Kisgyerek

Az ölelés 7 csodálatos hatása

Ölelést kapni és adni is nagyon jó érzés - de emellett számos pozitív tulajdonsága is van. A gyerekek fejlődésére nagyon jó hatással van: néhány tudományos ok, miért is annyira jótékony.
2019. December 23.
Az ölelés 7 csodálatos hatása (Fotó: iStock)

Az ölelés okosabbá tesz

A gyerekek növekedésük során igénylik a szenzoros stimulációt – a bőrkontaktust, a fizikai érintést, mint például az ölelés, amely segíti az egészségesebb agyfejlődést is. Kelet-európai árvaházakban végeztek felmérést, olyan kisbabák bevonásával, akik napi 22-23 órát töltenek kiságyban, és nagyon kevés emberi interakcióban van csak részük. A kutatók úgy találták, ezeknél a gyerekeknél gyakoriak a káros kognitív hatások. Azonban amikor napi 20 perccel több tapintási stimulációt kaptak, 10 héten keresztül, később jobb eredményt értek el ezen a téren. A kutatók azt is megállapították, hogy nem mindegy, milyen típusú az érintés: egy egyszerű bőrkontaktusnál sokkal hatékonyabb egy ölelés.

Az ölelés segíti a növekedést

Amikor a gyerekektől megvonják a fizikai kontaktust, szervezetük megáll a növekedésben, dacára annak, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot kapnak. Az ölelés oxitocint szabadít fel a szervezetben, amely számos pozitív hatása mellett a növekedést is stimulálja. Az ölelés azonnal növeli az oxitocin szintjét, amely hatására a növekedési hormonok szintje is emelkedik.

Az ölelés egészségesen tart

Az öleléssel járó oxitocinszint növekedés az immunrendszert is erősíti. Emellett csökkenti a pajzsmirigyhormonok plazmaszintjét, így gyorsabban gyógyulnak a sebek is.

Az ölelések segítenek hiszti esetén is

Az ölelések a gyermekek érzelmi egészségére is jó hatással vannak, és semmi sem tudja úgy megnyugtatni a hisztiző kisgyerekeket, mint egy anyai ölelés. Sokan tartanak attól, ha egy hiszti közepén megölelik a kicsit, azzal a rossz szokást jutalmazzák, pedig ez nincs így: hiszti esetén a gyerekek ugyanis elvesztik az érzelmi kontrollt, az ölelés azonban segít, hogy ne omoljon össze.

Az ölelés ellenállóbbá tesz

Születéskor a gyerekek idegrendszere még nem elég érett, ezért nem tudják szabályozni a nagyobb érzelmeket. A szorongás miatt a szervezet kortizol stresszhormont szabadít fel, amely fizikai és mentális szempontból is rombolóan hat. Az ölelés által kiváltott oxitocin azonban csökkenti a stresszhormon szintjét, és megakadályozza a káros hatásokat. Az ölelés segít, hogy megtanulják kezelni az érzelmeiket, és ellenállóbbak legyenek.

Az ölelés boldogabbá tesz

Az ölelések képesek fokozni az optimizmust és az önértékelést. Az erős oxitocin-fröccs hatására a gyerekek ugyanis azt érzik, hogy nagyon szeretik őket, amely pozitívan hat az önértékelésükre is.

Az ölelések erősítik a kötődést

Az ölelés növeli a bizalmat, csökkenti a félelmet és erősíti a kötődést. Érdemes minél többet ölelgetni a gyerekeinket, hogy minél szorosabb legyen a kapocs köztünk.(Forrás: parentingforbrain.com)Kapcsolódó írásaink: