Terhesség

Akit sokáig nézünk, az vonzóbbnak tűnik

Minél hosszabb ideig figyelünk egy arcot, annál valószínűbb, hogy rokonszenvesnek, sőt: vonzónak fog tűnni számunkra.
2016. Március 24.

Van remény tehát, ha olyasvalakit szeretnénk meghódítani, akivel egyébként gyakran nyílik alkalmunk találkozni – állítja a Harvard friss tanulmánya.

A Harvard University kutatása szerint az ismerősség a rokonszenv és a vonzalom kulcsa, és a figyelmes szemlélődés hosszútávon az első benyomások változásához vezet. A kutatást vezető Viola Störmer és George Alvarez szerint a tárgyaknál is igaz a képlet: minél hosszabb ideig figyeljük az objektumot, annál valószínűbb, hogy világosnak és fényesnek tűnik majd.

Léteznek különféle optikai csalódások, amelyek során egy középen fekvő pontot kell figyelni, majd a körülötte lévő körök valamelyikére fókuszálni. Ennek eredményeként a kör világosabbnak tűnik, noha a valóságban a pont és a körök egyforma színűek. Úgy néz ki, ezúttal bizonyítást nyert, hogy emberi arcok esetén a figyelem szintén számít: vonzóbbnak tűnik az arc hosszas szemlélődés után.

“Arra kértük a résztvevőket, hogy állapítsák meg, mennyire vonzó számukra két arc, miután hosszú ideig az egyik arcra koncentráltak. Kiderült, hogy mindig az bizonyult a leginkább rokonszenves arcnak, amelyet hosszú ideig szemlélt az önkéntes. Úgy gondoljuk, nem a belső megítélés változott, hanem az arc perceptuális feldolgozásának módja lett más az idő elteltével” – vélekednek a szakemberek.

További cikkek párkapcsolat és szerelemtémában…

Néhány kapcsolódó anyag:

  • Montad ma már neki, hogy szeretlek?
  • A férjválasztásnál a jó fiúk a favoritok
  • Forrás: Medipress