Terhesség

Amikor férjet választunk, általában a “jófiúk” mellett döntünk

Egy új kutatás eredményei szerint a macsó férfiakkal szemben a nők végül legtöbbször mégis a jófiúkat választják.
2010. Október 29.

Dr. Tim Phillips és kollégái a Nottingham-i Egyetem Pszichiátriai Intézetén végzett vizsgálataik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kedves, előzékeny és kooperatív viselkedésű férfiak alapvetően mégis sokkal vonzóbbak a nők számára. Noha az él a köztudatban az emberek fejében, hogy a nők alapvetően a macsó típusú férfiakat részesítik előnyben, a brit pszichológusok szerint ez téves vélekedés. Az olyan személyiségjegyek, mint az önzetlenség vagy az altruizmus ugyanis azért váltak valószínűleg a genetikai felépítésünk részévé, mivel vonzóak voltak a potenciális párjelöltek számára. Ennek következtében, ahogy az emberi evolúció zajlott, a legerősebb és legfittebb férfiakról a nők párválasztási preferenciája áthelyeződött a segítőkész és az utódok felnevelésében kooperatív férfiak felé.

Az emberi agy növekedésével az utódok felnevelése sokkal erőforrás-igényesebb feladattá változott, így őseink számára kiemelt fontosságúvá vált, hogy olyan párkapcsolatok jöjjenek létre, amelyek az utódok túlélését és szaporodásra képes korba érését biztosítja – állítják a brit tudósok. Vagyis, Dr. Phillips és kollégái szerint az altruizmus a szexuális kiválasztás eredményeként fejlődött ki az emberekben. 

A szakemberek elméletük bizonyításához egy olyan vizsgálatot végeztek, amelyben 70 egypetéjű, és 87 kétpetéjű nő ikerpár vett részt. A vizsgálatok során kérdőíveket kellett kitölteniük, amelyekben saját altruizmusra való hajlandóságukat értékelték, például olyan kérdésekkel, mint: adományozott-e már pénzt jótékony célra. Majd a kérdőívek kitöltését követően azt tudakolták tőlük, hogy ezeket a tulajdonságokat, amelyekkel ők rendelkeznek, szívesen látnák-e viszont párjukban. 

A válaszok statisztikai elemzése alapján arra lehet következtetni, hogy az evolúció során az altruisztikus párt előnyben részesítő nők gyakrabban választottak maguknak altruisztikusabb párt. Ez azt jelenti a brit szakemberek szerint, hogy ezek a gének jóval gyakoribbak, mint az önző gének. A British Journal of Psychology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, kutatásuk alapján az altruista viselkedés rejtélyének megoldásához is közelebb kerültünk.

Forrás: Medipress