerint a környezetszennyezés. Ezért sajnos nem elhanyagolható az esélye annak, hogy a fogamzás a “férfi hibája miatt” késlekedik. A szexualitás és a gyermeknemzés zavarai hagyományosan nagy szégyennek számítanak a legtöbb kultúrában. A férfit komoly lelki válságba sodorhatja a tudat, hogy “nem eléggé férfi”. Ráadásul minden egyes orvosi beavatkozás újra és újra emlékezteti tökéletlenségére. A legtöbb meddőségi centrum foglalkoztat pszichológust, aki megfelelően felkészült ennek a problémának a kezelésére. Az is sokat segít, ha a pár együtt keresi sorstársak társaságát, akik előtt szabadon beszélhetnek gondjaikról, érzelmeikről.

Az igazi férfi – férfiszemmel

Bár a gyerekvállalással az anya viseli a látványos terheket, valójában a férfinak sincs könnyű dolga, amíg fiúból apává válik. A gyermek utáni vágy természetesen a legtöbb férfiben él, de amikor a lehetőség valósággá válik, az új élet megfogan, nincsenek olyan kapaszkodók – tomboló hormonok, és látványos testi változások – mint amelyek a nőket segítik az anyává válás útján. A szorongás viszont jelen van: jó apa leszek? Tudok majd gondoskodni a családomról? Fel kell adnom eddigi életem? Bizonytalanságát, kételyeit szinte soha nem osztja meg senkivel: az igazi férfi nem panaszkodik, nem mutatkozik gyengének, mindent képes maga megoldani. Egyedül kell bejárnia ezt az utat, így főként abból meríthet, hogy ő hogyan tapasztalta meg a saját apját gyerekkorában.Ha jó volt a viszony köztük, ez sok segítséget adhat. Ha rossz emlékek élnek benne, a leendő apa pusztán annyit tud megfogalmazni, milyen nem szeretne lenni. Emellett át kell értékelnie a nőiséghez, a nőkhöz való viszonyát, hiszen párja most jelentős és visszafordíthatatlan testi – lelki változásokon megy keresztül, amit, ha tetszik, ha nem, el kell fogadnia.Kapcsolódó cikkeink apaság témában:

Forrás: Kismama magazin