Baba

Az újszülöttek csuklása az agyfejlődésük miatt is fontos

Minden alkalommal, amikor az újszülött csuklik, az egy nagyobb agyi jelhullámot aktivál, amely segíthet a babának megtanulni, hogyan szabályozza megfelelően a légzését - derült ki az University College London tanulmányából.
2019. November 13.
Az újszülöttek csuklása az agyfejlődésük miatt is fontos (Fotó: iStock)

A tanulmányban a kisbabák agyi aktivitását vizsgálták agyi szkenner segítségével. – A csuklás okai nem teljesen egyértelműek, de fejlődési okai is lehetnek annak, hogy ilyen gyakran csuklanak az újszülöttek – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Kimberley Whitehead, az UCL idegtudományi, fiziológiai és farmakológiai kutató munkatársa.

A koraszülött babák különösen hajlamosak a gyakori csuklásra, ők az idejük 1%-ában csuklanak, ami napi 15 perc csuklást jelent. A magzat már 9 hetes korában képes csuklani az anyaméhben, így ez a szervezet egyik legkorábbi aktivitása.

A kutatás során 13 újszülöttet vizsgáltak, köztük koraszülött és időben érkezett babákat is, 30-42 hetes gesztációs kor között. A babák agyi aktivitását a fejbőrükre helyezett EEG (elektroencefalográfia) elektródokkal mérték, míg a csecsemők törzsére helyezett mozgásérzékelőkkel a csuklásuk pontos időpontjáról is tudtak nyilvántartást vezetni.

A kutatók megállapították, hogy a rekeszizom összehúzódása, amely a csuklást okozza, az agykéregben is választ vált ki – két nagyobb agyhullámot, amelyet egy kisebb követ. A harmadik agyhullám hasonló ahhoz, amelyet a zajok érzékelése vált ki, így az újszülött összekapcsolhatja a csuklás jellegzetes hangját a rekeszizom összehúzódásának érzetével. A kutatók szerint ez a folyamat fontos az agyi kapcsolódások kialakításához. – A csuklás segítheti a csecsemőt abban, hogy agya megtanulja, hogyan kell figyelemmel kísérnie a légzéshez szükséges izmok munkáját, hogy a légzés önmagától szabályozható lehessen – mondta el a tanulmány másik vezető szerzője, Dr. Lorenzo Fabrizi.

A szakértő szerint születésünkkor azok az áramkörök, amelyek a testünk érzeteit szabályozzák, még nem fejlődnek ki teljesen, ezért az ilyen hálózatok létrehozása fontos mérföldkő az újszülöttek életében. Kimberley Whitehead szerint a felfedezésük arra enged következtetni, hogy a felnőtt szemmel kellemetlen csuklás valójában egy olyan vestigális (szükségtelenné váló) reflex, amely csecsemőkorban még fontos funkciót tölt be.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)

Kapcsolódó írásaink: